Rare, medium of een garing daar tussen in. Een heerlijk malse steak daar loopt iedere bbq’r de mond vol met water. Maar hoe krijg je hem nou precies zo mals en vol van smaak. De tips en tricks hiervoor ga je in dit recept lezen.

Voorbereiding

Leg de steak een uur voordat je hem gaat gebruiken uit de verpakking onder een doek of aluminiumfolie op het aanrecht. Zorg dat die uit de buurt is van een hittebron of zon. Zo kan het vlees al op kamertemperatuur komen en het vlees kan rusten.

Smeer nu de steak in met een klein scheutje olijfolie. Masseer dit met de hand over de steak. Draai grof peper en zout over de steak. Bind de steak rondom op met slagerstouw. Dit doen we zodat de structuur en vezels dichter op elkaar komen en de steak meer egaal zal garen. Wanneer je dit op de bbq of vuurring doet zorg voor een direct en indirecte zone. Wanneer je dit op het fornuis doet kun je de vlam naar medium draaien.

Dek de steak nu weer af. Snij de paddenstoelen grof en de witte ui in ringen.

 

Steak bereiden

Zet nu een pan onder hoog voor en smelt de roomboter met olijfolie, de olie heeft een hoger verbrandingspunt. Dit zorgt ervoor dat je boter minder snel verbrand. Wanneer de boter gesmolten is en opgehouden is met bubbelen leg je een takje rozemarijn een geperste knoflook teen en een takje tijm in de pan. Leg nu de steak in de pan en bak deze, houd hierbij de pan iets schuin. Met een lepel pak je nu de boter die naar de onderkant loopt op en drapeer je over het vlees heen. Hou de pan niet te schuin dat er boter uit kan lopen hierdoor kun je een steekvlam krijgen, ook kan de steak niet aan de onderkant bakken. Draai na 2 minuten de steak om herhaal het proces.

De juiste kerntemperatuur

Meet door middel van een kerntemperatuurmeter wanneer de steak de de gewenste garing heeft bereikt:

Rare: 48-50 graden
Medium-rare: 51-53 graden
Medium: 54-57 graden
Well-done dit recept heb je niet nodig ;)…. (57+ graden)

Pak hem in met aluminiumfolie en laat hem 6 minuten rusten. In de tussentijd kun je de paddestoelen en ui pakken met de overgebleven kruiden en knoflook. Je hoeft de pan niet uit te spoelen hiervoor, juist lekker de smaken behouden!

Pak nu de steak uit en trancheer deze in gelijkmatige stukken. Eventueel kun je nu nog extra peper en zout toevoegen hieraan.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Rib-eye 300 gram

  • Paddenstoelen mix 200 gr

  • Witte hele ui

  • Rozemarijn takjes 3 stuks

  • Tijm takjes 3 stuks

  • Knoflook teentjes 2 stuks

  • Peper en zout naar smaak

  • Olijfolie en roomboter

  • Peterselie gedroogd

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ