Gyoza zijn Japanse dumplings. Je vult de vellen met een kruidige vulling naar keuze, om ze vervolgens te bakken en te stomen. In dit recept is kipgehakt gebruikt, maar je kunt ook een vulling maken op basis van runder- en/of varkensgehakt. Of probeer eens een vulling van gamba- of vistartaar.

Voorbereiding

Breng de kamado, met het rvs-rooster, naar een temperatuur van 180 °C. Laat intussen de gyozavellen ontdooien. Snijd voor de vulling het steeltje van de chilipeper en verwijder het zaad. Snijd de helft van het vruchtvlees fijn voor de vulling en snijd de andere helft in dunne ringetjes voor de garnering. Snijd ook de helft van het lente-uitje fijn voor de vulling en snijd de andere helft in dunne ringetjes voor de garnering. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Schil de gemberwortel en rasp het vruchtvlees fijn. Snijd de shiitakes en de witte kool fijn. Kneed alle ingrediënten van de vulling met de all purpose rub goed door elkaar.

Gyoza vouwen

Leg een gyozavel op je werkblad en schep in het midden een kleine eetlepel van de vulling. Doop je vinger in water en bevochtig één kant van het vel. Vouw de droge kant over de vulling, druk de randen goed aan en vouw er plooitjes in. Herhaal met de rest van de gyozavellen en de vulling. Bestuif de gyoza met de bloem, hierdoor worden ze krokanter.

In de skilet

Verwarm de arachideolie in de skillet op het rooster. Zet de gyoza in de skillet (heb je geen skillet maar wel een plancha werkt dit ook perfect) en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant goudbruin is. Schenk tijdens het bakken 100 ml water in de skillet zodat ze gaar stomen; het water zal verdampen. Lak de gyoza met de Bumbu Bali saus en gaar ze nog ca. 2 minuten langer. Let wel op dat ze niet droog bakken. Haal de gyoza uit de skillet en garneer met de chilipeper en de lente-ui.

Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek

Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.

Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop

 

Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream

We vervolgen met de skillet. Een onmisbaar accessoire als je het ons vraagt. Een skillet is een ondiepe, gietijzeren pan die je voor eindeloos veel doeleinden kunt gebruiken. En dat laten we zien in de zesde livestream! We gaan flink aan de slag met bijvoorbeeld een gebakken gyoza, dit zijn kleine Japanse dumplings. We bakken een Italiaanse focaccia, schroeien een tonijn steak met Oosterse invloeden, verleggen de grenzen wanneer we een inktvis gaan vullen met gamba’s én laten ook zien dat groentjes prima samen gaan met de skillet. Kijken dus! Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!

Alternative Text

Geschreven door:

Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

Ingrediënten

  • 12 gyozavellen (Ø 10 cm)

  • 1 el bloem

  • 1 el arachideolie

  • Saus.Guru Bumbu Bali Hot

  • Voor de vulling

  • 1 rode Spaanse chilipeper

  • 1 lente-uitje

  • 2 teentjes knoflook

  • 1⁄2 cm gemberwortel

  • 4 shiitakes

  • 60 g witte kool

  • 150 g kipgehakt

  • 1⁄2 el all purpose rub

  • 3 druppels sesamolie

Benodigheden