Pasen is weer in aantocht! Tenminste, op het moment van schrijven van dit recept. Laat je vooral niet beperken door Pasen; maak deze beenhamrollade ook gewoon tijdens je zomerbarbecue, mid-winterfeest of Kerstdiner! De vulling van asperges maakt dit barbecue gerecht extra feestelijk, een zachtgekookt eitje en een fluwelen honing-mosterdsaus geven het de finishing touch die het verdient. Klaar? Barbecueën maar!

De barbecue aansteken

We beginnen met het aansteken van de barbecue. Plaats een heat deflector en het rooster en laat het opwarmen tot ongeveer 150 oC.

Rollade maken

Pak je beenham erbij. Deze gaan we ‘vlinderen’. Dit doen we door in het midden, in de lengte de beenham in te snijden tot ongeveer 2/3. Snijd hem dus niet helemaal door! Als je de inkeping hebt gemaakt, draai je het mes een kwart slag naar links. Snijd dan weer tot ongeveer 2/3 door naar links. Doe het zelfde met de rechterkant. Nu kun je de beenham openklappen en een beetje uitrollen tot een lange lap.

Vul de rollade

Leg een handje groene asperge tips op één zijde van de beenham, bestrooi met een wat Mother Of All Rub en rol het geheel op. Pak het slagerstouw erbij en knoop het vlees tot een rollade. Zorg er in ieder geval voor dat het geheel niet meer uit elkaar valt. Rub de beenhamrollade daarna stevig in met Mother Of All Rub en laat even rusten. Steek de kern temperatuur meter erin wanneer je gaat voor een kern temperatuur meter die je op afstand kunt uitlezen. Anders houdt je je thermapen bij de hand.

Tijd voor barbecue

Steek een chunk sinaasappel rookhout tussen je kolen en zorg dat de barbecue lekker begint te roken. Ja, de buurt mag gerust weten dat jij wat lekkers aan het maken bent! Leg de beenhamrollade in de barbecue en sluit de deksel. Laat nu ongeveer een uurtje roken tot je een kerntemperatuur hebt van +/- 60 oC

Kook ondertussen de eitjes, het lekkerste is als het eiwit gestold is en de dooier nog vloeibaar. Maar kook de eitje vooral zoals jij het lekker vindt.

Fluwelen honing-mosterdsaus

Doe de room, honing en mosterd in het gietijzeren pannetje en plaats op de barbecue. Laat het geheel opwarmen en roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren

Grill op het einde de overgebleven asperge tips nog even kort en bestrooi met zout en peper.
Haal de beenhamrollade van de barbecue en laat even rusten. Serveer de asperge tips mooi op een rijtje. Snijd de beenhamrollade in dikke plakken en leg deze op de groene asperges. Leg het eitje ervoor en snijd open zodat het vloeibare eigeel eruit loopt. Lepel de honing-mosterdsaus over het geheel, trek een lekker fris biertje open en het genieten kan beginnen!

Eet smakelijk!

Alternative Text

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Ingrediënten

  • 1 beenham van +/- 500 gram

  • 1 doosje groene asperge tips

  • Saus.Guru Mother Of All Rub

  • 4 eitjes

  • 250ml kookroom

  • 1,5 el grove mosterd

  • 1 el honing

  • Zout & Peper