Een regelrechte barbecue klassieker in een modern jasje. Dát is deze longhaas van de barbecue. De twist? Letterlijk gevlochten! Serveer dit malse stuk vlees met een kruidige, licht smeltende traditionele Beurre Café du Paris en een goed glas bier. Heerlijk toch?!

Beurre Café du Paris maken

We gaan van start met het maken van een zeer klassieke maar heerlijke boter. Een perfecte begeleiding bij rundvlees. Haal de roomboter uit de verpakking en klop deze met een garde luchtig op. Hak de ui, kappertjes, knoflook, peterselie, dragon en ansjovis heel fijn. Bijna tot een soort pasta. Voeg toe aan de boter en roer er goed doorheen. Voeg de Worcestershiresaus, mosterd, paprikapoeder en kerriepoeder toe aan het botermengsel en meng nogmaals goed. Proef de boter en bepaal zelf of het nog peper of zout nodig heeft.

Leg een stuk plasticfolie op je werkblad en leg hierop het botermengsel. Rol het geheel strak op tot een mooie ‘worst’ ontstaat en plaats in de koeling om weer op te laten stijven.

recept-big-green-egg-kamado-gevlochten-longhaas-barbecue

Longhaas vlechten

Snijdt de longhaas in de lengte in 3 stukken en zorg dat deze bovenaan nog zo’n 2 centimeter aan elkaar blijven zitten. Nu kun je de longhaas vlechten door het linker stuk (a) óver de middelste (b) en ónder het rechter stuk (c) door de leggen. Daarna leg je het middelste stuk (b) weer over het rechter stuk (c) heen gevolgd door weer het linker stuk (a) weer over het middelste (b) heen te leggen. Zo ga je door tot je een mooie vlecht hebt. Zet het uiteinde vast met een satéprikker.

Kruid daarna de longhaas goed met de Moo Mami rub.

gevlochten-longhaas-recept-barbecue-inspiratie-biggreenegg-tips

recept-big-green-egg-kamado-gevlochten-longhaas-barbecue

De barbecue aansteken

Nu gaan we de barbecue inrichten op directe en indirecte hitte door aan één kant je kolen te leggen en dus een hotspot te creëren. De andere helft leg je geen kolen. Op deze manier kun je de longhaas lekker aangrillen en rustig na laten garen op de ‘koude’ kant. Breng je barbecue naar een temperatuur van zo’n 200 oC. 

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    RVS tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

  • Uitverkocht

    Snijplank XXL Baas Boards

    Met de hand gemaakt

  • Uitverkocht

    Thermapen One

    Dé must have thermometer

Longhaas op de barbecue

Leg de longhaas op de directe hitte en grill rondom mooie bruin. Wanneer de longhaas een mooie grill kleur heeft gekregen leg je hem op de indirecte kant en laat je hem rustig nagaren. Meet na een minuut of 7 de kerntemperatuur met je thermometer. Deze zou zo’n 51 – 53 oC moeten aangeven, dan is je longhaas van de barbecue perfect. Haal het vlees van de barbecue en laat even rusten onder wat aluminium folie.

recept-big-green-egg-kamado-gevlochten-longhaas-barbecue

Serveren

Haal ondertussen de Beurre Café du Paris uit de koelkast, verwijder de folie en snijdt een paar mooie plakken. Leg de longhaas vlecht op een mooie grote serveerplank en leg de boter op het vlees zodat er mooi overheen smelt. Serveer de rest van de boter ernaast.

Heerlijk met een goed glas bier, geniet ervan!

recept-big-green-egg-kamado-gevlochten-longhaas-barbecue
Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • 1 longhaas circa 800 gr - 1 kg

  • Angus & Oink Moo Mami

  • 500 gram zachte roomboter

  • Handje kappertjes

  • 1 teen knoflook

  • Een klein bosje verse peterselie

  • 1 tl dragon

  • 1 tl Worcestershiresaus

  • 2,5 ansjovisje uit blik

  • 1 tl grove mosterd

  • 1/2 ui

  • 1/2 tl paprikapoeder

  • 1/2 tl kerriepoeder