De titel van dit artikel verklapt het al een beetje, de beste brandstof voor je kamado is houtskool. Waarom dit is en welke verschillen er eigenlijk zitten in houtskool ga ik helemaal uitleggen in dit artikel. De brandstof heeft invloed op het gebruiksgemak, smaak en kwaliteit van de gerechten die je uit je kamado gaat toveren. Het is dus belangrijk om de juiste houtskool te kiezen.

Gebruik enkel natuurlijke producten

Allereerst is het belangrijk om enkel natuurlijke producten te gebruiken in je kamado. De kamado is namelijk luchtdicht afgesloten en is zuurstofarm aan de binnenkant. Dit is precies de reden waarom je zo lang met je houtskool kunt doen in je kamado. Het effect hiervan is echter ook dat je alles proeft in je gerecht wat je binnenin je kamado gebruikt.

Het is daarom super belangrijk enkel natuurlijke producten te gebruiken. Dus absoluut géén zaken zoals witte chemische aanmaakblokjes, lampenolie, terpentine etc (ik maak de gekste dingen mee) gebruiken om je kamado aan te steken.

Gebruik ook geen briketten als brandstof, gebruik altijd 100% natuurlijke houtskool in je kamado. In briketten zitten bindmiddelen (hoe krijg je anders een mooi geperst blokje), wordt houtskool gruis (afval) gebruikt en/of wordt afvalhout gebruikt van ongecontroleerde herkomst. En dit hout kan best verf of impregneermiddel bevatten. Neem het risico niet, gebruik gewoon lekker houtskool in je kamado.

Chemische rotzooi trekt bovendien in je poreuze keramiek, dit proef het direct terug in je gerecht maar ook nog de keren daarna.

Aanmaak materiaal

Binnen dit artikel ga ik op het aansteken niet in aangezien je in dit artikel helemaal kunt teruglezen hoe het zit met het aansteken van je kamado, maar gebruik in ieder geval een natuurlijk product. Persoonlijk ben ik fan van aanmaak wokkels die bestaan uit een houtkrullen met een bijenwas, waardoor ze hevig en lang branden. In vergelijking met een bruin geperst blokje uit de bouwmarkt of supermarkt zit er veel meer power in. Aanrader!

Houtskool: hoe herken je goede houtskool?

Houtskool is een leuk onderwerp. Het is erg betekenisvol binnen het uiteindelijke gerecht wat je gaat maken qua smaak. Naast de smaak die houtskool geeft kan je houtskool vergelijken op basis van kwaliteit, consistentie, brandvermogen en prijs.

Op gebied van kwaliteit en consistentie is het belangrijk dat je een kwaliteit continu voorhanden hebt. Niets is zo irritant namelijk dat je lekker wilt gaan koken en je houtskool niet in orde is. Herkomst en een goed product zijn belangrijk.

Van welke boomsoort houtskool wordt gemaakt beïnvloedt in hoge mate de smaak. Je hebt houtskool van bijvoorbeeld eik of walnoot, deze zijn al smaakvol en een beetje kruidig. Het nadeel is wel dat je deze smaak in ieder gerecht terug krijgt. Persoonlijk vind ik het daarom handig om een neutrale smaak te krijgen van de houtskool, wanneer ik smaak wil toevoegen voeg ik rookhout aan de houtskool toe om de perfecte smaakcombinatie te maken.

Het brandvermogen kun je herkennen aan de dichtheid van de boom waar de houtskool van is gemaakt en de grote van de blokken. Hoe hoger de dichtheid, hoe zwaarder een blok van hetzelfde formaat wordt en hoe langer je ermee kunt koken en des te hoger de temperatuur die je kunt behalen. Dus vergelijk een blok van 10x10cm van een lichtere boomsoort en een zware boomsoort naast elkaar, je zult het verschil zien en merken. Aan de zak kun je het ook vaak zien: 10kg zware kwaliteit neemt minder ruimte in dan 10kg lichte kwaliteit en zit daarom in een kleinere zak. Zoek ook naar grote blokken, deze gaan langer mee in je kamado en helpen om de temperatuur makkelijker te beheersen. Over het algemeen is de houtskool bij een supermarkt of bouwmarkt geen kamado kwaliteit doordat het gemaakt is van een lichtere boomsoort en laat je dus liever staan.

Waar komt houtskool vandaan?

Houtskool wordt voornamelijk in Zuid Amerika en Afrika gemaakt. De afgelopen jaren is BBQ steeds populairder geworden wereldwijd, hierom is de vraag naar houtskool alsmaar toegenomen. De kwaliteitsstandaard in die landen is niet altijd hetzelfde als dat wij gewend zijn helaas. Ook wij merken dit.

We zijn ooit, jaren geleden, begonnen met een niet nader te noemen merk uit Zuid Amerika (blauw witte zakken). Op gegeven moment roken en proefden we een vieze, chemische smaak uit de houtskool. Bleken ze petroleum te gebruiken om de bomen aan te steken en sneller te laten verbranden, zodat ze sneller houtskool kregen. Of iemand vond een nagel van een treinbiels in een zak, bleken ze vieze treinbielzen te gebruiken om houtskool van te maken. Getver.

Daar dus snel mee gestopt en zijn we verhuisd naar Afrika, de gele zakken met Acacia houtskool. In principe een fijne houtskool, wel aan de lichte kant, maar op gegeven moment bleef deze houtskool een uur lang witte rook geven na het aansteken. Bleken ze het productieproces te hebben ingekort om sneller houtskool te produceren. Ook weer verder kijken dus.

De landen kunnen de vraag moeilijk aan en proberen dus op de een of andere manier toch snel houtskool te produceren. We merken dat de kwaliteit van dezelfde merken van tijd tot tijd sterk kan wijzigen.

Wat is dan wel goede houtskool?

Wij werken al langere periode met de gamhar houtskool van Smokin’ Flavours. Deze is knetterhard en gaat daardoor lang mee, grote blokken, is neutraal qua smaak en is prijstechnisch ook nog eens voordelig. Van deze boomsoort worden ook dekken van schepen van gemaakt, dus je kunt nagaan hoe hard het is. Een bijkomend voordeel is dat de zakken in Nederland gevuld worden en daardoor veel minder gruis bevatten dan zakken die elders op de wereld gevuld worden. Ook hebben we vertrouwen in consistentie van de kwaliteit en meer controle hebben over de aanvoer.

De aanvoer is momenteel wel beperkt, the next best thing vind ik persoonlijk de Quebracho houtskool, ook van Smokin’ Flavours Deze heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als de Smokin’ Flavours gamhar, maar dan komt er iets meer geur vrij en de stukken zijn iets kleiner (maar nog steeds erg groot). Ook de marabu houtskool vinden we erg goed en fijn werken, dit is een snelgroeiende struik op Cuba. Ook enorm hard, neutraal qua smaak en grote stukken waardoor je er lekker lang mee doet. We hebben zowel van Quebracho als Marabu hebben we de 2 zakken houtskool + 1 zak aanmaakwokkels en de 4=3 (4 zakken voor de prijs van 3 bij afhalen) wisselend in de aanbieding.

Shop hier de brandstof voor jouw kamado

 • Uitverkocht

  2 zakken houtskool Gamhar Smokin’ Flavours + 1 zak aanmaakwokkels

  Productbundel

 • Uitverkocht
  -10%
  -10%

  2 zakken houtskool Marabu Smokin’ Flavours + 1 doos aanmaakwokkels

  Aanbieding!

 • Uitverkocht

  2 zakken houtskool Quebracho 10KG (Zuid Amerika) Smokin’ Flavours

  Productbundel

 • Uitverkocht
  -10%
  -10%

  2 zakken houtskool Quebracho Smokin’ Flavours + 1 doos aanmaakwokkels

  Productbundel

 • Uitverkocht

  Aanmaakwokkels Smokin’ Flavours

  Supersnel je BBQ aan

 • Uitverkocht

  Houtskool Marabu 10KG (Cuba) Smokin’ Flavours

  Neutrale smaak, zuivere en zware kwaliteit

 • Uitverkocht

  Houtskool Quebracho 10KG (Zuid Amerika) Smokin’ Flavours

  Neutrale smaak, zuivere en zware kwaliteit

Jurre Alleman

Geschreven door:

Er zijn maar weinig ingrediënten waar Jurre in zijn horeca tijd niet mee heeft gewerkt. Vlees, vis, groenten.. al zijn kennis deelt hij maar al te graag in een workshop. Wanneer je via chat of ander kanaal een culinaire vraag stelt is de kans groot dat Jurre er bij je op terug komt. Ontzettend creatief en doet er alles aan om jouw gerechten thuis steeds een beetje beter te maken.

Bekijk team BBQ