Ben je van plan om een kamado aan te schaffen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je op weg door tips en adviezen te geven bij de aanschaf en hebben de belangrijkste voor- en nadelen van ieder merk in een vergelijking gezet. Dit kunnen we doen door onze ruime ervaring met de kamado, inmiddels al meer dan 15 jaar. We gebruiken de verschillende merken dagdagelijks naast elkaar in het BBQ Experience Center en zijn al sinds het begin dealer van de merken dus hebben de volledige historie en klantervaringen meegemaakt. We zijn dan niet voor niets dé kamado specialist :)

Een kleine disclaimer vooraf

We merken dat het merk kamado gevoelig ligt. Wat wij proberen te doen is onze persoonlijke en professionele ervaring te beschrijven in dit artikel. Dit kunnen we doen doordat we er zelf jaren en jaren intensief mee werken en al sinds het begin dealer zijn van de verschillende merken. Vergis je niet, veel content die je online ziet is gesponsord door een merk. Dit worden wij niet – zou wel mooi zijn bedenk ik me nu 🙂 – en eigenlijk maakt het ons ook niet veel uit op welk merk je aan de slag gaat. Als je maar met mooie gerechten bezig gaat! Dit is precies de reden dat we bij een duurdere kamado het cadeau wat je krijgt bij aanschaf groter hebben gemaakt. De commerciële ruimte die we hebben is dan ook iets groter voor ons en die geven we graag cadeau aan jou.

Verder wanneer je aan iemand vraagt voor welk merk kamado je moet gaan zul je altijd het merk horen waar hij of zij op kookt. Helemaal terecht ook want hij of zij maakt er super smaakvolle gerechten op. Maar hij of zij heeft niet de mogelijkheid om de merken naast elkaar te gebruiken en echt een goede vergelijking te maken. Je krijgt dan oogkleppen op als het ware. Maar jij staat nu voor de keuze: welk merk kamado past bij mij?

Het zijn allemaal auto’s

We trekken vaak de vergelijking met auto’s. Auto’s op ons parkeerterrein heb je in allerlei prijsklassen. Iedere auto brengt je van A naar B. Functioneel doen ze hetzelfde. Echter de ene auto heeft navigatie, leren bekleding, meer luxe, etc etc. Het verschil zit dus in luxe, comfort en bijvoorbeeld gebruikersgemak. Nu terug naar de kamado. In beginsel kun je op iedere kamado ieder gerecht maken. Maar de route naar een kwaliteit van een gerecht is per kamado anders. De een werkt gewoonweg fijner, temperatuur is beter te regelen, blijft stabieler op temperatuur, accessoires werken beter met elkaar samen dan bij het andere merk. De verschillen per kamado merk zitten voornamelijk in kwaliteit, gebruiksgemak, garantie en service.

Waarom Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard en Monolith vergelijken?

In dit artikel vergelijken we Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard, Grill Guru en Monolith als kamado merken omdat deze vier merken het meest populair zijn in Nederland en België. Dat komt vooral omdat (wat ons betreft) de prijs/kwaliteit verhouding, deze is bij alle vijf de merken goed in verhouding. Uiteraard heb je tal van andere merken, veelal goedkopere imitaties uit China. Deze houden we buiten de vergelijking omdat het anders te breed verhaal gaat worden. Daarnaast vinden we dat wanneer je voor een kamado gaat je een minimale kwaliteit nodig hebt om er alle kanten mee uit te kunnen en lang van je aankoop te kunnen genieten.

Qua kerncijfers zie je al een aantal verschillen. Big Green Egg: wereldwijd het grootste & oudste merk wordt gemaakt in de VS (het keramiek wordt gemaakt in een gezamenlijke fabriek met NASA die in Mexico staat). Opgericht in 1974 en daarmee bijna 50 productontwikkeling rijk. Kamado Joe (opgericht in 2009), The Bastard (opgericht in 2013) en Monolith (opgericht in 2005) worden gemaakt in China. Waar tegenwoordig overigens prima kwaliteit vandaan komt. De laatste die zich toevoegt aan ons assortiment is Grill Guru (opgericht in 2007), misschien wel een van de bekendste merken van Nederland. Dit merk wordt op veel plekken in Nederland verkocht en wordt gezien voor veel mensen als een leuke instapper met een goede prijs / kwaliteit verhouding, zo ook door ons! Dit merk wordt ook in China geproduceerd en is dochterbedrijf van The Bastard.

Wanneer we deze merken naast elkaar zetten zou je over de gehele breedte kunnen zeggen: Grill Guru goed, Monolith goed, The Bastard beter, Kamado Joe beter en Big Green Egg best. De prijs loopt per merk omhoog, vandaar dat we vinden dat de prijs/kwaliteit verhouding bij de vier merken in verhouding ligt. Hoe we tot deze conclusie komen lees je hieronder.

Wat is belangrijk om mee te nemen in de vergelijking

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn en wij daarom meenemen in de vergelijking. We kijken vooral naar kwaliteit van het keramiek en het verdere product, gebruiksgemak, garantie en service. Ongeacht voor welk merk je gaat het blijft een aardige aanschaf, bovendien een aanschaf die je niet snel weer zult doen. Want een kamado koop je als het goed is maar één keer :).

Kwaliteit van de kamado

Een kamado is een keramisch kooktoestel gemaakt om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Hierom is de kwaliteit van het keramiek ontzettend belangrijk. Niet eens in eerste instantie hoe snel het misschien stuk gaat, maar vooral gekeken naar gebruiksgemak. Hoe beter de kwaliteit van het keramiek, des te beter het isolerend vermogen van de kamado is. En des te makkelijker de temperatuur te regelen is: des te makkelijker stel je hem in op een bepaalde temperatuur en des te makkelijker blijft hij stabiel op die gewenste temperatuur. Bij een mindere kwaliteit keramiek gaat er meer warmte in het keramiek zitten en daardoor wordt de kamado als het ware logger om te besturen. Bij het opvoeren van de temperatuur ben je de steen aan het mee verwarmen, bij het afkoelen dient ook het keramiek mee terug te koelen. Zit er veel warmte in duurt dit langer. Wij doen in het BBQ Experience Center veel testen met de verschillende merken en steken ze bijvoorbeeld aan, naar 100 graden, naar 200 graden, terug naar 150, door naar 300. En kijken dan hoe snel de kamado reageert. Hierin zien we noemenswaardige verschillen.

Verder zegt kwaliteit van het keramiek uiteraard ook iets over de levensduur: beter keramiek zal langer meegaan. Hetzelfde geld voor de rest van de onderdelen van de kamado en de accessoires. Je wilt dat deze jaren en jaren meegaan. Ook hierin zie je verschillen per merk waarmee de kwaliteit oploopt van merk tot merk.

Gebruiksgemak bij het koken

Hierboven koppelen we gebruiksgemak al aan kwaliteit. Wanneer we verder kijken naar gebruiksgemak kijken we vooral naar de slimheid van de accessoires: zijn ze makkelijk in gebruik, op meerdere manieren in te zetten en zijn ze stabiel bij het koken. Maar ook naar de verplichte bijkomende zaken zoals het schoonmaken van de kamado en het verwijderen van as.

Garantie & service van je kamado

Garantie is ontzettend belangrijk om mee te nemen in je overweging. Er zijn twee onderdelen hierin te onderscheiden: heb ik recht op garantie en hoe makkelijk is het vervolgens om mijn garantie te claimen. Het aanzienlijk verschil is wanneer we kijken naar de garantie op het keramiek. Dit is bij Big Green Egg, Kamado Joe & Monolith levenslang op alle keramische onderdelen. Bij The Bastard is dit 20 jaar op de binnen- en buitenschil. Ook de jaartallen qua garantie op andere onderdelen zijn anders. Bij de merken hier beneden zijn de exacte garantievoorwaarden beschreven.

Wanneer er onverhoopt iets stuk gaat is het wel zo fijn dat het zo snel en goed mogelijk onder garantie vervangen wordt. Big Green Egg kiest ervoor om ons als dealer zelf de garantie afhandeling te laten doen. Gaat er iets stuk, stuur er een foto van door naar ons, we pakken het direct op en hebben eigenlijk direct een vervangend onderdeel voor je klaarliggen. Bij Monolith gaat de garantie ook via ons en vaak is er gelijk een vervangend onderdeel beschikbaar. Deze moet alleen nog eventjes vanuit Duitsland komen en dit kan soms even duren. Bij Kamado Joe en The Bastard neem je zelf contact op met het merk via een formulier op de website of een e-mailadres en sta je in de wacht. Bij drukte kan deze wachttijd aardig oplopen, en dit is meestal ook juist de periode met mooi weer wanneer jij lekker aan de slag wilt gaan. We merken ook dat reserveonderdelen van tijd tot tijd uitdagend kunnen zijn. Wanneer er een productiefout in een onderdeel zit zal dit veelvuldig bij consumenten vervangen moeten worden, en wanneer dit oploopt kan het zijn dat het onderdeel niet leverbaar is. Dit hebben we helaas al meerdere malen gezien bij The Bastard en Kamado Joe. Nog niet bij Big Green Egg, maar dat is niet uitgesloten uiteraard (echter is wel bekend dat Big Green Egg zijn productontwikkeling uitgebreider doet, waardoor er minder fouten in het uiteindelijke product zitten). Dus ook hierin zien we het prijsverschil terug komen. Grill Guru heeft de afgelopen jaren veel aangepast aan de modellen, dat heeft natuurlijk ook invloed op beschikbaarheid van de meeste onderdelen. Wanneer je een garantieclaim indient bij Grill Guru wordt dit door hen behandeld, enige doorlooptijd gaat hier dan ook mee gepaard.

Inspiratie

Wanneer je met de kamado aan de slag gaat is het wel zo leuk om samen met andere aan de slag te gaan die dezelfde passie delen. Er zijn tal van social media groepen waar de tofste zaken worden gedeeld met elkaar, Youtube staat vol met BBQ gerelateerde video’s zoals recepten en uiteraard op onze website, Facebook, Instagram en Youtube account ga je heel veel inspiratie vinden. Ook organiseren we regelmatig grote evenementen en natuurlijk ieder weekend workshops. Big Green Egg organiseert ook heel veel: ze delen veel recepten op hun website en op Youtube en ze organiseren de grote Big Green Egg’s Flavour Fair. Ook The Bastard deelt veel recepten.

Monolith

Monolith draait net als de andere kamado merken die wij verkopen al een tijdje mee in de barbecue wereld, namelijk sinds 2005. Het van origine Duitse merk is misschien wel het grootste merk in Duitsland, maar wordt geproduceerd in China. Monolith staat voor vernieuwende kooksystemen en een echte eigen kwaliteit kamado. Zo heeft het merk veel veranderingen doorgemaakt en is de laatste versie die ze hebben uitgebracht de Pro 2.0 versie met veel verbeteringen. Toen wij de Monolith voor het eerst mochten testen waren we aangenaam verrast door het Smart Grid System die standaard bij het nieuwste model wordt geleverd. Dat is niet het enige, want zelfs de RVS halve maan druippannen krijg je er bij. Wel moet je rekening houden met de maatvoeringen, deze zijn net iets anders dan bij de andere merken. Zo is een large bijvoorbeeld net een slag kleiner dan een Kamado Joe, The Bastard of Big Green Egg. 

Highlights

 • Opgericht in 2005
 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen, 5 jaar op metalen onderdelen. Link naar de volledige garantievoorwaarden. 
 • Afhandeling van garantie verloopt goed. Monolith houdt grote voorraden onderdelen aan in Duitsland. Om deze redenen zijn er vaak ook onderdelen na je aanschaf nog verkrijgbaar. 
 • Hoge kwaliteit materialen, veel roestvrij staal. 
 • Grillrooster maten: Le Chef(52 cm) ,Classic (44 cm), Junior (33 cm), Icon (33 cm)

The Bastard

Van Nederlandse bodem komt het merk The Bastard, mede hierom zijn ze lekker actief in Nederland. Maar de kamado wordt volledig in China gemaakt. Je zou het kunnen omschrijven als een no-nonsense karakter: lekker ongecompliceerd, stoer en voor iedereen. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Sinds kort doen ze zelf deels de productontwikkeling en dit merk je aan de nieuwigheden die ze doorvoeren. Verkrijgbaar in matzwart en normaal zwart (blinkend). Bekijk alle modellen van The Bastard.

Highlights

 • Opgericht in 2013
 • 20 jaar beperkte garantie op de keramische buiten- en binnenschil. Garantie op metalen onderdelen is 5 jaar. Link de volledige garantie voorwaarden.
 • Afhandeling van garanties gaat vrij vlot, maar ze willen soms minder coulant zijn dan andere merken.
 • Hoogwaardige materialen zoals cordieriet keramiek en RVS
 • Grillrooster maten: Large (49cm), Medium (42cm), Compact (33cm) en Small (26 cm)
 • Compleet geleverd. Meeste modellen met plate setter, kolenmand en asbak.
 • Ruim en volledig assortiment accessoires

Kamado Joe

Het meest innovatieve kamado merk, zo zet Kamado Joe zich in de markt. Er is dan ook geen ander kamado merk wat zoveel nieuwe innovaties op de markt brengt. Denk aan de joetisserie, de dojoe maar ook features aan de kamado zelf zoals de dop en de aslade. Om dit innovatieve karakter te waarborgen heb je een short-time-to-market strategie nodig: zo snel mogelijk met je product de markt op, voordat een concurrent dit doet. Dit gaat on onze ervaring wel een beetje ten koste van de kwaliteit wat we terug zien in het aantal garantie gevallen. De kwaliteit van het keramiek gelijk aan het prijsniveau wanneer we het vergelijken met de ander merken.

Kamado Joe heeft haar hoofdkantoor in Amerika, de kamado’s worden in China geproduceerd. Productontwikkeling doen ze veelal zelf wat terugkomt in het grote aantal vernieuwingen die ze uitbrengen. Absoluut een top kamado met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ze worden bovendien erg compleet geleverd. Bekijk alle Kamado Joe modellen.

Highlights

 • Opgericht in 2009
 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen, 5 jaar op metalen onderdelen. Link naar volledige garantievoorwaarden.
 • Afhandeling van garanties wilt nog wel eens op zich laten wachten door Kamado Joe
 • Hoge kwaliteit materialen, in totale afwerking kan het wat beter
 • Grillrooster maten: Big Joe (61cm), Classic (46cm) en Junior Joe (35cm)
 • Zeer compleet en gebruiksklaar geleverd

Big Green Egg

Waar het merk hierboven kiest voor een zwaar innovatief karakter, zou je Big Green Egg als behoudend kunnen omschrijven. Ze ontwikkelen veel nieuwe accessoires en features maar onderwerpen deze aan een intensieve en lange testperiode voordat ze ermee naar buiten gaan. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Big Green Egg is niet voor niets het oudste en grootste merk: de kwaliteit, service en garantie zijn nog steeds ongeëvenaard in de bijna 50 jaar dat ze bestaan. Wanneer je een Big Green Egg koopt weet je zeker dat je telkens de hoogste kwaliteit in huis haalt, de tegenhanger is dat er ook een prijskaartje aan hangt. Lees hier verder over de Big Green Egg.

Highlights

 • Opgericht in 1974
 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen, 5 jaar op metalen onderdelen. Link naar de volledige garantie voorwaarden.
 • Garantie opvolging gaat vlot en wordt door onszelf gedaan.
 • Hoogste kwaliteit materialen keramiek (kwarts keramiek, gedeeld patent met NASA) en rest van de onderdelen.
 • Grillrooster maten: XXL (74cm), XL (61 cm), Large (46 cm), Medium (38 cm), Small (33 cm), MiniMax (33cm), Mini (25 cm)
 • Zeer ruim assortiment accessoires.

Grill Guru

De tweede in de rij die van Nederlandse bodem komt. Het kan niet zo zijn dat jij je ooit hebt verdiept in een kamado en je niet van dit merk hebt gehoord. Zelf horen wij regelmatig van klanten dat ze bij dit merk beginnen met oriëntatie omdat het een betere kwaliteit heeft dan de instapmerken die onder de prijs zitten van een Grill Guru. Er evalueert over de jaren veel binnen dit merk, van maatvoeringen tot onderstellen. Vaak zijn dit hele goede verbeteringen, maar het kan ook zo maar zijn dat je snel een verouderd model hebt.Je hebt bij Grill Guru dezelfde garantie als bij The Bastard: 20 jaar op keramische buitenschil en 2 jaar op de binnenschil. Grill Guru heeft een ruim aanbod aan maatvoeringen. Bekijk hier alle modellen van Grill Guru

Highlights

 • Opgericht in 2007
 • 20 jaar beperkte garantie op de keramische buitenschil, 2 jaar op binnenschil. Garantie op metalen onderdelen is 5 jaar. Link de volledige garantie voorwaarden.
 • Afhandeling van garanties gaat vrij vlot, buiten dat ze minder coulant met sommige gevallen 
 • Hoogwaardige materialen zoals cordieriet keramiek en RVS
 • Grillrooster maten: XL (56cm), Large (46cm), Medium (40cm) en Compact (33cm).
 • Super compleet geleverd: hitteschild, regenhoes, aspook, zijplankjes en actiepakket of workshop.
 • Een super handig Flip Grid System: eventueel uit te breiden met gietijzeren rooster, gietijzeren pan of plancha ring.
 • Ruim en volledig assortiment accessoire met unieke accessoires.

Grill-guru-brand-video

Video met de uitleg

Thomas geeft uitleg over de verschillen tussen de populaire kamado merken. De highlights per merk komen voorbij, het keramiek en de accessoires. Je kunt de video hieronder bekijken.

Welke maat kamado kiezen?

Een andere veel gestelde vraag bij aanschaf van een kamado is welke maat kamado moet ik nu kiezen? Je hebt tal van verschillende maten die grofweg te verdelen zijn in 7 maten. De large is verreweg het meest populair. In dit artikel leggen we je de verschillen aan de hand van het gebruik uit en ga vooral in op de medium, large en XL.

Conclusie

Wij vinden oprecht de kamado’s van Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard, Monolith en Grill Guru stuk voor stuk top producten. Er zit geen slecht product tussen, dan zouden we het namelijk niet opnemen in het assortiment. Wij gaan voor een lange termijn samenwerking met onze klanten en kiezen hier de merken bij uit die hierbij passen. Welk merk bij jou past is vooral kijken naar waarvoor je hemt wilt gaan gebruiken en welk merk bij je past. Ieder merk heeft voor- en nadelen.

In onze uitgebreide showroom hebben we alle modellen van alle merken uiteraard neergezet, we nodigen je graag uit om een keer langs te komen om de verschillen tussen de merken zelf te komen ervaren. Door ze in het echt te zien, een keer aan te voelen, krijg je vanzelf een idee wat bij je past. Wil je de verschillende kamado’s een keer gebruiken is dat ook mogelijk. Boek een plaats bij de Kamado Experience workshop, in die workshop gaan we met de bovengenoemde merken aan de slag en ervaar je zelf wat voor jou relevante verschillen zijn.

DE ULTIEME KAMADO KEUZEGIDS

Ben je op zoek naar een kamado en heb je geen idee welk merk je moet kiezen? Welke maat en accessoires je nodig hebt? Hoe het aansteken en temperatuurbeheersing werkt? Voorkom dat je de verkeerde keuze maakt! Deze gids met meer dan 50+ pagina’s aan waardevolle informatie geeft je antwoord op alle vragen die je hebt voordat je de juiste keuze kunt maken.

DOWNLOAD GRATIS!

Yes, stuur de gratis Ultieme Kamado Keuzegids en de beste recepten & tips direct naar mijn inbox!

"*" geeft vereiste velden aan

ultieme-kamado-keuzegids-vierkant-1000
youri van den boom

Geschreven door:

Tijdens zijn horeca periode is de passie van Youri aangestoken. Hij waakt over de showroom, is altijd bereid om al je vragen te beantwoorden geeft maar al te graag een workshop. Zijn favoriete uitspraak is 'grill on!'.

Bekijk team BBQ