Je kent het wel. Die heerlijke romige kerriemayonaise met malse stukjes kip. En dan lekker dik op een broodje of een toastje. Juist! We hebben het over de oer-Hollandse Kip Kerrie salade. Met dit recept maak jij een geheel eigentijdse variant hiervan; lekker smokey! Yes, we gaan aan de slag met Kip Kerrie van de barbecue. Let do this!

De barbecue aansteken

We beginnen met het aansteken van de barbecue. Maak een directe en een indirecte kant door kolen aan een zijde te schuiven en daar een hotspot te creëren. Plaats het gietijzeren rooster en laat het opwarmen tot ongeveer 200 oC. Zorg ervoor dat het gietijzer goed heet is voordat je straks de kip erop legt. Zo krijg je van die mooie (en lekkere!) grill streepjes en blijft het vlees niet plakken aan je rooster.

Kruid die kip!

Wat is er nou lekkerder dan een heerlijk gekruid stukje kip? Precies! Daarom gaat we in dit gerecht de kipdijfilet (lekker al het vet eraan laten zitten. Dit smelt en geeft daardoor een heerlijke smaak) kruiden met Braairub no. 1. Een kruidige rub die perfect past bij Kip Kerrie. Kruid de kip ruim met de rub en laat het even lekker intrekken.

Kip op de barbecue

Leg de gekruide dijfilets boven de direct hitte en grill deze totdat ze en mooi krokant laagje hebben. Laat ze rustig verder garen boven indirecte hitte. Als de kipdijfilets gaar zijn haal je ze van de barbecue af en laat je ze afkoelen. De verleiding is groot om vast wat te proeven. Doe dit ook gerust. Want deze vers gegrilde en gekruide stukje kip is gewoon té lekker. Maar zorg dat je genoeg overhoud om uiteindelijk die heerlijke Barbecue Kip Kerrie te maken.

Kerriesaus

Meng mayonaise, crème fraische, kwark, mosterd en kerriepoeder tot een mooie gladde saus. Dikke tip: los de kerriepoeder eerst op in een klein beetje verwarmde olie. Op deze manier krijg je geen gele puntjes in je saus maar wordt deze mooi egaal geel én door de verwarming van de kruiden proef je de kerrie veel beter. Win-win toch? Voeg daarna zout en peper naar eigen smaak toe.

Serveren

Snijd de gegrilde kip in kleine stukjes (niet te klein, je wilt wel wat blijven proeven toch?) en voeg deze toe aan de kerrie-saus.
Smeer de Barbecue Kip Kerrie lekker dik op het rustieke brood, gun jezelf een goed glas bier en geniet van deze oer-Hollandse klassieker op een eigentijds barbecuemanier. Cheers!

P.S.: ook lekker op een toastje!

Alternative Text

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet

  • Braairub no. 1

  • 2 tl kerriepoeder

  • 2 el mayonaise

  • 1 el crème fraîche

  • 3 el kwark

  • 2 el gele mosterd


  • Peper & zout

Benodigheden