Ribfingers van het Spaanse Iberico varken is een mooi stuk vlees door de goede verhouding van vlees en vet. Het Iberico varken wordt tussen oktober en februari met eikels gevoed en daardoor krijgt het vet een lekkere, kruidige en nootachtige smaak. De ribfingers zijn de repen vlees tussen de botten van de spareribs vandaan. Voor degene die niet van kluiven houdt dus een ideaal gerecht. Het is lekker als hoofdgerecht met bijvoorbeeld frites, in kleine stukjes verdeeld als snack op een borrel, en in dit geval sjiek opgemaakt in een theeglas. Net even iets anders (en verassend lekker) als zoet hartige gang in een high tea.

Voorbereiding

Snij de lange repen Iberico ribfingers in stukken van ongeveer 5-10 centimeter lang en leg ze in een braadslede. Breng De Fik Erin Braairub no. 2  aan zodat alle stukken en zijdes goed voorzien zijn. Doe drie eetlepels zwarte kersenjam in een schaaltje en druk de grove stukken in de jam fijn met de bolle kant van een lepel. Meng hierbij nog drie eetlepels van de Blues Hog barbecue saus. Plaats een hitteschild en RVS rooster in de barbecue en breng deze naar een temperatuur van 180 graden.

Iberico ribfingers in tortilla kamado bbq recept 01 (2)

Tortilla wraps

Snijd ondertussen de tortilla wraps vanuit het middelpunt naar de buitenkant in. Leg parallel aan deze insnijding op één helft van de wrap 1 á 2 plakken ontbijtspek. Kwast het spek in met de barbecuesaus. Draai de wrap zo in elkaar dat er een puntzakje ontstaat. Plaats deze daarna in een garneerring, zodat deze niet kan open rollen. Plaats de tortilla wraps in de ringen op een RVS rooster in barbecue, en bak ze in ongeveer 10 tot 15 minuten mooi bruin. Haal ze hierna met een barbecue tang van het rooster om af te koelen. De tortilla cups zullen na afkoelen hun vorm behouden en uiteindelijk lekker krokant worden.

Iberico ribfingers in tortilla kamado bbq recept 08

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours

    Grill, eat & throw away

  • UitverkochtBlues_Hog_Original_Squeeze_Bottle_Knijpfles

    Blues Hog Original Squeeze Bottle (knijpfles)

  • Uitverkocht

    Braairub no. 2 De Fik Erin

    All purpose rub

  • Uitverkocht

    RVS tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

  • Uitverkocht

    Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    Brush it like a pro

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

Iberico ribfingers

Voeg twee chunks kersen rookhout toe aan de gloeiende kolen. Zet een druippan (of braadschaal) met een laagje water onder het RVS rooster. Leg de ribfingers op het rooster en sluit de barbecue. Gaar ze ongeveer een uur indirect op 180 graden. Controleer de gaarheid door er met een satéprikker (of het puntje van je thermometer) door heen te prikken. Als ze voldoende gaar zijn mogen ze kort crispy worden gegrild op een gietijzeren rooster. Haal ze hierna van de barbecue en leg het vlees in een braadschaal. Kwast de ribfingers hierna rijkelijk in met het mengsel van kersenjam en barbecue saus.

Iberico ribfingers in tortilla kamado bbq recept 05

Serveren

Vul een theeglas op de bodem met sierkers en bloemetjes, alsof er een tuintje in je glas zit. Dit hoeft niet eetbaar te zijn, maar het oog wil ook wat! Plaats de tortilla cup op het glas en vul deze af met de stukjes Iberico ribfingers. Strooi een beetje sesamzaad over de ribfingers en breng wat eetbare bloemetjes aan. Veel bloemen zijn goed te eten en kunnen met hun smaak het gerecht niet alleen mooier maken, maar zeker ook lekkerder. Eetbare bloemen zijn te koop, maar als je gaat proeven wat er in je tuin of omgeving bloeit kun je tot verrassingen komen.

Iberico ribfingers in tortilla kamado bbq recept 17

Geniet en eet smakelijk!

Ingrediënten

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ