Alles wat je moet weten over Tomahawk

Wat is Tomahawk

Tomahawk steak is een stuk vlees dat de laatste jaren steeds populairder is geworden bij de BBQ-liefhebbers. Het is een stuk vlees dat niet alleen indrukwekkend oogt, maar ook een heerlijke smaak heeft.

Herkomst van tomahawk

Tomahawk steak is afkomstig van de ribben van het rund. Het is een dik en groot stuk vlees met een lang bot eraan, wat het geheel een bijzondere uitstraling geeft. Het is afkomstig van de ribben, meer specifiek van de ribeye, en bevat een deel van het vet, waardoor het vlees extra mals en smaakvol is. Het is feitelijk een ribeye met een lang stuk bot eraan. 

Veel voorkomende runderrassen gebruikt voor tomahawk

Er zijn verschillende runderrassen waarvan tomahawk steak wordt gesneden. Enkele veel voorkomende rassen zijn Angus, Hereford en Wagyu. Deze rassen staan bekend om de hoge kwaliteit van het vlees en de marmering in het vlees. De marmering zorgt voor een extra sappige en smaakvolle tomahawk steak.

Smaak van tomahawk

Tomahawk steak heeft een rijke, volle smaak en een mooie textuur. Door het bot en het vet in het vlees heeft het een bijzonder smaakprofiel. Het vlees is zacht en mals, en heeft een mooie marmering. Door de grootte van het stuk vlees is het perfect geschikt voor het delen met meerdere personen. Omdat het eigenlijk een ribeye met bot is, is de smaak daar goed mee te vergelijken.

Tomahawk bereiden op de BBQ

Tomahawk steak is op verschillende manieren te bereiden op de BBQ. Een populaire methode is het gebruiken van de reverse sear techniek. Dit houdt in dat het vlees eerst indirect wordt gegaard op een lage temperatuur, totdat de kerntemperatuur rond de 48 graden Celsius ligt. Daarna wordt het vlees op een hoog vuur kort gegrild om een mooie korst te krijgen. Door deze techniek wordt het vlees mooi gelijkmatig gaar en krijgt het een perfecte korst.

Kerntemperatuur van tomahawk

Het is belangrijk om de kerntemperatuur van de tomahawk steak in de gaten te houden tijdens het bereiden op de BBQ. De ideale kerntemperatuur ligt tussen de 48 en 55 graden Celsius. Wanneer het vlees deze kerntemperatuur heeft bereikt, kan het van de BBQ worden gehaald en mag het best 10 minuten rusten. Tijdens het rusten kan het vlees nog wat doorgaren en blijft het lekker sappig en mals.

Aansnijden van een tomahawk

Het aansnijden van een tomahawk steak is een indrukwekkend moment. Om de perfecte plakken te snijden, is het belangrijk om eerst het bot te verwijderen. Dit kan door met een scherp mes langs het bot te snijden. Daarna kan het vlees worden gesneden in mooie plakken van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter dik. Het is belangrijk om tegen de draad in te snijden en je mes licht schuin te houden, zodat het vlees extra mals en sappig blijft. Serveer de plakken op een mooie snijplank en geniet van deze heerlijke steak.

Tomahawk in ons assortiment

  • runder-tomahawk

    Runder Tomahawk steak

    • Ca. 1 kg.
    • Online op voorraad

Tomahawk recepten van de BBQ

Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ? Onze chefs hebben de lekkerste tomahawk recepten voor je uitgeschreven.

Tomahawk steak met citroen knoflook mojo

Een heel bekende zin om in Amerika het weekend mee in te luiden. De tomahawk steak is een onweerstaanbaar lekker stuk rib eye en door het enorme bot wat eraan zit ook een lust voor het oog als het op de bbq ligt. Steak met chimichurri is een zeer bekende combi maar steak met een mojo is echt de moeite waard. De mojo komt uit zuid Amerika en is een koud glad mengsel van kruiden en andere krachtige smaakmakers. In dit recept maak je een heerlijke zomerse citroen-knoflook mojo die je gasten echt versteld doet staan. Voor mij de perfecte combi met een mooi stuk rundvlees.

tomahawk-citroen-knoflook-kamado-big-green-egg-02

Stel je vraag aan ons