Iberico Ribfingers, volgens ingewijde de bbq trend van 2019 en wat ons betreft ook van 2020 en 2021. Damn! Een prachtig en smaakvol stuk vlees, enorm veelzijdig en het vlees leent zich prima voor zowel low en slow als hot en fast bereiding. Het vlees is best wel vet, dus daarom hebben we het garnituur lekker licht en zomers gemaakt. Een heerlijk zomers gerecht, en gegarandeerd succes!

Voorbereiding

We beginnen met de marinade. Belangrijk is dat je het vlees genoeg tijd geeft om de marinade op te nemen. We hebben de ribfingers ruim 8 uur vooraf gemarineerd en dat proef je echt in het eindresultaat. Voeg de soja saus, teriyaki saus, ketjap manis, 5 spices, laos, koenjit, ketoembar, peper, met 1 el honing toe aan een kom en meng goed door. Snipper de knoflook en voeg toe aan de marinade. Houd je van pittig eten, voeg dan gerust wat sambal of gochujang toe, dat geeft het vlees nog meer smaak. Doe de fingers in een schaal en voeg de marinade toe. Draai eens per uur door zodat de marinade overal goed opneemt.

Barbecue aansteken

Breng de barbecue naar 110 graden indirect. Dit doe je door middel van het plaatsen van een plate setter. Schik een kersen rookhout chunk in de kolen, leg de ribfingers op een RVS rooster en sluit de deksel. Laat de ribfingers een uurtje rustig roken. Het vlees is erg vet, plaats daarom een druippan onder het vlees op de plate setter.

Snijd in de tussentijd, de komkommer en chili in kleine reepjes en zet weg voor later gebruik. Snijd de radijs in kleine partjes, doe ze in een schaal en voeg de druiven azijn toe met een el honing. Even goed roeren en zet weg voor later. 

Een uurtje later zijn de ribfingers klaar met roken en kun je de barbecue gaan ombouwen. Je verwijderd de plate setter en vervangt het RVS rooster voor een gietijzeren rooster. Wanneer je barbecue op 180 graden is, leg je de ribfingers er op. 

Eerlijk gezegd, dit doe ik een beetje op gevoel, echte kerntemperatuur gebruik ik niet. Omdat het zo vet dooraderd is kan je ze bijna niet droog bakken en wanneer het een mooie kleur heeft aan de buitenkant zijn ze goed.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    Druippan halve maan The Bastard

  • Uitverkocht
    Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    Je meest veelzijdige bbq tool

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

Garnituren & opmaak

Bak in een pannetje de taugé, met de sojabonen, kort op hoog vuur, net voor dat je gaat serveren. Op deze manier blijft de taugé lekker knapperig. Haal de fingers van de barbecue en maak het bord op. Leg een laagje taugé met de sojabonen op het bord. Snijd de ribfingers in stukjes van ongeveer 6 cm en leg deze bovenop de taugé. Maak het bord op met de komkommer, rijstcrackertjes en chili en garneer af met wat sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Gerbrand Kruijssen

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Iberico ribfingers, 500 gram

  • Sojasaus, 3 el

  • Teriyakisaus, 3 el

  • Ketjap manis, 1 el

  • 5 spices , 1 mespuntje

  • Laos, 1 tl

  • Koenjit, 1 tl

  • Ketoembar, 1 tl

  • Versgemalen peper, 1 tl

  • Verse knoflook, 1 teentje

  • Honing, 2 el

  • Radijsjes, 5 stuks

  • Tauge, 250 gram

  • Komkommer, 1 kleine

  • Pittige rijst crackertjes, 20 stuks

  • Rode peper, 1 kleine

  • Druiven azijn, 2 el

  • Sojabonen, 100 gr

  • Sesamzaadjes

Benodigheden