Een mooi stuk vlees of vis van de barbecue is niet compleet zonder bijgerecht. Maar wanneer je al je tijd en moeite in dat stuk vlees of vis stopt wil je er ook wel een net zo mooi bijgerecht naast hebben. Wat dacht je van een aardappel die al bijna voor gesneden is en ook nog is bijdraagt aan de etenslust van het oog? Deze Hasselback Aardappels zijn easy en in een handomdraai gemaakt. Hasselback aardappels zijn al een oud barbecue bijgerecht en komen waarschijnlijk uit zweden waar ze bedacht zijn door chef-kok Rune Erik Lager werkzaam in restaurant Hasselbacken.

BBQ keuze

Bij dit recept heb ik voor een pellet barbecue gekozen. De temperatuur is gemakkelijk en snel in te stellen en je kunt er indirect op koken. Dat is bij dit gerecht belangrijk zodat de warmte zich beter verdeeld. De barbecue is ingesteld op 160 graden voor 60 minuten. Natuurlijk kun je dit gerecht ook op een kamado maken. Maak dan gebruik van je hitteschild (plate setter).

Kook tip

De truc is straks om de aardappels niet helemaal door te snijden. Mocht je het snijden van de aardappels moeilijk vinden dan kun je twee pollepels gebruiken en de aardappel daar tussen leggen. Zo kun je niet tot het einde snijden.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • van-beekum-specerijen-rozemarijn-gebroken

    Gebroken rozemarijn van Beekum

    • Een frisse, bittere en lichtzoete smaak
    • Online op voorraad
  • Katai Forged Koksmes

    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Snijplank Acacia hout Style de vie

    • Online op voorraad

Bereidingswijze

Doe de roomboter in een hittebestendig bakje zodat deze kan smelten. Je kan deze eventueel au bain-marie smelten of je zet het bakje in de barbecue neer. Laat de boter niet kleuren maar alleen smelten. Wanneer dit gebeurt, is voeg je de kruiden toe en roer je het geheel goed door met een kwastje.

Neem de aardappels en snij deze in, gebruik eventueel de kooktip. De plakjes moeten maar een paar millimeter dik zijn, probeer deze ook gelijkmatig te houden voor een gelijke garing. Pak nu de roomboter er weer bij. Deze zal al weer iets gestold zijn dit is niet erg, verdeel wat van de compositie op de aardappels met de kwast. Gebruik hier ongeveer de helft voor. Wanneer de boter dan straks in de barbecue smelt druipt deze mooi tussen de schijfjes.

Leg de aardappels nu in de barbecue. Na ongeveer 30 minuten neem je de rest van de roomboter en breng je een nieuwe laag aan. Hier kun je alles opmaken en over de aardappels verdelen. Geef de aardappels nu nog 30 minuten. De aardappels zijn gaar wanneer de buitenkant mooi krokant is en de binnenkant zacht.

Serveer ze in het geheel als een mooi bijgerecht.

Ingrediënten

  • Aardappels, 6 even grote stuks

  • Roomboter, 130 gram

  • Rozemarijn, 1 takje

  • Peterselie gedroogd, 2 gram

  • Mother of all Rubs, 5 gram

  • Benodigdheden

  • Plate setter (bij kamado)

  • Snijplank

  • Koksmes

  • Siliconen kwast

  • Hittebestendig schaaltje

  • BBQ-tang

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ