Tijdens het kijken naar een Formule 1 race (of een voetbalwedstrijd) met wat vrienden, adviseer ik om daar wat lekkere spareribs bij te serveren. Deze zoete spareribs met Red Bull saus zijn daar uitermate geschikt voor. Deze spareribs geven je vleugels en zorgen dat je tot het einde van de race alert blijft. Verwacht spareribs met veel Red Bull smaak en geur!

Voorbereiding

De naturel spareribs kun je avond van te voren tot enkele uren voor ze de kamado op gaan voorbereiden. Verwijder bij de voorbereiding eerst het vlies wat aan de holle kant over de ribben loopt. Met hulp van een boterham mes en enige handigheid is dit vlies zo verwijderd. Spoel de spareribs onder koud water af en dep ze daarna met keukenpapier droog.
Voor de rub mengen we alle ingrediënten goed door elkaar. Voorzie de rubs rondom van deze droge rub en leg ze daarna ingewikkeld in huishoudfolie in de koelkast. Wanneer je zelf de rub niet wilt maken is de Honey Hog van Meat Church een super makkelijk alternatief.

Kamado / BBQ

Maak de kamado klaar door hem op te stoken tot 120 graden, waarbij we gebruik maken van de platesetter en het RVS rooster. Als de kamado stabiel op 120 graden blijft, halen we even de platesetter er uit om een rookhout chunk in de gloeiende kolen te leggen. Plaats op de platesetter nog een druippan die voor de helft gevuld is met water. Wacht hierna totdat er goede witte rook boven uit bovenkant komt. Plaats dan de twee spareribs met de holle kant naar beneden op het RVS rooster.

Meng wat appelazijn en appelsap door elkaar en kwast hier mee de komende 2-3 uur hiermee de ribben in op het moment dat de Ribs droog tonen. De appelazijn breekt de structuur van het vlees enigszins af waardoor de spareribs straks nog malser worden.

Terwijl de ribs geruime tijd garen, kunnen we de saus maken. Weeg en meet alle ingrediënten af en snij de knoflook fijn. Meng alles in een pannetje op laag vuur en voeg de Red Bull langzaam als laatste toe. Door het koolzuur kan dit uiteraard wat schuim geven. Laat het geheel zachtjes inkoken tot een goede saus.

Inpakken en uitpakken

Tussen 2 en 3 uur dat de ribs er op liggen kun je testen hoe gaar ze zijn. Doe dit door je kerntemperatuur meter door het vlees te prikken. Gaat dit makkelijk, dan is het tijd om de ribs in te pakken in aluminiumfolie. Leg een rib op een ruim stuk folie, verdeel een eetlepel lichtbruine basterdsuiker over het vlees en schenk er een flinke scheut Red Bull bij. Vouw de folie dusdanig dicht dat er niets uit kan lekken of verdampen.
Daarna gaan beide ribs weer terug op het RVS rooster.

Na 1,5 tot 2 uur zal het vlees mooi gaar zijn. Controleer dit bij één van de ribben door het folie open te maken. Doe dit voorzichtig, want de ribben en het uitgelekt vocht zal heet zijn. Check de ribben of deze naar wens zijn. Sommige hebben de voorkeur voor “fall of the bone”en de ander wil ze graag met een beetje “bite”.

Aflakken

Leg de ribben nog even terug op het rooster en lak ze af met de Red Bull saus. Laat ze een kwartiertje liggen in een gesloten kamado.
Haal ze daarna met een barbecue tang er van af, leg ze op een snijplank en lak ze nogmaals lichtjes af met de Red Bull saus.

Opdienen

Serveer de spareribs in zijn geheel of snij ze los van elkaar. Dit gaat het makkelijkst door een sparerib in de lengte rechtop te zetten zodat het mes langs de botjes omlaag snijdt.
Daarnaast nog wat popcorn, chips, zoutjes en bier….. en de wedstrijd op tv kan beginnen!

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • 2 spareribs

  • Rub:

  • 8 el bruine suiker

  • 4 el paprika poeder

  • 1 el zwarte peper

  • 1 el uienpoeder

  • 1 tl cayennepeper

  • Saus:

  • 50 gram lichtbruine suiker

  • 250 ml ketchup

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel worcestershire sauce

  • 1 theelepel tabasco

  • 250 ml Red Bull