Met dit heerlijk zomerse gerecht vergeet je even de kou en viezigheid van buiten. Het ziet er spannend uit maar het is eigenlijk heel makkelijk te doen en het kan bijna niet mislukken. De smaak is super en het is aardig show cooking voor je gasten!

Bereidingswijze:

  • Maak de dorade schoon en haal de ingewanden eruit als deze er nog in zitten. Spoel deze daarna goed af.
  • Maak 1 kg keukenzout aan met 2 eiwitten en kneed dit goed door elkaar tot je een dik cement krijgt. Is dit niet het geval moet je extra zout toevoegen.
  • Bedek de pizzasteen met een velletje aluminiumfolie of bakpapier. Dit om de steen makkelijker schoon te maken achteraf.
  • Bedek het folie met een laagje zout, groot genoeg dat de hele dorades erop passen.
  • Leg vervolgens de dorade erop en stop de buik vol met tijm, rozemarijn en een deel van de knoflook.
  • Steek een thermometer door de mond in het midden van de vis door zijn ruggengraat en bedek hem daarna helemaal in een laag met zout. Als je te weinig zout hebt kun je wat extra maken. Gebruik bij voorkeur het liefst een analoge thermometer, die kan de hitte van de bbq beter aan. Of gebruik de thermapen om het (door het zout heen) te checken.
  • Breng de kamado vervolgens met het hitteschild en rooster op 250 graden en leg dan de pizzasteen erop met daarop de dorade.
  • Zodra de thermometer 54 graden aangeeft is de vis klaar.

Tomatensalsa maken

  • Ondertussen kunnen we de tomatensalsa maken. Snij hiervoor de tomaten in mooie blokjes en hak de knoflook, rozemarijn en tijm fijn en maakt dit vervolgens aan met peper, zout en de olijfolie.
  • Zodra de dorade gaar is kan je de pizzasteen uit de kamado halen en kan je met een lepel de zoutkorst kapotslaan.
  • Haal de korst er vervolgens voorzichtig af samen met het velletje van de vis. Zodra de gehele bovenkant van de vis schoon is kan je met een lepel het gare vlees eraf halen. Dan vervolgens de graat eruit halen zodat je ook aan de onderkant het vlees uit kunt lepelen.
  • Serveer dit vervolgens met de tomatensalsa zonder vocht en besprenkel alles met de basilicum olijfolie. Je kunt met behulp van een steekring een mooi strak torentje van de tomaat maken waarop de gegaarde dorade op komt te liggen.
Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • 2 hele dorades

  • 4 rijpe tomaten

  • 4 tenen knoflook

  • 3 takjes rozemarijn

  • 3 takjes tijm

  • +/- 0,5 kg keukenzout

  • +/- 2 eieren

  • Olijfolie

  • Peper & zout

Benodigheden