De BBQ-platter, in BBQ restaurants te bestellen met het beste van de het restaurant. Een schaal gevuld met alles waar een Q’r van droomt. Vaak is dit aantal kilo’s vlees met wat bijgerecht. Voor de vegetariër is dit vaak dan alleen bijgerecht die ze kunnen eten. Onderstaand kun je maken als hoofdgerecht, maar je kunt ook makkelijker een aantal recepten eruit pakken als bijgerecht bij je vlees of vis.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede vegetarische ingrediënten in vergelijking tot 10 jaar geleden. Zo wordt het voor iemand die geen vlees, vis of dierlijke ingrediënten eet al een stuk makkelijker toch deel te nemen aan het bbqen in plaats van alleen stokbrood te eten met wat groentes. Deze bbq platter is groot genoeg voor 2 personen die heel hongerig zijn of voor 4 personen voor bij de borrel. Je kunt natuurlijk ook een aantal recepten maken als bijgerecht bij je vlees of vis.

De complete platter is op een BBQ, kamado (gietijzeren rooster en/of plancha) of OFYR te bereiden. De meeste ingrediënten zijn gekocht in de supermarkt, de specifieke bbq producten, sauzen en kruiden kun je uiteraard in het BBQ Experience Center halen.

De recepten staan los van elkaar opgeschreven als je 1 onderdeel van de platter maar wilt maken dat dit makkelijker is. Wanneer je de hele platter wil maken lees dan eerst alle recepten door zodat je bepaalde dingen al kunt voorbereiden zodat je alles tegelijk kunt afmaken en van de platter kunt genieten. Succes!

Parmezaan Potato Wedges

Benodigde materialen

Snij de aardappels in parten en was ze even kort af. Zorg dat je de gietijzeren plancha of OFYR op temperatuur hebt maar geen direct vuur onder de plaat waar je op bakt.
Anders verbranden je aardappels te snel. Je kan de aardappels voor koken, voordeel hiervan is dat je het al s middags kunt voorbereiden voor de avond bijvoorbeeld. Bak de aardappels op het gietijzer mooi goudbruin, wanneer deze gaar zijn bestrooi de aardappels met wat extra olie en strooi de mother of all rubs kruiden eroverheen. Rasp daarna de parmezaanse kaas er royaal overheen. Draai de wedges en herhaal dit nog eens.

Tempeh gemarineerde stokjes

Benodigde materialen

  • Een bak om in te marineren
  • 3 sate prikkers

Wanneer het mogelijk is marineer de tempeh 1 dag van te voren al in de marinade zodat de smaak er helemaal in kan trekken.

Voor de marinade, voeg de soya, sesam olie en rijst azijn in een pan en verhit samen tot net aan de kook leg daarna de tempeh blokjes erin. Laat de marinade afkoelen in de koelkast met de blokjes erin. Rijg de blokjes aan een spies, de marinade kun je verder inkoken tot een saus die je weer over de spiesjes kunt draperen. Strooi er nog wat witte sesam overheen voor de smaak en oog effect.

Serveer de gemarineerde uien uit het volgende recept erbij.

Gemarineerde Zoetzure Uien

Benodigde materialen

  • Kookpannetje
  • Weckpot

Breng de azijn en de suiker aan de kook. Snij de de rode uien in het gewenste formaat en stop deze in de weckpot. Voeg nu nog eventueel kruiden eraan toe, ik heb voor de orange delight rub gekozen. Vol nu de weckpot met de gekookte azijn. Door het te wecken verleng je de houdbaarheid van de uien. Ze worden lekkerder naarmate de tijd strekt. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst na een week.

VOINKBalls

Benodigde materialen

Meng door het vegan gehakt de beef bark rub. Rol nu balletjes van het mengsel. Lak de balletjes nu met Black Mojo saus wikkel dan de ballen in met een plak vegan bacon en steek er twee cocktailprikkers doorheen. Wanneer je een grill opzetstuk voor je ofyr hebt geur en kleur ze eerst daar wat op. Daarna kun je ze op de bakplaat verder warm maken. Lak ze nu nog een keer in het geheel af met black mojo saus.

Bloemkool Bites

Benodigde materialen

Maak van de bloemkool mooie “bite” klare roosjes. Blancheer deze en spoel ze koud af. Voeg in een mengkom 300 ml melk, 200 gr bloem, 1 ei, 1 et chipotle poeder, 1 et peterselie, snufje zout en peper samen er roer dit tot een glad beslag. Haal met de pincet een bloemkoolroosje door het beslag, laat even uitlekken en bak op de bakplaat gaar. Voeg nu 3 et Like! Mayo en 2 et mandarin chutney samen en roer dit tot 1 massa.

Dip de gebakken roosjes in de chutney mayo.

Pulled chicken bun

Benodigde materialen

  • Ovenplateau
  • Aluminium folie

Leg de vegetarische kipstukjes op het ovenplateau en voeg er 200 ml Raspberry chipotle saus bij. Dek dit af met aluminiumfolie en zit op het grill gedeelte van de OFYR of op je rooster in de BBQ. Hou in de gaten dat er geen directe vlam onder komt. Laat het langzaam garen.

Rooster de broodjes nu op was de veldsla en meng met wat olijfolie peper en zout. Haal de aluminium folie van de kipstukjes af en wanneer de kern temperatuur boven de 55 graden is pull de stukjes uit elkaar. Beleg de broodjes ermee.

Stuffed peppers

Benodigde materialen

  • Pincet
  • Grilrooster of een gasbrander
  • Meng kom

Snij de kop van de pepers af en maak ze schoon van binnen. Brandt de pepers mooi gaar op het grillrooster of met een gasbrander (wat jezelf natuurlijk leuker vindt). Voeg in de mengkom de kidneybonen, kikkererwten, roomkaas en een gesnipperd uitje en meng/ prak dit door elkaar. Stop dit in de pepers en verwarm de kern van het mengsel tot 55 graden, tip zorg dat de pepers rechtop kunnen staan zodat het mengsel er niet uitvalt.

Gegrilde Mais met mango salsa

Benodigde materialen

  • Mengkom
  • Spiezen voor de mais

We beginnen met de salsa, ook hier trekt de smaak er veel meer in wanneer je deze een dag van te voren kunt maken. Zet hem dan wel in de koelkast weg. Snij de mango, rood uitje, pepertje, snoeptomaatjes, 1 teen knoflook heel fijn en meng dit met een scheutje olijfolie, breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot gebruik..

Wanneer je rauwe maïs hebt gekocht blancheer deze vooraf zodat deze sneller gaar is op de OFYR of in de BBQ. Spies daarna de kolven en gaar deze boven het vuur. Neem nu een deel van de salsa en meng dit door de like! Mayo en smeer dit over de mais heen.

 

Ingrediënten

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ