Alles wat je moet weten over lamsrack

Wat is lamsrack?

Lamsrack is een van de meest populaire vleesgerechten op de barbecue en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het sappige, malse en smaakvolle vlees van de lamsribbetjes is een absolute traktatie voor de smaakpapillen. Of je nu een ervaren grillmaster bent of een beginner, lamsrack op de BBQ is altijd een succes. Het rack heeft een mooie smaak en het vlees presenteert ook mooi.

Herkomst van lamsrack

Lamsrack is afkomstig van de ribben met het lamsfilet eraan, het vlees komt van jonge lammeren en is een relatief duur stuk vlees. Lamsrack is verkrijgbaar in verschillende formaten, geheel met het vlees tussen de ribben, ‘frenched’ schoongemaakte ribben en ‘frenched gourmet’, waarbij de botjes kort afgezaagd zijn. Lamsrack wordt al eeuwenlang gegeten in verschillende delen van de wereld en wordt beschouwd als een echte delicatesse. Het vlees van lamsrack is mager en bevat weinig vet, wat bijdraagt aan de unieke en smaakvolle textuur.

Smaak van lamsrack

Lamsrack heeft een karakteristieke, volle en rijke smaak die niet te vergelijken is met andere soorten vlees. Het vlees heeft een subtiele zoetheid en wordt vaak omschreven als ‘aards’ of ‘kruidig’. De smaak van lamsrack kan worden versterkt door het te marineren in kruiden, knoflook, citroen of andere smaakmakers. Het is belangrijk om de lamsrack niet te lang te bereiden, zodat de smaak en textuur optimaal blijven.

Lamsrack bereiden op de BBQ

Een van de populairste manieren om lamsrack te bereiden op de BBQ is door middel van indirecte hitte. Dit betekent dat je de kolen of branders aan één kant van de grill plaatst en het vlees aan de andere kant legt. Door deze indirecte hitte wordt het vlees langzaam en gelijkmatig gegaard, wat resulteert in een mals en sappig stukje vlees.

Voordat je het lamsrack op de BBQ legt, is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het vlees minstens 30 minuten voor het grillen uit de koelkast. Breng het vlees op smaak met je favoriete rub.

Leg het lamsrack vervolgens op de BBQ, aan de kant waar geen kolen of branders zijn. Sluit de deksel en laat het vlees rustig garen. Het is belangrijk om het vlees regelmatig te controleren om te voorkomen dat het aanbrandt. Gebruik een kerntemperatuurmeter om te controleren of het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Kerntemperatuur van lamsrack

De kerntemperatuur van lamsrack moet ongeveer 51 graden Celsius zijn voor medium-rare en 54 graden Celsius voor medium. Haal het vlees van de BBQ als het de gewenste temperatuur heeft bereikt en laat het minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Aansnijden van een lamsrack

Voor de beste presentatie kan het rack op een snijplank worden gelegd en met een scherp mes tussen de ribben worden gesneden. Je kunt ervoor kiezen om de ribben nog aan elkaar te laten of juist individuele stukken te serveren.

Lamsrack gaat perfect samen met bijgerechten zoals geroosterde groenten, salades, gegrilde aardappelen en sauzen zoals chimichurri of rode port saus. Voor de echte liefhebbers van lamsvlees is het een goed idee om er een rode wijn bij te serveren. De kruidige smaak van een goede rode wijn kan de smaak van het lam nog beter tot zijn recht laten komen.

Advies van de chef

Lamsrack is een mooi stukje vlees dat niet veel nodig heeft om een mooi resultaat te krijgen. Een van mijn favoriete bereidingen is het maken van een kruidenkorst, qua presentatie heb je een ontzettend mooi resultaat en met kruiden en eventueel een lichte rooksmaak die er mooi bij passen verwen je zeker je gasten!

Lamsrack in het assortiment

  • Lamsrack-cap-on-vlees

    Lamsrack cap-on

    • Ca 1 kg.
    • Helaas, momenteel niet leverbaar

Lamsrack recepten van de BBQ

Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ? Onze chefs hebben de lekkerste recepten voor je uitgeschreven.

Lamsrack reverse sear uit Nieuw Zeeland

Het lamsrack, de ribben van het lam, is heerlijk om op je kamado te bereiden. Deze worden uitgesneden net achter de nek van het lam en bestaat uit 7 botjes. Het is belangrijk dat je lamsvlees pakt, dit is namelijk veel mooier qua smaak, meer subtiel, dan van een volwassen schaap. En wanneer we toch aan het selecteren zijn, pak dan vlees van lammeren uit Nieuw-Zeeland, dit is wat sterker qua smaak dan Nederlandse lammeren.

Stel je vraag aan ons