Moinkballs zijn inmiddels een klassieker onder de barbecue gerechten. Lekker gekruid gehakt met cheddar, omwikkeld met bacon, low&slow op de barbecue en als laatste aflakken met een barbecue saus. Voor wie het niet wist... het hapje dankt zijn naam aan het rundergehakt (moooeeee!) en het omwikkelde spek van het varken (oink oink!). Met de diverse kruiden en sauzen zijn er uiteraard diverse variaties te bedenken. Een heerlijk hapje om te serveren bij een borrel of een ander feestje.

Vandaag de XL variant van moinkballs die we gaan vullen met lekker veel cheddar. Bij dit recept is uitgegaan van 2 stuks per persoon. Met 750 gram rundergehakt is dat genoeg voor ruim 5 personen. Wil je moinkballs als borrel hapje maken? Maak ze dan een slag kleiner (ongeveer 3 cm doorsnee) en omwikkel ze slechts met 1 plakje ontbijtspek. Je zal dan op ongeveer 18-20 stuks uit komen. P.s.: van deze snack kom je altijd te kort! De voorbereidingen kun je eventueel al een dag van te voren doen. Zo heb je meer tijd en rust op de barbecue dag zelf.

moinkballs-xl-kamado-bbq-recept-green-egg-08

(Maak je eigen heerlijke variaties de volgende keer! Bijvoorbeeld met de LetzQ Pork rub of de Mother of all rubs van Saus.Guru)

Voorbereiding

Snipper de ui en de knoflook goed fijn. Maak vervolgens de beschuiten goed fijn in een schaal en rasp de cheddar (hou nog wat kleine blokjes over voor later). Giet hierna de melk er bij en meng het geheel goed door. Doe het gehakt er bij samen met de gesnipperde ui, knoflook, Italiaanse kruiden, zout, peper, de cheddar, en het ei. Meng het geheel netjes door.

Moinkballs vormen

Voor moinkballs heb ik een ijslepel gebruikt. Het voordeel hier van is dat je iedere keer dezelfde hoeveelheid schep. Daarnaast kun je makkelijker de vulling aanbrengen zonder dat de vorm uit de moinkball gaat. Met wat handigheid gaat het zonder ijslepel uiteraard ook. Breng de vulling aan in de lepel, plaatst een stukje cheddar in het midden en vorm een mooie rond balletje. Door je handen een klein beetje nat te maken gaat dit makkelijker. Het gehakt zal niet aan je handen plakken, waardoor ze mooier te vormen zijn. Rol de bal in een reep ontbijtspek en vervolgens kruislings in een tweede reep spek. Je kunt het spek vast zetten met een prikker, maar dit niet noodzakelijk. Voorzie de moinkball rondom van de Fik Erin no.2 Braairub. Naast extra smaak geeft dit ook nog eens een mooie kleur aan het gerecht. Leg ze ineen braadschaal dek af met folie en plaats ze nog even in de koelkast.

 

moinkballs-xl-kamado-bbq-recept-green-egg-03

Opstoken

Stook je barbecue op tot 120 graden indirect. Plaats op je plate setter een druippan zodat je mooie barbecue een beetje schoon blijft. Bij een stabiele 120 graden Celsius mag er een kersen rookhout chunck tussen de gloeiende kolen worden gelegd. Hierna mogen de moinkballs op het rooster. Plaats in de middelste de kerntemperatuurmeter en stel deze in op een eindtemperatuur van 70 graden Celsius. Sluit de barbecue en ga voor low, slow and smoke!

moinkballs-xl-kamado-bbq-recept-green-egg-14

Bijna klaar

Bij 60-65 graden Celsius kern mogen de moinkballs afgelakt worden. Dit zal na ongeveer een uurtje zijn. Kwast ze rondom geheel in met de Royal Umami van Saus.Guru en laat ze daarna verder garen tot de ingestelde 70 graden. Dien de moinkballs XL op met bijvoorbeeld gegrilde groente, gewokte paddestoelen, zelfgemaakte coleslaw of frites. Kortom… deze smaakbommetjes zijn goed te combineren in een hoofdgerecht, maar iets kleiner ook lekker bij een biertje voor de buis.

Geniet er van!

moinkballs-xl-kamado-bbq-recept-green-egg-28

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

Benodigheden