'Welke rub kan ik het beste gebruiken bij dit gerecht?' Een van de meest gestelde vragen aan de chefs in onze showroom en online. Met meer dan 200 verschillende sauzen en kruiden begrijpen we dat het soms lastig is om te kiezen. Daarnaast kan het heel persoonlijk zijn wat je lekker vindt, of juist niet. Hou je meer van zout, zoet, pittig, of wil je eigelijk eens een keer totaal wat anders proberen? Hier weten wij wel raad mee! We vertellen je hieronder welke rubs het beste passen bij gevogelte, varken, rund of bijvoorbeeld groentes, welke smaken deze bevatten én we delen onze belangrijkste vuistregels met je. Lees snel verder!

Do’s en Don’ts

Laten we beginnen met een paar vuistregels om je zoektocht naar de perfecte rub of saus gemakkelijker te maken. Stel jezelf de volgende vragen om te filteren:

Op welke temperatuur ga ik mijn gerecht bereiden?

Dit is een hele belangrijke vraag wanneer je je rub gaat bepalen. Wanneer je bijvoorbeeld een stuk ribeye op een gietijzeren rooster gaat dichtschroeien bij een temperatuur van 200 graden, dan wil je niet dat deze binnen een paar seconde zwart blakend. Juist.. dit gebeurd wel wanneer er teveel suiker in je rub zit. Suiker verbrand namelijk heel snel bij een hoge temperatuur (vanaf 180 graden) en zorgt voor een bitter en verkoold resultaat. Zonde van je ribeye! Deze rubs zijn natuurlijk wel perfect bij een low&slow bereiding. Het suiker zorgt dan voor een heerlijke karamellisatie.

Hoeveel zout zit er in de rub?

Net zoals suiker, speelt ook zout een groot aandeel. Zonder zout komen andere smaken niet vrij. Daarom vind je in bakgerechten ook altijd een snufje zout. Hiermee worden alle smaken omhoog gelift. Niet voor niets dat ze een gezout product ‘op smaak’ noemen! Daarnaast is er nog een reden waarom er zout wordt toegevoegd; zout onttrekt vocht. Wanneer je de rub minimaal een half uurtje voor het bereiden aanbrengt kan deze goed intrekken en zorgt het voor minder vocht en meer smaak.

Sauzen-en-rubs-saus-rub-koken-bbq-barbecue-sweetbones-spareribs

Hoe grof is de rub?

Pulled pork met hele grove kruiden? Het kan, maar voor je mondgevoel is het misschien fijner wanneer het juist heel fijn is. Probeer daarom ook goed te kijken naar de structuur van een rub. Vaak zijn bijvoorbeeld steak kruiden wat groffer omdat een stuk rundvlees meer structuur kan hebben.

Rubs-en-sauzen-rub-saus-bbq-barbecue-koken-spareribs-eten

Tot slot…..

Balance is key!! Daarmee bedoelen we eigenlijk dat balans in je smaken erg belangrijk is. Wanneer je bijvoorbeeld een pittige rub gebruikt is het lekker om een zoete saus te gebruiken. Wanneer je juist een hele zoute rub gebruikt kun je misschien juist een hartige saus gebruiken. Onthoud dit wanneer je bijvoorbeeld spareribs gaat maken of pulled pork 😉 

 

Favoriete rubs & sauzen

Malabar Steak Rub

Dé go-to rub voor al het rundvlees wat je op een heet rooster wil afgrillen. Geïnspireerd door de specerijenmarkten van de Indiase Malabar-kust. Een groffe rub met smaken zoals tijm, rozemarijn, zout, peper en veel groene kruiden. Fantastisch op een entrecote, picanha of bavette. Ook geschikt voor lamsrack of een mooi stuk varkensvlees? Ja!! Deze moet je eigelijk wel in de verzameling hebben omdat hij zo veelzijdig is. 

Project-Smoke-Malabar-Steak-Rub-bbq-kamado-koken-rub-vlees-rundvlees-steven-raichlen

Angus & Oink – Honey Chili

Zoals we al hebben benoemd hierboven; balance is key! Bij deze rub zijn de smaken perfect uitgebalanceerd. De combinatie zoet en pittig is goud waard, en laat dat nou net de kleur van deze rub zijn! Een heerlijke melange van honingpoeder, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, venkel, kurkuma en chili. Deze rub doet het geweldig op kip en vis, maar is ook zeker in te zetten op rundvlees. Ook kan hij een heerlijk pitje geven aan je groente en is hij dus uitermate geschikt voor mensen die vegetarisch eten. Leuk feitje, deze rub bevat geen gluten. 

Angus-Oink-Honey-Chilli-rub-bbq-kamado-koken-vlees-vis-kip

Angus & Oink – Dirty Barbie Espresso Saus

Misschien wel mijn twee favoriete dranken: espresso en bourbon. Deze saus hebben we een tijdje geleden ontdekt en mag niet meer ontbreken in ons assortiment. Stel je voor dat je je short ribs een glans geeft met een lak van deze saus? Mmmmh.. Een keer iets anders dan een zoete barbecue saus. Smeer een dun laagje op je rundvlees of varkensvlees wanneer het bijna klaar is. Juist wanneer deze saus wordt verwarmd komen de aromaten goed vrij en kan je genieten van een unieke ervaring. 

angus-and-oink-dirty-barbie-bbq-saus-espresso-kamado-koken-bbq

Killer Hogs – The TX Brisket Rub

Malcolm Reed is een echte Youtube sensatie met meer dan een miljoen subscribers. Zelf zijn wij enorm fan van zijn redneck-achtige video’s waarin grote stukken vlees voorbij komen, veel rook en een lekker Amerikaans accentje. Een brisket garen is in de U.S. de normaalste zaak van de wereld, in Europa doen we dit wat minder vaak. Verandering in brengen zeg ik! Deze rub past hier fantastisch bij. Lekker hartig en met flink wat zwarte pepers. Zelf heb ik de rub wel eens gebruikt op een sukade, met een geweldig resultaat! Al het rundvlees wat je langzaam wil garen is een match made in heaven. 

killer-hogs-tx-brisket-rub-malcom-reed-bbq-kamado-vlees

Meat Church – Lemon Pepper

Een heerlijk specerijen mengsel met een frisse smaak van citroen en zwart gemalen peperkorrels. Deze in combinatie met o.a. gedroogde knoflook en ui geven precies de juiste punch aan je gerecht, zodat deze gelijk goed op smaak is. Een echte favoriet op zalm, maar ook zeker het proberen waard op kip of een stuk lamsvlees! Alle rubs uit de Gourmet series zijn glutenvrij. 

meat-church-lemon-pepper-gourmet-series-bbq-koken-vlees-vis-zalm-kip

Blues Hog Raspberry Chipotle Squeeze Bottle (knijpfles)

Fruitig en pittig tegelijk, iedereen in het BBQ Experience Center is fan van deze saus! De frambozen die er doorheen zitten geven een hele andere smaak aan je barbecuesaus dan dat je misschien gewend bent. Ondanks dat er chipotles in verwerkt zitten (dit zijn gerookte en gedroogde pepers die een saus wat zwaar kunnen maken) blijft het een lichte saus die je op veel manieren kan inzetten. Perfect bij pulled pork en spareribs.

Blues_Hog_Raspberry_Chipotle_Squeeze_Bottle_Knijpfles

Noskos – The Jerk

Jerk is een manier van garen die overgewaaid is uit Jamaica. Een stuk vlees of gevogelte wordt royaal ingesmeerd met een dry rub die vooral bestaat uit piment, bepaalde pepersoorten en kaneel. Daarna wordt het product boven de hete kolen dichtgeschroeid waarbij er vaak nog lekkere crispy stukken aan je vlees komen. Dennis van Koutrik, bekend als Noskos, heeft deze rub ontwikkeld en uitgebracht. Deze moet je gewoon een keer proberen! 

noskos_the_jerk-bbq-rub-kamado-koken

Angus & Oink – Thai Rub You Long Time

Een seasoning voor je groenten, dat zie je niet vaak. De mannen van Angus & Oink staan bekend om excentrieke kruidenmelanges en smaken. Wij zijn enorm fan van alle kruiden (vandaar dat je ze vaker ziet in deze blog) en ze zijn zeker allemaal het proberen waard. Rub You Long Time .. De rub zegt het al. Hiermee wil je bijvoorbeeld je rozeval aardappeltjes, paprika, courgette of aubergine mee op smaak brengen. De rub bevat onder andere laos, garnaal poeder en limoen poeder. Fan-tas-tisch!

angus-and-oink-thai-rub-you-all-time-long

Golden Combo’s

We testen zowat alle kruiden en sauzen voordat we deze verkopen. Wanneer we dit gaan testen komen er nieuwe smaakcombinaties naar boven en raken we dol enthousiast van hoe goed sommige kruiden en sauzen bij elkaar passen. Dit zijn wat ons betreft gouden combinaties en zeker het proberen waard!

Saus.Guru BBQ Saus – Magic Five X Angus & Oink – Char Siu

Als je het hebt over een gouden combinatie.. dit moet je een keer gedaan hebben! Cha Siu is een mix van suiker, rode peper, venkel, koriander, anijs, kaneel, knoflook en kruidnagel. Normaal gesproken gebruiken ze bij een Char Siu kleurstof om als eindresultaat een heel mooi rood stuk vlees te hebben. In de rub zit rode biet poeder verwerkt, hier komt dus geen kleurstof bij te pas. De Magic Five saus van Saus.Guru is bijna gemaakt voor buikspek. Een stroperige Oosterse saus die zich perfect leent voor het het aflakken van een stuk vlees.

Saus.Guru-Magic5-Angus-Oink-Char-Siu-BBQ-rub-saus-min

Saus.Guru pitmaster rub – Raspberry Rub X Saus.Guru pitmaster saus – Raspberry Chipotle

Een combinatie die letterlijk voor elkaar is gemaakt. Zelf hebben we wel eens voor een personeelsavond pulled pork gemaakt en een nacht van te voren gekruid in de Raspberry Rub. Daarna gerookt boven kersenhout en tijdens het garen gesprayd met kersenbier. Na 14 uur garen was het tijd om te pullen en een beetje Raspberry Chipotle saus te toe voegen. Wauw, wat een smaken waren dat! Wanneer je dit voor je collega’s, vrienden of familie maakt krijg je alleen maar goede reacties!

Raspberry-Chipotle-rub-saus-guru-bbq-min

Killer Hogs – The AP Rub X Killer Hogs – The Steak Rub

Een combinatie van twee soorten rub?! Ja! normaal gesproken is dit niet echt aan te raden, maar deze combinatie is zeker noemenswaardig. De AP rub van barbecue legende Malcolm Reed is een mooie basis met onder andere peper, zout en gedroogde peterselie. De Steak Rub is echt fantastisch op steak, maar weer heel anders dan bijvoorbeeld de Malabar Steak rub waar we deze blog mee begonnen zijn. In de Steak Rub zit onder andere Worcestershire poeder, waardoor er al gelijk heel veel diepgang in je kruiden zit. 

Killer-Hogs-Barbecue-bbq-rub-AP-Steak-min

Noskos – The Original Barbecue Sauce X Noskos – The Spareribs

De verschillende soorten kruiden en smaken maken dit samen tot een perfecte combinatie. In de Spareribs rub van Noskos zit bijvoorbeeld kaneel, wat je niet zomaar terugvindt in rubs voor spareribs. De Original Barbecue Sauce is wat friszuur wat mooi het vettige breekt en zorgt voor een goede balans. Zeker één van de favorieten! 

Noskos-The-Original-BBQ-Sauce-saus-spareribs-rub-bbq-koken-min

Angus & Oink – Shawarma X Saus.Guru BBQ Saus – Black Garlic

Heb je een barbecue met een draaispit? Dan wil ik je bijna verplichten om deze kruiden er bij te kopen. Perfect wanneer je gewoon een keer niet zo’n zin hebt in een culinair hoogstandje, maar toch een heerlijke maaltijd op tafel wil toveren. Neem een aantal kippendijen, procureur of bijvoorbeeld een lamsbout, breng dit op smaak met deze shoarmakruiden, en laat het lekker ronddraaien met een klein beetje hitte eronder. Dit ga je standaard in je keukenkastje willen hebben! De combinatie met de Black Garlic knoflook saus in een zelfgemaakt pita broodje; daar kan geen shoarma zaak tegen op! Dit is geen ordinaire knoflooksaus van een groot supermarkt merk, maar een hele smakelijke knoflook saus van gefermenteerde zwarte knoflook. Een echte umami bom. 

Shawarma-Angus-Oink-Black-Garlic-Saus-Guru-BBQ-min

Veel plezier met experimenteren! 

We hopen dat we je door middel van dit artikel een beetje op weg hebben geholpen. Natuurlijk ben je altijd van harte welkom in onze showroom om het een en ander te ruiken/proeven, vragen te stellen en inspiratie op te doen. Ook online geven we je graag advies!

Shop hier de rubs & sauzen uit dit artikel

Alternative Text

Geschreven door:

Tijdens zijn horeca periode is de passie van Youri aangestoken. Hij waakt over de showroom, is altijd bereid om al je vragen te beantwoorden geeft maar al te graag een workshop. Zijn favoriete uitspraak is 'grill on!'.