BBQ en bacon… do we need to say more?! Zo veel varieties en mogelijkheden brengt dit stukje vlees, dat we hier in dit recept even een paar veel gebruikte side dish recepten hebben samengevoegd. Met deze recepten kun je een borrelplank of burger extra lekker aankleden! Bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken. Bacon wordt geconserveerd, daarna gedroogd en dan gerookt. Hierdoor krijgt het de kenmerkende smaak.

Voor deze recepten heb ik gekozen voor een kamado omdat hierop de recepten goed te combineren zijn. Het handigst is om de recepten indirect te maken. Hierdoor is het ook mogelijk dit op een pellet bbq te maken. Voor de onion rings heb je een rooster nodig om deze op te leggen de skillet en de dutch oven kun je hier dan ook op zetten.

Bacon jam

Begin met de buikspek en uien op des gewenst formaat te snijden. Wanneer je van een grove structuur houdt kun je deze ook wat groter laten. Wanneer je een echte spread zou willen hebben snijd de bacon en de ui heel fijn. De knoflook is het beste ook heel fijn te snijden.

Stook de bbq op tot 170 graden. Zet de dutch oven erin en laat deze warm worden. Wanneer deze warm is fruit de knoflook, ui en bacon aan in de pan. Bak de bacon niet crispy maar alleen zacht, zo krijg je een zachtere structuur in de jam. Voeg nu de rub, basterdsuiker en water eraan toe.

Roer het geheel goed door met de houte lepel. Breek de chocola in kleine stukjes zodat deze makkelijker smelt. Laat nu zachtjes pruttelen tot gewenste dikte. Bewaar de jam in bijvoorbeeld een weckpot in de koelkast of kelder. Deze is ongeveer 10 tot 15 dagen te bewaren.

Pimentos de padron met bacon

Zet de skillet in de bbq en laat deze warm worden. Neem de Pimentos en snij de topjes van de peper af, hol nu voorzichtig de peper uit. Snij de rode peper, bacon plakken en knoflook fijn. Meng dit in een bekken met de peterselie en roomkaas, voeg peper en zout naar smaak toe.

Neem nu een plakjes bacon en leg de pimentos erin Rol de bacon op en doe de vulling in de pimentos. Wanneer je alle pepers gevuld hebt bak ze gaar in de skillet.

Serveer deze pepers als bijgerecht of als borrelhapje op een smaakvol gevulde plank. Ook koud in een salade zijn deze pepers erg lekker.

Bacon Onion rings

Neem de uien snij deze niet door maar pel voorzichtig te buitenste laag eraf. Snij nu grove ringen van ongeveer een halve vinger dikte. Voor dit recept hebben we alleen de buitenste grote ringen nodig, de rest kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de bacon jam.

Probeer 2 tot 3 uien ringen die in elkaar passen bij elkaar te houden voor een mooi stevig resultaat. Neem nu de bacon plakken en gebruik er ongeveer 2 per ring, draai nu de plakken om de randen heen. Smeer de olijfolie met een kwastje op de bacon. Strooi nu de beef bark eroverheen. Draai de onion rings om en herhaal dit.

Stook de bbq op tot 180 graden indirect en gaar de ringen mooi crispy, serveer met black garlic sauce.

Ingrediënten

  • Voor Bacon jam:

  • Buikspek 300 gram

  • Witte ui middelgroot, 1 hele

  • Pure chocola, 35 gram

  • Mother of all rubs, 30 gram

  • Bruine basterdsuiker, 150 gram

  • Knoflook, 1 teentje

  • Water, 200 ml

  • Olijfolie om te bakken

  • .

  • Voor Pimentos bacon:

  • Pimentos de padrón, 5 stuks

  • Bacon 6 plakken

  • Knoflook, 1 teentje

  • Peterselie vers, 4 gram

  • Roomkaas 1 el

  • Rode peper, 1 halve

  • Peper en zout

  • Olijfolie

  • .

  • Voor Bacon Onion rings:

  • Witte ui, groot formaat, 2 stuks

  • Bacon plakken, 18 stuks

  • Beef Bark, Saus.Guru 40 gram

  • Black garlic saus

  • Olijfolie

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ