Koken op een Ofyr is super gaaf en is meer dan enkel een speklapje op de plaat klaarmaken. Maar welke maat kan je het beste gebruiken, kom ik werkruimte te kort, welke brandstof kan ik het beste pakken en welke accessoires zijn must haves? In deze keuzehulp gaan we je helemaal op weg helpen om je de juiste keuze te laten maken.

Maatkeuze van de OFYR: 85 of 100

Ofyr is verkrijgbaar in 2 verschillende maten. 85 cm doorsnede en 100 cm doorsnede. Afhankelijk waar je hem voor wilt gebruiken heb je eigenlijk al heel snel de 100 cm doorsnede nodig. Als je hem eenmaal in de tuin hebt staan wil je toch wel het onderste uit de kan willen halen en alles kunnen maken wat je maar kunt bedenken.

Waarom de 100 cm doorsnede? Eigenlijk heel eenvoudig. De meeste mensen maken meteen een grote fout door heel de vuurschaal vol te gooien met hout en dat is nu net niet de bedoeling. Het is de kunst om met een paar blokjes hout 3 verschillende temperatuur zones te creëren waardoor je op hoge temperatuur kunt bakken & schroeien, een zone waarbij het wat rustiger verder gaart en een zone waar het op het gemakje verder kan garen. Het hout schuif je als de OFYR eenmaal op temperatuur is naar 1 kant van de vuurschaal waardoor je daar de warmste zone krijgt. Zo hak je de bakplaat eigenlijk in 3-en en is de 100 cm echt een must. De 85 cm is daar gewoonweg net te klein voor en kookruimte kom je altijd te kort.

Kleur keuze: corten of black?

De keuze voor welke kleur OFYR je gaat nemen is erg persoonlijk. Ga je voor de robuuste look in corten en voor de elegant strakke zwarte variant. Wat je ook kiest, er zijn bijpassende meubels in dezelfde style als je OFYR zelf!

Zorg voor voldoende werkruimte

Als de OFYR eenmaal lekker staat te branden kom je er al snel achter dat de werkruimte vrij beperkt is. Op de warme plaat leg je nu eenmaal je potje rub of je snijplank met groentes niet. Extra werkruimte is dan ook cruciaal van belang om lekker aan de slag te gaan.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een OFYR island waarbij de werkruimte geïntegreerd is met de OFYR, wel of niet verrijdbaar of voor een vrijstaande OFYR met daarbij een bijpassend verrijdbaar mise en place blok of een vaste opstelling met het butcher block. De OFYR zelf kan je overigens ook als verrijdbare opstelling kiezen, iets wat mijn persoonlijke voorkeur heeft. Je wilt hem immers nooit op dezelfde plek hebben staan en de windrichting is vaak ook verschillend.

Brandstof en aanmaken

De keuze in brandhout is enorm. Ga ik voor hout wat ik zelf uit de tuin heb verzameld van een oude boom, koop ik ergens een netje bij een bouwmarkt of laat ik een pallet hout aanrukken? Het verschil zit hem in het vochtgehalte van het hout, vlammenspel en gloed van de houtskool. Onze voorkeur gaat uit naar beuken ovengedroogd omdat daar weinig tot geen rook vanaf komt zodat de hele tuin niet blauw komt te staan. veel hitte en een mooie gloed van het houtskool afgeeft. Aansteken doen we met aanmaak wokkels waar bijenwas in zit. Zo is de OFYR binnen een mum van tijd aan en klaar voor gebruik.

Must haves accessoires

Handschoenen, pook, spatels en het oliekannetje

Met welke must haves maak je nu een goede start? Zelf vind ik het gebruik van goede dikke leren handschoenen erg fijn wat en komt me toch een partij warmte vanaf. In combinatie met een pook om de blokje hout te verschuiven of goed leggen is de basis om te starten. Een stel spatels om de plaat schoon te maken en je producten zoals burgers e.d. om te draaien of groentes te husselen is erg belangrijk met daarbij het oliekannetje om olie op je plaat te gieten. Met een goede tang draai je in handomdraai je gamba’s of steak om. Zorg wel voor een lange tang, anders verbrand je je handen.

Extra rookhout toevoegen voor extra smaak

Ook het koken op een cederhouten plankje gaat perfect op een OFYR net zoals het toevoegen van b.v. appel rookhout om net even een andere smaak aan je gerecht te geven. Gebruik hiervoor wel rookchunks die je op voorhand nat maakt zodat ze niet meteen in de fik vliegen.

Grill ring voor extra ruimte en grillen

Alleen op de ring koken is natuurlijk al super gaaf, met temperatuur van je vlammenspel spelen maar je kook skills gaan pas echt next level worden met de Grill ring waarbij je een Dutch oven bovenop je gloeiende kooltje kunt zetten, een gevlinderde kip of groot stuk vlees direct boven de vlammen kunt aanschroeien kleur en smaak gaat geven.

Gietijzeren pannetjes zijn onmisbaar

Met behulp van een gietijzeren skillet kan je aardappeltje, groentjes, ratatouille of b.v. risotto op de OFYR klaarmaken waarmee je meteen een hele maaltijd kunt maken. Op deze manier ga je echt koken op de OFYR ipv ouderwets vlees grillen. Zorg ervoor dat je verschillende maten gietijzeren pannetjes in de kast hebt liggen.

De brazillian grill ring of een compleet set

Mocht je daarna weer een stapje verder willen gaan kan je met behulp van de Brazilian grill ring en spiezen set churrozo van Picanha maken, hele zeebaarsen op spit maken of zelfs een overheerlijke kip gyros. Ook zijn er hele grill sets verkrijgbaar waarmee je meteen compleet bent.

Mocht je verder inspiratie nodig hebben of om een idee krijgen wat de mogelijkheden zijn is het OFYR kookboek echt een aanrader.

Onderhoud van de OFYR

Het onderhoud van een OFYR is net zo eenvoudig als het koken erop. Je hoeft namelijk bijna helemaal niks schoon te maken of te onderhouden. Tijdens het koken ga je zo veel mogelijk de plaat schoonhouden. Ben je klaar met koken spray je de plaat in met cast iron care spray zodat er geen roest kan ontstaan en sluit je de OFYR af met de snuffer om het vuur te doven of te voorkomen dat er geen vonken de tuin in gaan en daarna als hij afgekoeld is het hele deksel om de volledige plaat af te sluiten en te beschermen. De as schep je de keer erop eruit en je bent weer startklaar om de meeste heerlijke gerechten te maken.

Tablo is een leuke uitbreiding

Met de feestdagen binnen lekker aan de slag of in de zomer met een paar man lekker tafelel waarbij ze zelf hun gerechtje maken? Met het tafelmodel van OFYR de Tablo ga je met een paar gloeiende briketten een Ofyr in het klein die op tafel staat lekker aan de slag. Klein gesneden groenten, heerlijke stukjes vis en vlees, het kan allemaal. Gourmetten 2.0 :).

Met een kast of ander meubel maak je de inrichting van je tuin compleet

Om de tuin volledig in OFYR sfeer te brengen zijn er ook meubelen en kasten in de twee dezelfde kleur varianten leverbaar als de OFYR zelf waarin je het hout kunt opslaan en zelfs kruidenpotje in kunt plaatsen. Mocht je er niet aan uit kunnen komen met de juiste keuzes neem dan gerust contact met ons op!

BXC-Teampagina-Emy

Geschreven door:

Ontvang je iedere week de mailing van ons boordevol recepten en tips? That's Emy. Ze zet de kennis vanuit de chefs om naar toffe artikelen, recepten en tips waar jij thuis mee aan de slag kunt om je gerecht steeds een beetje beter te maken. Ook deelt ze deze informatie via social media en uiteraard op deze website. Emy wil jou online van alles leren!

Bekijk team BBQ