Deze groenteskillet bevat meer smaak dan je zou denken. Door het gebruik van goede, verse ingrediënten, een smaakvolle kruidenrub en saus wordt dit niet alleen fantastisch lekker maar ook een plaatje om te zien. Ook nog eens te serveren bij diverse gerechten. Denk naast deze groenteskillet eens een bavette, of een Picanha, of hele kip, of lamsrack.... en ga zo maar door. Bij deze groente skillet is naast de smaak en een mooi plaatje een goede gelijkmatige garing ook van belang. Tijdens het snijden van de groentes houd ik rekening met de dikte en de manier van snijden. Ik gebruikte een skillet van 25 centimeter doorsnee voor 4 personen, maar uiteraard is een kleinere of grotere pan ook goed te gebruiken.

Voorbereidingen

Maak alvast je barbecue klaar voor een indirecte bereiding op ongeveer 200 graden Celsius. Terwijl de barbecue op temperatuur komt kunnen we de skillet gaan voorbereiden. Doe een beetje olie of vloeibare boter in de gietijzeren pan en kwast het geheel goed in.

Snij beide kleuren courgette en de rode ui in plakken van ongeveer een halve centimeter. De aubergine mag iets dikker gesneden en de tomaten nog iets dikker. De paprika gaat in repen van anderhalf bij 4-5 centimeter. Als laatste snijden we de wortel in even grote repen als de paprika, maar dan 2-3 millimeter dik.

Skillet

Om straks tot een mooi resultaat te komen, vergt het nu enig secuur werken. Begin met de aubergine rechtop tegen de skilletwand aan te zetten en laat ze iedere keer overlappen. Om te voorkomen dat de plakjes groente omvallen leg je één of meerdere kopse kanten van de aubergine of courgette als een soort boekenstandaard in de pan. Na de aubergine volgt de gele courgette, de tomaat, groene paprika. Deze volgorde let niet zo nauw, maar een mooie variatie in kleur is natuurlijk wel zo mooi. Het middelste deel kan ideaal worden opgevuld met een halve tomaat.

De openingen tussen de groentes smeren we in met de (speciale SausGuru) saus. Dit geeft extra smaak en zorgt dat de kruidenrub die we hierna aanbrengen goed hecht. De rub zorgt ook voor een heerlijke smaakkick en dat het geheel natuurlijk niet te flauw wordt.

De barbecue

De skillet mag bij een keteltemperatuur van zo’n 200 graden op het grillrooster. Het zal tot rond de 45 minuten duren voordat de groentes gaar zijn. Deze tijd, temperatuur én waarschijnlijk nog ruimte op de barbecue, kun je goed benutten voor bijvoorbeeld een reversesear bavette. Ofwel indirect naast de groenteskillet tot 48 graden Celsius kerntemperatuur en daarna op direct wijze afgrillen.

Opdienen

Op het moment dat de groentes goudkleurig tot bruin worden is de groenteskillet gereed. Het geheel is nog op temperatuur te houden door het af te dekken met aluminiumfolie. Voor het opdienen gaat er nog wat mais en grof gesneden koriander over. Een goed stuk vlees en een glas rode wijn er bij en het plaatje is compleet!

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten