De Indian Summer. Waar de bladeren weer rood en oranje worden en door de laatste zonnestralen worden verlicht. Oftewel: de herfst! En wat past er beter bij de herfst dan pompoen, walnoten, blauwe schimmelkaas en gerookt spek? Dat gecombineerd op een heerlijk krokant gebakken flammkuchen-bodem is toch gewoon een feestje?!

Een pizzaoven maken van je barbecue

In dit recept maken we van de barbecue een pizzaoven door gebruik te maken van een plate setter en een pizzasteen. Vul je barbecue met houtskool en steek dit aan. Zet een plate setter in de barbecue gevolgd door het rooster. Leg hier je pizzasteen op en laat alles goed opwarmen tot een temperatuur van 250 oC. Maak je gebruik van een ketelbarbecue? Geen probleem; zorg dan dat je houtskool aan twee kanten verdeeld is en niet direct onder de pizzasteen gloeit, anders wordt deze te warm en verbrandt de bodem van je flammkuchen snel.

Flammkuchen beleggen

Snijd de pompoen in kleine blokjes en kook deze even kort beetgaar. Smeer de bodems in met een flinke lepel crème fraische en verdeel de blokjes pompoen en de gerookte spekblokjes over de flammkuchen. Verbrokkel de blauwe schimmelkaas erover.
Hak de walnoten grof en verdeel deze ook over de flammkuchen.

De flammkuchen bakken

Controleer of de pizzasteen heet genoeg is door een beetje bloem erop te strooien. Als deze mooi egaal bruin kleurt dan kunnen je flammkuchen erop. Schep de flammkuchen met behulp van een pizzaschep op de pizzasteen en sluit de deksel van je barbecue. Bak de flammkuchen nu ongeveer 5 minuten. Na 5 minuten even de deksel openen en de flammkuchen draaien. Vaak is een kant van de pizzasteen wat heter dan de andere. Op deze manier krijg je een egale garing. Bak nogmaals 5 minuten en controleer of de bodem mooi gaar is. Haal de flammkuchen met behulp van de pizzasteen van de barbecue en serveer op een mooie houten plank.

Serveren

Snijdt de flammkuchen in hapklare driehoekjes en serveer aan je gasten. Lekker met een herfstbok-biertje of een goed glas rode wijn. Vier het najaar met haar prachtige smaken!
Geniet ervan!

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen

  • 4 flammkuchen-bodems

  • Blauwe schimmelkaas

  • Gerookte spekblokjes

  • Créme fraische

  • Walnoten

  • Een beetje bloem

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ