De afgelopen tijd hebben we veel met vleesgerechten gemaakt, nu gaan we lekker een keertje aan de slag met groenten. We gaan een super lekkere grillsalade maken met veel groenten waar veel verschillende technieken naar voren komen. Denk bijvoorbeeld aan gepofte bieten, gegrilde radijzen en koud gerookte knoflook, wat zorgt voor een intense smaak beleving.

Koud roken

We starten het recept met het koud roken van de knoflook. Het mooie van koud roken is dat je dit ver vooraf zou kunnen doen. Zodat je dit thuis kan voorbereiden. Voor het roken van de knoflook gebruik je appel rookmot, dit is een vrij toegankelijke rookmot die je voor veel producten kan gebruiken.

Voor het koud roken leeg je eerst de kamado, de houtskool moet er volledig uit. Als de kamado is geleegd vul je de cold smoke generator met de appel rookmot en steek je het theelichtje aan. Zodra de rookmot begint te smeulen blaas je het kaarsje uit en verwijder je deze uit de cold smoke generator. Vervolgens plaats je de cold smoke generator met de smeulende mot onder in de kamado. Plaats vervolgens het hitteschild en het RVS-rooster en leg de knoflook het rooster. Laat de knoflook minimaal 3 uur koud roken, hoe langer de knoflook rookt, hoe meer smaak er vrij komt. Haal na minimaal 3 uur de knoflook uit de kamado.

Caveman-style

We gaan Caveman-style grillen, wat wil zeggen: direct in de kolen! Wapper eerst zoveel mogelijk as van de houtskool en warm de kamado op tot een temperatuur van 200 graden. Wanneer je kamado op temperatuur is, ga je de bieten direct op de hete kolen poffen.  Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat alle smaken van de bieten bewaard blijft, doordat alle smaken en suikers mooi gaan karameliseren en dat er een super lekkere ”roast” aroma op je bieten krijgt. De bieten hebben ongeveer een minuutje of 30 nodig, je moet ze wel regelmatig nog even draaien, zodat ze mooi gelijkmatig gegaard worden.

Geroosterde mini peentjes

Het volgende ingrediënt dat je voor de salade gaat gebruiken zijn geroosterde mini peentjes.  Een klein deel van het loof laat je eraan zitten voor de kleur. Vervolgens gaan ze in de skillet met wat olijfolie en een klein beetje zout. De skillet zet je direct op het gietijzeren rooster, zodat hij goed warm wordt. Ondertussen kan je de bietjes nog eens ronddraaien. Na ongeveer 15 minuten zijn de worteltjes mooi geroosterd en zijn de bieten inmiddels ook mooi zwart, dus die haal je er uit. Laat de worteltjes en de bieten nog even afkoelen want die zijn loeiheet van binnen.

Radijsjes grillen

Terwijl de bieten en de worteltjes aan het afkoelen zijn. Haal je de radijsjes los van het loof en vervolgens ga je ze halveren. Voordat je radijsjes op de grill gaan, doe je er eerst wat olijfolie overheen en leg je de radijsjes op het gietijzeren rooster met een temperatuur van 230 graden.

Wanneer de radijsjes lekker aan het grillen zijn, kan je de bieten gaan pellen. Nadat de bieten gepeld zijn, snijdt je ze doormidden en vervolgens in de gewenste grootte. De worteltjes snijdt je vervolgens in de lengte doormidden. Wanneer je hier mee klaar bent zijn de radijsjes zijn ondertussen mooi gegrild.

Dressing met gerookte knoflook

Alle groenten zijn op het moment voorbereid en dan ga je nu de dressing maken. Dit ga je doen met de gerookte knoflook die je van tevoren hebt gerookt. Je pakt een teentje knoflook, heb je kleinere teentjes, dan mogen het er ook twee zijn. Deze ga je fijn snijden en voeg je daar wat fijn zeezout bij toe. Vervolgens ga je met het zijkant van je mes de knoflook tot een pasta drukken, zodat die makkelijker wordt opgenomen in de dressing.

De knoflook doe je in een schaaltje en vervolgens gaat er ook wat granaatappelazijn in met een beetje peper. Als laatste doe je de olijfolie erin en ga je het mengsel goed door elkaar mengen.

Bord opmaken

De dressing is klaar, de groenten zijn voorbereid en dan kan je nu het bord opmaken. Meng eerst alle groenten bij elkaar en breng deze op smaak met de dressing. Wanneer je ze op smaak hebt gebracht, verdeel je groenten over twee borden en werk je ze af met de brokkelige geitenkaas, micro leaf sla en de pistachepitten.

Eet smakelijk!

Tip! Deze accessoires kan je gebruiken in dit recept

  • UitverkochtSmoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    Je meest veelzijdige bbq tool

  • UitverkochtSmoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • Uitverkocht

    RVS tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

Bekijk hoe Thomas de vegetarische salade klaar maakt op de kamado

Ingrediënten

  • Gele bieten, 2 stuks

  • Punt radijzen, 2 stuks

  • Mini peentjes, 4 stuks

  • Verse geitenkaas in as (Bokkesprong)

  • Pistachepitten

  • Micro leaf sla, 100 gram

  • Olijfolie, 2dl

  • Granaatappel azijn, 0,5

  • Teentje knoflook

  • Peper/zout

Benodigdheden

Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

Geschreven door:

Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

Bekijk team BBQ