Bij het openen van het gietijzer komen de geuren van de rozemarijn en tijm direct je neus in. Ik heb bij dit gerecht gekozen voor een mooi piepkuiken wat perfect past in mijn gietijzeren capsule. Een piepkuiken is een kip of haan van 4 tot 6 weken oud. Ze worden gezien als delicatesse en zijn erg mals. Door het formaat kun je er 1 per persoon aan houden. Dit recept is geïnspireerd op gevogelte garen in hooi. Alleen hier vervangen we het hooi door iets anders lekkers. Echt een avontuur voor aan tafel!

Gietijzer Dutch Oven

Het gebruik van gietijzer op een open vuur is altijd weer een erg leuke manier van koken. Maar hoe kun je dat nou het beste doen? Het hangt altijd af van “Wat wil ik met het gietijzer doen? Wil ik low en slow of juist hot and fast?” Gietijzer geleidt de warmte erg goed en houdt deze ook lang vast. Wanneer je low en slow wil is het verstandiger om niet met hoge vlammen maar meer met gloeiende kolen te werken en deze op, onder en/of naast het gietijzer te plaatsen. Op deze manier ontstaat er een langzame warmte afgifte waardoor het gietijzer langzaam opwarmt en de warmte zich beter kan verdelen. Wanneer je voor hot and fast kiest wil je de pan (vaak een steelpan of koekenpan) snel op temperatuur hebben. Denk aan het grillen van een steak. Hierbij is het verstandig de pan hoger te plaatsen en een vuurtje onder de pan te stoken. Nooit met een mes of scherp voorwerp in gietijzer gaan snijden of roeren! Dit kan voor krassen zorgen waar voedingsresten in kunnen blijven zitten. Deze verbranden en zullen een nare smaak geven aan het volgende gerecht.

BBQ-keuze

Ik heb bij dit gerecht gekozen voor een Ofyr. Bij dit model heb ik alle ruimte zodat ik goed met het vuur kan “spelen”. Wanneer je grote vlammen hebt wordt het gietijzer te warm en gaat het kuiken verbranden i.p.v. garen. Ik wacht dus even tot mijn kolen gaan smeulen en maak hierna een mooie ruimte in het midden van de barbecue.

Het kuiken masseren

Begin met het preparen van het piepkuiken. Kijk goed of alle ingewanden en dergelijke er uit zijn. Smeer het kuiken in met olijfolie zodat deze mooi glimt en bestrooi met peper en zout.

Takjes leggen

Neem de knoflook teentjes in de schil en plet deze lichtjes zodat de teentjes kneuzen. Dit kun je doen door met de platte kant van je mes op de knoflook teentjes te drukken. Leg deze onder in het gietijzer. Meng nu de rozemarijn en tijm door elkaar en verdeel ⅔ van de takjes over de bodem en langs de zijkanten van het gietijzer. Neem nu het piepkuiken en plaats deze op de knoflook teentjes. Dit zorgt er voor dat het kuiken niet direct contact maakt met de bodem om eventuele verbranding te voorkomen. Dek nu het kuiken af met de rest van de takjes en sluit het gietijzer.

Tip: Zorg dat er geen takjes uit het gietijzer steken. Deze kunnen ontbranden door de hitte en dit zorgt ervoor dat de vlam naar binnen kan slaan.

Piepkuiken uit het vuur

Plaatsen in het vuur

Plaats het gietijzer in het midden van de Ofyr. Leg hier de gloeiende kolen omheen. Zoals hierboven uitgelegd is het erg belangrijk dat de kolen niet te hard branden.

Laat het piepkuiken ongeveer 15-20 minuten liggen. Haal daarna met handschoenen het gietijzer uit het vuur. Meet de kerntemperatuur in het dikste deel van het kuiken. Wanneer deze 72 graden is, dan is het kuikentje gaar en piept het niet meer..

Piepkuiken uit het vuur

Serveer het kuikentje in zijn geheel als hoofdgerecht met een leuke barbecue side dish van deze website.

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

 • Piepkeuken, 1 heel, schoon

 • Olijfolie om het kuiken in te smeren

 • Rozemarijn takjes ongeveer 50 gram

 • Tijm takjes ongeveer 30 gram

 • Knoflook teentjes 3 stuks

 • Peper en zout naar smaak

 • Dennis Werner

  Geschreven door:

  Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

  Bekijk team BBQ