Een quiche is een relatief makkelijk gerecht, maar verrassend lekker! De voordelen van dit gerecht zijn dat je kunt variëren met ingrediënten, er zelfs een vegetarische variant van kunt maken, het is voedzaam, van te voren te bereiden, warm en koud te eten, een origineel voorgerecht, een goed hoofdgerecht, doet het goed bij een high tea of als snack op een feestje en nogmaals… het is lekker!

Deze smaakvolle variant met spinazie en spekjes is een echte klassieker onder de quiches, maar je kunt ook variëren met prei, broccoli, zalm, zuurkool, boerenkool, ham enzovoorts. Wil je eens zonder vlees of vis, vervang deze dan eens door bijvoorbeeld walnoten. Serveren met honing of een pittige saus kan een originele en smaakvolle toevoeging zijn.

De skillet leent zich perfect om de ingrediënten voor de quiche van te voren te garen en hem daarna in te bakken. De gietijzeren pan is een goede bakvorm en een mooie manier om je gerecht op tafel te toveren. Voor een beetje barbecue liefhebber is deze accessoire eigenlijk een must-have!

Fire up the BBQ

Steek de kolen in je kamado aan een pak meteen de eerste warmte mee om je skillet op te warmen. Leg dus je grillrooster vlag boven de kolen en plaats de pan er op. Op het moment dat de kolen gloeien kan de skillet al warm genoeg zijn. Test dit door er water in te druppelen. Sissen deze meteen weg, dan kun je aan de slag.

Bak de spekblokjes mooi bruin en schep ze hierna uit de skillet in een schaaltje. Het vet van het spek gaan we namelijk gebruiken om de spinazie meteen in te bereiden. Doe iedere keer een handvol spinazie in de skillet en schep het goed om, zodat het slinkt en er weer nieuw bij kan.

Spinazie-bakken-in-een-gietijzeren-skillet-op-de-kamado-bbq-recept-quiche

Na het roerbakken van spinazie mag de skillet van de barbecue. De barbecue mag nu ingericht worden op 200 graden Celsius indirect. Dit doe je door een plate setter (hitteschild) te plaatsen. Poets de skillet schoon met keukenpapier en laat deze afkoelen.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

Bladerdeeg vouwen

Klop 6 eieren los, roer de slagroom er door en voeg peper naar smaak toe. Als de skillet voldoende is afgekoeld vet je hem in met roomboter. Beleg vervolgens de bodem en de zijkanten met bladerdeeg. Het deeg mag je ruim aanbrengen. De overhangende delen bladerdeeg kun je straks naar binnen vouwen. Verdeel over de bodem van bladerdeeg de spinazie en spek. Rasp de helft van de gruyèrekaas hier weer over. Giet het ei slagroommengsel in de skillet en top deze af met de andere helft van de geraspte gruyèrekaas. Verkruimel en verdeel de geitenkaas over de quiche en vouw als laatste het overtollig bladerdeeg naar binnen.

Quiche-van-de-kamado-bbq-recept-met-spekjes-en-spinazie

Quiche bakken

Plaats de skillet op het rooster van de barbecue en bak de quiche in zo’n 40 minuten op 200 graden Celsius gaar en goudbruin. Pak hierna de skillet met goede handschoenen van de barbecue.

Quiche-uit-de-skillet-bbq-recept-kamado

Nog even aansnijden en serveren maar! Eet smakelijk!

Eindresultaat-Quiche-met-spek-en-spinazie-van-de-bbq-kamado-recept-barbecue
Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Bladerdeeg

  • Spekblokjes, 250 gram

  • Spinazie, 600 gram

  • Gruyére kaas, 100 gram

  • Slagroom, 150 ml

  • Eieren, 6 stuks

  • Geitenkaas, 75 gram

  • Ongezouten roomboter

  • Peper naar smaak

Benodigheden