Tijd besparen en toch elke keer meer smaak toevoegen? Wanneer je boter koud gaat roken kun je aan al je gerechten een mooie subtiele rooksmaak meegeven zonder het hele rookproces te doorlopen. Voeg bijvoorbeeld een klontje boter toe aan een koekenpan met kipfilet of geef je romige uiensoep net even wat extra smaak. Ik kan nog wel even doorgaan....

Koud roken is een rookproces zonder hitte waarbij we enkel rookmot gebruiken. Wil je meer weten over koud roken? Lees dan ook dit artikel. Je kunt aan de hand van het soort hout kiezen of je een zware of lichte rooksmaak wilt creëren, maar ook aan de dikte van de plakken boter. Rook je bijvoorbeeld een heel pakje boter, dan heb je een zachtere rooksmaak. Maar snij je het pakje in 4 plakken krijg je veel meer rooksmaak. Dan kan de rook namelijk makkelijker doordringen tot de kern.

Het koud roken neemt ongeveer 10 uur in beslag. En om nu 10 uur lang enkel een pakje boter te roken is natuurlijk zonde! Gooi er daarom gerust een blok jong belegen kaas bij. Amandelen, peperkorrels, noem maar op.. ik daag je uit om te experimenteren!

In het recept hieronder kiezen we voor beuken rookmot. Niet te licht en zeker niet te zwaar. Mooi in balans. Houd er wel rekening mee dat de boter niet mag gaan smelten. Op moment van schrijven is het 32 graden buiten, en dan is koud roken een uitdaging. Ook bij andere producten is dit een aandachtspunt, een zalm 10 uur in 30 graden laten liggen kan ik ook niet aanraden..

Bereidingswijze

  • De houtskool dient helemaal uit en afgekoeld te zijn en mag gewoon blijven liggen. Deze gaan we niet gebruiken.
  • Vul de Cold Smoke Generator helemaal met rookmot en schraap het overtollige ervan af.
  • Steek een waxinelichtje onderin de Cold Smoke Generator aan en laat het ongeveer een minuut branden totdat er een mooie rookontwikkeling is. Verwijder daarna het waxinelichtje of blaas deze uit..
  • Plaats de Cold Smoke Generator op de houtskool, onder het RVS rooster en zet plaats het hitteschild en het RVS rooster in de kamado.
  • Plaats je te roken producten (boter, kaas, noten, etc) in je kamado en laat dit 10 uur lang staan. Dit is ongeveer ook de brandduur van het rookmot. Dit zou je natuurlijk perfect ’s nachts kunnen doen. Uiteraard heeft ieder product een andere rooktijd nodig.
  • Bewaar de boter afgedekt in de koelkast.
  • Gebruik de boter vervolgens net zoals je normaal boter zou gebruiken in de keuken voor een heerlijke subtiele rooksmaak!

Tip
Laat de rook aan de bovenkant door de magrietschijf vervliegen anders krijg je een zure asbak smaak doordat de rook alsmaar binnen blijft. Sluit deze dus niet helemaal af. De schuif onder gaat helemaal open. Afhankelijk van het product laat je het nog 24 uur in de koelkast afgedekt rusten, vooral bij kaas is dit aan te raden.

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Pakje gezouten roomboter

  • Blok jonge kaas

  • Rookmot beuk

  • .. en andere te roken producten

Benodigheden