Weer eens wat anders. Dat is dit recept zeker! Een lekker stukje lamsvlees in een heerlijk kruidige marinade. Kort grillen op de barbecue en je hebt een perfect stukje vlees vol van smaak. Een ware smaakbom. Kies voor hele lamsracks, dan kun je zelf de grootte van de koteletjes bepalen. Het lekkerste is wel om er koteletjes van te snijden zodat zoveel mogelijk vlees is bedekt met de heerlijke kruidige marinade met Earl Grey theeblaadjes. Maar een lamsrack in z’n geheel kan natuurlijk ook gewoon! Benieuwd? Snel maken dit recept!

De marinade

Snijd de rode peper in flinterdunne ringetjes, haal wel even de zaadjes eruit tenzij je van zeer pittig eten houdt. Snijd de knoflook heel fijn. Doe een flinke laag olijfolie in een kom of bak en voeg hier de gesneden rode peper, knoflook, Earl Grey, Rock Salt, oregano, tijm en dragon aan toe. Meng goed door.

Lamskoteletjes

Als je nog geen koteletjes hebt gesneden van de lamsracks doe dit dan door tussen de botjes door de koteletten los te snijden. Zorg dat elk koteletje ongeveer evenveel vlees heeft.
Doe de koteletjes in de kom of bak met marinade. Trek de handschoentjes aan en wrijf de marinade goed over en in de koteletjes. Dek de kom of bak af met wat folie en laat een minuut of 20 rusten zodat de smaken van de zojuist door jou gemaakt marinade heerlijk in het vlees kan trekken.

Barbecue aansteken

Bereid je barbecue voor op direct grillen op zo’n 180 oC – 200 oC. Haal de lamskoteletjes uit de marinade en leg ze direct boven de hete kolen. De kruiden die nog om het vlees hangen zorgen voor een heerlijke kruidenkorst. Blijf er dus wel bij en draai de koteletjes regelmatig met een barbecuetang zodat de kruiden niet verbranden.

Lamsvlees kun je lekker rosé eten, kies in dit geval dus een kerntemperatuur van zo’n 55-60 oC voor een heerlijk mals stukje lam. Dit kun je gemakkelijk meten met een kernthermometer. Langer dan 10 minuten zullen de koteletjes hier niet voor nodig hebben.

Serveren

Leg de koteletjes op een, bijvoorbeeld met een (oude) krant bedekte, serveerplank, trek er een heerlijk zomers en fris biertje bij open en geniet van de kruidige smaak van het lamsvlees.

Tip: lekker met bijvoorbeeld gegrilde asperges.

Eet smakelijk!

Alternative Text

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Ingrediënten

  • 2 lamsracks, in koteletjes

  • Olijfolie

  • 1/2 rode peper

  • 2 tenen knoflook

  • 2 zakjes Earl Grey thee

  • 2 tl Santa Maria Rock Salt

  • 1 tl tijm

  • 2 tl oregano

  • 2 tl dragon