Lamskoteletten worden gesneden van de rib, lende en schouder van lammetjes tot max 1 jaar oud. Wanneer het beest ouder is wordt het technisch een schaap genoemd. Lamsvlees wordt vaker onder de wat uitgesproken en luxere vleesproducten geschaald. Het is een product wat veelal ook in de winter wordt geserveerd omdat lammetjes vaak in januari worden geboren. Deze worden dus geslacht voordat ze 1 jaar oud zijn.

Bij dit recept gaan we marineren. Marineren doen we om vlees of andere producten meer smaak te geven. Door het product in de marinade te leggen en een x aantal uur deze hierin te laten liggen trek de smaak erin. Vaak wordt marineren ook gedaan om taai vlees malser te krijgen. Daar wordt dan een zuur aan toegevoegd. In dit recept gaat het puur om toevoeging van smaak.

BBQ keuze

Dit recept is gekookt op een vuurring, dit omdat er geen deksel nodig was bij dit gerecht. Omdat lam grillen een vrij snel proces is ging ook de voorkeur naar een vuurring om zo het product goed in de gaten te kunnen houden. Je kunt

Marineren van het lam

Neem de lamskoteletten en maak deze waar nodig schoon (haal loshangende stukjes vlees of vet eraf).

Doe de lamskoteletten in een schaal met genoeg ruimte om straks met twee handen doorheen te kunnen gaan. Voeg nu de bovenstaande ingrediënten toe in de schaal voeg als laatste de olie toe. Meng het geheel nu goed door elkaar zodat de kruiden zich goed mengen met het lam. Leg nu alles in een afsluitbare bak en zet koud tot gebruik in de koelkast. Kook tip: marineer de het lam wanneer mogelijk 12 uur van te voren zodat de smaak er goed in kan trekken. Wanneer je dan toch bezig bent met marineren maak gelijk het sausje klaar.

Yoghurt dipper

Omdat lam een vrij uitgesproken smaak heeft nemen we voor de saus een mooie tegenhanger op de smaak van lam. Griekse yoghurt is is wat vettiger waardoor het ook weer voor een filming in je mond zorgt. Begin met het versnipperen van de rode ui en knoflook en voeg dit een een kom. Voeg hieraan toe de peterselie en de yoghurt, roer dit goed door elkaar heen.

Nu kun je nog peper en zout naar smaak toevoegen. Na iedere keer toevoegen roer eerst de saus goed door zodat de smaak zich weer opnieuw goed kan verdelen.

Dek de saus ook af tot je deze nodig hebt en bewaar deze koud.

Lamskoteletten grillen

Lam eet je rosé en heeft een een kerntemperatuur dan van 55 graden. Steek nu de bbq aan. Je kunt ervoor kiezen om lamskoteletten snel aan te grillen en op kerntemperatuur te laten komen draai dan wel regelmatig om zodat deze niet aanbrandt. Ik heb ervoor gekozen om alleen aan te grillen en een blok hout op de vuurring erbij te leggen, waar ik de koteletten daarna rustig op temperatuur heb laten komen. Dit zodat het vlees rustig gaard. Hierdoor trekt het spierweefsel minder waardoor dus de structuur zachter blijft.

Serveer er eventueel brood bij.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Lamskoteletten 10 stuk

  • Om te marineren:

  • Gefermenteerde peperkorrels 6 gr

  • Gemalen rozemarijn 3 gr

  • Verse rozemarijn 5 gr (1 takje)

  • Tijm heel 5 gr

  • Gemalen laurier 3 gr

  • Gedroogde peterselie 8 gr

  • Grof zeezout 30 gr

  • Geplette teentjes knoflook 3 stuks

  • Olijfolie 200ml

  • Voor de griekse yoghurt dip:

  • Griekse yoghurt 200 gram

  • Halve rode ui

  • Knoflook teentjes 3 stuk

  • Gedroogde peterselie 5 gr

  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ