De feestdagen zijn voorbij, maar tijd voor oesters en champagne is het eigelijk altijd! Hieronder leggen we twee verschillende bereidingen uitgebreid aan je uit. Bij de ene bereiding is er gekozen voor de pellet grill. Hierop kan je ze makkelijk en snel klaarmaken voor een lekkere snack. Bij de andere bereiding komen de oesters uit de Dutch Oven. Dit vergt iets meer tijd en inspanning maar heerlijk als amuse om een uitgebreide avond mee te beginnen.

Good to know

Oesters zijn er in verschillende Classificaties en soorten. De meest bekende in Nederland zijn de Zeeuwse, Fine de claires en de Gillardeau. De classificatie van een oester geeft het gewicht aan. Hoe zwaarder de oester hoe lager het getal.

n°5 – 30 g en 45 g

n°4 – 46 g en 65 g

n°3 – 66 g en 85 g

n°2 – 86 g en 110 g

n°1 – 111 g en 150 g

n°0 – 151 g en hoger

BBQ Keuze

We gaan vandaag twee verschillende bereidingen uitleggen. Bij de eerste hebben we gekozen voor een pellet grill waarbij er indirect gegaard kan worden. Het tweede gerecht is gemaakt in de Dutch Oven. Deze kun je bijvoorbeeld plaatsen op een Ofyr, kamado of ook op de pellet grill.

Oesters openen

Tip: vouw een handdoek dubbel en doe de oester daarin voor meer grip.

Oesters zijn levende wezens. Wanneer je deze open maakt ruikt het ziltig. Mocht dit niet het geval zijn dan is deze dood en niet meer eetbaar. (de geur verraadt het, gooi deze gauw weg)

Houd de oester met de bolle kant naar onder vast. Hier ligt de oester in. Aan de achterkant komen de schelpen samen. Een oester open je door hier met het oestermes te steken. Pas op met de vingers. Wrik het mes iets heen en weer. Trek het mes langs de zijkant en houd deze zoveel mogelijk tegen de bovenkant aan. Controleer of je alle grijs eruit hebt gehaald.

Leg de oesters koud tot gebruik.

Beef Bark Oesters

Stook de pellet grill op tot 170 graden. Plaats een grillrooster waar je straks de oesters tussen kunt leggen. Neem 4 oesters, rasp de kaas er over en verdeel dit royaal.  Strooi hierna de Saus.Guru Beef Bark erover. Leg de oesters op de barbecue voor 10 minuten.

Eet de oesters terwijl ze nog warm zijn.

Aziatische oesters

Stook de barbecue op naar 200 graden. Neem de overgebleven 4 oesters, haal deze uit de schelp en snij hier tataar van. Pel de lychees en snij deze grof. Snij de nori fijn en doe dit alles samen in een mengkom. Voeg hier de Royal Umami aan toe en meng het geheel goed door. Verdeel de inhoud hierna weer terug over de schelpen.

Neem de Dutch Oven en giet hier het rijstazijn in. Deze verdampt uiteindelijk maar geeft heel veel smaak aan de oesters. Leg de oesters in de Dutch Oven en plaats deze voor 20 minuten in de barbecue.

Haal de oesters uit de Dutch Oven en garneer deze af. Begin met kewpie mayo zodat alles goed op de oester blijft plakken. Verdeel de sesamzaadjes en bosui erover en leg als laatste de bonito flakes erop. Door de warmte zal deze gaan bewegen.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ