Stoof staat erg bekend als een winterse kost, maar stoof is veel meer dan dat. Stoof kan op heel veel manieren en als je een beetje into stoof bent koop dan vooral de stoofbijbel van Julius Jaspers! Das echt een dikke tip! Met de kwakkelende temperaturen buiten, het niet echt doorzetten van de winter, vond ik een bierstoof (is mijn absolute winter favoriet) niet op zijn plek. Met het voorjaar in het vooruitzicht, kijk ik al erg uit naar het naderende BBQ seizoen!

De stoof

Voor deze stoof hoef je geen keukenprinsesje te zijn, het zit in een paar stappen in elkaar. Het is vooral erg moeilijk om er niet aan te komen als je eenmaal die heerlijke Indonesische geuren in je keuken of rond je BBQ hebt hangen. Snijd het vlees in blokjes van 2 bij 2 cm. Groter mag ook, kleiner zou ik niet adviseren, want dan houd je na het stoven niks over. Ik gebruikte maminha ook wel Tri-tip genoemd, maar je kan voor deze stoof iedere voor stoof geschikt beef gebruiken wat je wilt.

Maak een boemboe van venkelzaad, mosterdzaad, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel, knoflook, sjalotjes, en gember. Voeg dit toe aan je keukenmixer, of pureer het geheel met een staafmixer, het mag best grof zijn en kort mixen of pureren is prima.
Zet je pan op hoog vuur, ongeveer 160 graden en fruit de boemboe aan tot deze een mooi en licht bruin kleurtje heeft.

Voeg 250 ml kokosmelk toe. Kneus de sereh en leg een knoop in het midden van de stengels. Snijd de boven- en onderkant van de sereh af net 0,5 cm vanaf het uiteinde van de stengel, de smaken komen op deze manier optimaal vrij. Voeg de sereh samen met de limoenblaadjes toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat nog 5 minuutjes sudderen tot de smaak van de sereh en limoenblad goed loskomen. Je ruikt direct de mooie Indonesische geuren.

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Uitverkocht
    -25%
    -25%

    Dutch Oven Black 28cm Combekk

    100% recycled cast iron

  • Uitverkocht

    Dutch Oven Orange 28cm Combekk

    100% recycled cast iron

  • Uitverkocht

    Dutch Oven Red 28cm Combekk

    100% recycled cast iron

Voeg het vlees toe aan de pan, en voeg zo`n 100 ml water toe. Afhankelijk van de grootte van je pan, en de hoeveelheid vlees, zorg je ervoor dat het vlees net onder water staat. Dekseltje op de pan en rustig laten sudderen, gebruik een platesetter als het te hard gaat. Nu komt het een beetje op je kookkunst aan, de stoof duurt ongeveer 3 uur voor dat deze klaar is. Kijk gerust af en toe in de pan, om te zien wat er gebeurt, gaat het te hard, voeg een beetje water of kokosmelk toe.

Om de juiste dikte te hebben tegen de tijd dat je vlees uit elkaar valt moet je zorgen dat het vocht 1/3 is teruggedrongen en het vlees nog 2/3 onder water staat. Kijk in het laatste uur hoe je ervoor staat. Staat het vocht nog hoog leg dan het deksel half op de pan, en stuur zo een beetje naar het juiste einde.
Zodra het vlees uit elkaar valt, breng je de stoof op smaak, met sriracha, soja en vissaus, peper en zout. It’s up to you, beetje meer of minder soja, of sriracha saus mag best. Sriracha mag je ook vervangen door sambal of helemaal weglaten als je niet graag pittig eet.

Bami en sambal eitjes

Kook de eitjes tot deze hard gekookt zijn en pel ze uit de schil en laat de eitjes goed droog walmen.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem een wokpan, plancha, OFYR ring, skillet of net wat jij voor handen hebt, en bak de noedels op hoog vuur in de zonnebloemolie. Zodra de noedels beginnen te kleuren nog even kort doorbakken en blus daarna af met de soja en ketjap manis.

Bak tegelijkertijd, bij voorkeur in een pan op middelhoog vuur in zonnebloemolie de gekookte eieren. Zodra het eitje begint te kleuren aan de buitenkant, er loopt nu een bruin “bandje om het ei” en het ei wordt een beetje ruw aan de buitenkant voeg je de sambal toe. Even goed doorbakken en zodra de sambal mooi aan de buitenkant blijft plakken haal je de pan van het vuur.
Check and ready to serve!

Paksoi salade

De stoof en bami zijn bij elkaar best zwaar en stevig, dus hierbij nog een lichte side dish.
Voor dit recept gebruikte ik baby paksoi. Van de baby paksoi zijn de harde delen een stuk dunner en dat eet lekkerder, zeker als je het rauw eet.

Snijd de paksoi in dunne reepjes, je kan het gehele blad (het witte en het groene gedeelte) gebruiken. Snijd de komkommer, zonder zaadlijst in reepjes van 3 cm lang bij 0,5 doorsnede. Snijd de chili en de sjalot in dunne reepjes. Maak een dressing van de zonnebloemolie, sushiazijn en gembersiroop. Meng alles door elkaar en serveer direct. Je kan de salade al een halfuurtje van tevoren klaarzetten, maar voeg de dressing echt op het laatste moment toe. Garneer de salade met de katjang pedis, voor een lekkere krokante bite in de salade.

Serveer per onderdeel in losse schaaltjes, per persoon, in grotere schalen in het midden van de tafel of gewoon per bord. Maakt niet uit hoe, een feestje wordt het zeker!

Eet smakelijk!

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkochtvalderama-arbequina-500-ml

    Arbequina olijfolie Valderrama

    Voor een fruitige touch

  • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-gember-gemalen

    Gemalen gember van Beekum

    Onmisbaar in de oosterse keuken

  • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-kurkuma-gemalen

    Kurkuma van Beekum

    Voor een mooie diepgele kleur

  • UitverkochtZeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    Biologische zwarte peper

  • Uitverkocht

    Tomasu sojasaus 200 ml

    24 maanden gerijpt

Ingrediënten

Gerbrand Kruijssen

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Bekijk team BBQ