In 2014 ben ik in Cuba geweest en man o man wat is dat een prachtig land. Als men wat te vieren heeft wordt er gedanst, de grote Cubaanse sigaar is bij man en vrouw, van jong tot oud onmiskenbaar, en de Cuba libre smaakt nergens zo goed als daar.

Cuba is erg arm, en door de dictatuur ook sinds de revolutie amper vooruitgegaan. Als je met zo`n “oude Amerikaan” door de straten van Havanna rijdt, wat helemaal geen Amerikaan meer is, maar het onderstel van een Nissan Patrol met een Amerikaanse cocon op het frame, waan je jezelf in een ware tijd capsule.

Dat is de meest romantische manier waarop ik het Cubaanse eten ook kan omschrijven, de tijd heeft stil gestaan, het is simpel, maar wel heel lekker. Ieder los onderdeeltje krijgt extra liefde en daarom klopt een gerecht gewoon.

Bereidingswijze

  • Je begint dit recept door je BBQ indirect en goed heet te stoken naar 180 graden. Indirect op hoge temperatuur kan met de plate setter, maar ben jij de gelukkige eigenaar van een Kamado joe classic 3, en heb je de Hyperbolic Super Insert, dan is dit recept extra gaaf om te maken. Je gaat de kip namelijk roosteren ipv grillen. Je gebruikt je kamado nu echt als oven, zonder directe contact hitte. Het resultaat is een prachtig kippetje wat helemaal gelijk kleurt en een mooie crispy skin heeft, precies zoals ik het in Cuba heb gegeten.
  • Rub je kippenpoot royaal aan alle kanten in de Saus.Guru crazy orange seasoning.
  • Leg je kip op de grill, sluit het deksel en houdt er rekening mee dat de kip ongeveer, afhankelijk van de dikte zo’n 30 minuten nodig heeft. De kip mag van de bbq bij een kerntemperatuur van 85 graden.
  • Zet een pannetje water met op met een beetje zout en blancheer de boontjes (blancheren is kort, beetgaar koken) de 2e garing geef je bij het bakken, door ze kort te koken behoud je de goeie structuur van de boon.
  • Zet nog een pannetje water op en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de zwarte bonen uitlekken en voeg deze koud toe aan de rijst als de rijst klaar is. Zet even weg met een deksel op de pan, de zwarte bonen komen zo mee op temperatuur.
  • 10 minuten voor je kip klaar is, verhit je een pannetje/skillet met een beetje boter. Bak de sperzieboontjes kort aan met een half teentje heel fijngesneden knoflook. Laat 10 gram creamed coconut mee smelten in de pan. Zodra dit smelt zet de pan naar laag vuur om verbranden te voorkomen, gooi de boontjes goed om zodat de creamed coconut mooi om de boontjes glaceert. Voeg een scheutje van de Saus.Guru original hotsaus toe aan de boontjes, gooi nog een keer om en zet weg om je bord op te maken.
  • Doe in een schaaltje de rijst met zwarte bonen, leg je kippenpoot op de rand en schik tegen de andere rand de pittige kokos boontjes. Garneer de kip, met een partje limoen en 2 schijfjes kumquat (mandarijn mag ook als dat makkelijker is) druppel en flinke lik, Saus.Guru blackpepper saus over de kip, ey comida sabrosa!

Nb de sauzen van Saus.guru zijn binnenkort verkrijgbaar bij ons!

Ingrediënten

  • 1 Kippenpoot

  • Saus.Guru crazy orange rub

  • 40 gram sperziebonen

  • 80 gram witte rijst

  • 80 gram zwarte bonen uitgelekt

  • 1 half teentje knoflook

  • 20 gram creamed coconut

  • 1 partje limoen

  • 1 flesje Saus.Guru original hot saus

  • 1 flesje Saus.Guru black pepper saus

Benodigdheden

Gerbrand Kruijssen

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Bekijk team BBQ