Iberico ribfingers is het vlees wat tussen de ribben van de spareribs is weg gesneden. Ideale reepjes vlees vol van smaak door een prachtige gemarmerde vet verdeling. Dit zorgt er voor dat het heerlijk knapperig te grillen is. Op diverse manier toe te passen in gerechten, maar deze keer een basis bereiding met nog heerlijk bijgerecht. Mijn oudste zoon is dol op broccoli en ik vond dat deze groente wel een bbq twist kon gebruiken. Dit resulteerde in broccoli roosjes die er feestelijk uit zien en verrassend lekker smaken. Om voedselverspilling te voorkomen vind ik het belangrijk om alle delen van m’n producten gebruiken en dus ook van de broccoli. De stronk wordt vaak aan de konijnen gevoerd, maar in dit gerecht is het onmisbaar. Een ideaal bijgerecht dus als je geen konijnen hebt.

Ribfingers voorbereiden

Meng minstens twee uur voor de bereiding de 3 kruidenrubs in een schaal door elkaar. Doe er een scheut olie bij totdat er een mooie marinade van te roeren is. Leg de iberico ribfingers in de schaal en zorg dat de marinade goed rond het vlees komt. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet deze in de koelkast zodat de marinade kan intrekken.

Broccoli voorbereiden

Het heeft mijn voorkeur op de broccoli te stomen. Het behoudt dan namelijk meer kleur en smaak. Neem een stroompan en vul deze met water. Snij roosjes van ongeveer dezelfde grote van de broccoli. Leg deze roosjes in de stoommand. Snij de rest van de steel in stukken en leg deze in de stoompan. Zet de stoommand op de pan met het deksel er op en breng het water aan de kook. Stoom de roosjes in 4-5 minuten tegen beetgaar aan.

Haal de mand van de pan en spoel de roosjes met koud water af. Laat ze een beetje uitlekken en voorzie ze hierna van defikerin nr1. Nu de broccoli nog een beetje nat is plakt de rub er goed aan.
Controleer met een vork of de stukken van de steel al zacht zijn, anders mogen deze nog iets langer in het water koken. Giet deze daarna af en pureer deze fijn. Ook deze amandelen mogen gemalen worden. Om een beetje bite te behouden in het gerecht is het lekker om de amandelen niet heel fijn te malen. Schep de amandelen bij de broccoli puree, voeg een theelepel Braairub #1 van De Fik Erin er bij en roer het geheel door.

Roosjes maken

Breng de broccoli puree aan om het steeltje van een roosje. Hiervoor kun je een lepeltje of een mes gebruiken. Om het er stevig omheen te vormen mag je gewoon de handen gebruiken. De puree heeft een dikte dat het er redelijk goed omheen blijft. Draai er nog een reep ontbijtspek om, zodat het zeker blijft zitten. And offcourse everything’s better with bacon! Leg al je gevormde broccoli roosjes afgedekt in de koelkast.

Barbecue

Richt de barbecue in zodat je makkelijk direct en indirect kunt werken. De EGGspander / multi level systeem met een half gietijzeren rooster en een RVS rooster halve maan met daar onder een halve maan plate setter maakt dit mogelijk. Stook de barbecue op en laat de temperatuur oplopen zodat we kunnen werken met 150-160 graden Celsius. Om je halve maan of platesetter schoon te houden, plaats dan hierop een halve of hele druippan met water. Schik een chunk kersen rookhout tussen de gloeiende kolen en leg hierna de ribfingers indirect op het RVS rooster .

Ribfingers

Laat de repen iberico vlees ruim een uur tot anderhalf uur indirect liggen op het rooster. Controleer rond die tijd op gaarheid door met een dikke sateprikker door het vlees te komen. De thermapen is hierbij ideaal! Niet om de temperatuur te meten, maar om de weerstand te meten.

Broccoli roosjes

Ook de roosjes gaan eerst indirect op de barbecue. Bij een temperatuur van 150-160 graden zal zo’n 20 minuten voldoende zijn. Hierna gaan we de ribfingers en de broccoli roosjes direct grillen op het gietijzer. Door de hoge temperatuur zal het grillen vlot gaan. Zorg dus voor twee schone schalen, een tang en aluminiumfolie om het geheel warm te houden.

Grillen

Grill de ribfingers rondom kort aan tot grillstrepen zichtbaar zijn. Dit zal straks een lekker crunchy effect geven. Haal ze van de barbecue en dek ze af met folie. Grill hierna tevens de roosjes op deze wijze. Leg ook deze in een schaal.

Aan tafel

Voor het opmaken van de borden voorzien we de ribfingers en het spek nog van de Saus.Guru original barbecuesaus. Serveer je iberico ribfingers nog mooier en lekkerder door deze te voorzien van wat sesamzaadjes en fijn gesneden peterselie. Maak het gerecht compleet door er kruidige aardappel wedges bij te serveren.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ