Dit is een basisrecept voor kipgyros. Door deze met een sinaasappelchunk te roken krijgt dit gerecht een lekker fris aroma. Als de buitenkant van de gyros mooi bruin en lekker krokant is, terwijl de kerntemperatuur nog niet is bereikt, kun je het buitenste laagje alvast afsnijden. Plaats het spit terug en laat de rest verder garen. Serveer de gyros in een broodje met sla en knoflooksaus en/of extra barbecuesaus.

Verschillende merken spit

Eigenlijk is voor iedere BBQ tegenwoordig wel een spit te vinden. Voor de kamado kun je kiezen uit het LetzQ spit, Spit on Fire, Monolith en Kamado Joe. Tip: heb je een bastard uit 2020 of jonger? Neem dan Spit on Fire 22 inch, deze is speciaal gemaakt voor de bastard. Wat de verschillende tussen de merken zijn leggen uit tijdens de livestream over het spit, deze is sowieso het kijken waard voor nog meer tips over bereidingstechnieken met het spit. Ook heb je bij de pellet grill van Green Mountain Grills een spit mogelijkheid, bij de Masterbuilt Gravity Fed, bij de Zuid-Afrikaanse braai van Home Fires en zelfs bij OFYR hebben we een spit van Spit on Fire (staat nog niet op de website, wel in de showroom). Bekijk alle spit gerelateerde producten.

Voorbereiding

Laat de kipdijfilets op kamertemperatuur komen. Rasp intussen de schil van de limoenen fijn (de vruchten zelf gebruik je in dit recept niet). Meng de limoenschil met de rub voor kip en de paprikapoeder en wrijf hier de kipdijfilets mee in. Breng de kamado, zonder accessoires, naar een temperatuur van 150 °C. Vul hiervoor je kamado met slechts een derde van de normale hoeveelheid houtskool in plaats van tot de vuurring.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Aluminium bakken wegwerp groot 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Grate Goods California Hot Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • Grate Goods Gilroy Garlic Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Meat Church Holy Voodoo

    Meat Church – Holy VooDoo

    • Online op voorraad
  • scharrel-kippen-dij

    Scharrel kippendij met vel

    • Ca. 400 gram
    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Klaarmaken van het spit

Rijg de kipdijfilets één voor één aan de spitas met vork. Doe dit om en om, aangezien de ene kant van de kipdijfilets dikker is dan de andere. Op deze manier wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld. Bevestig de andere vork op de spitas zodat de kipdijen goed vastgeklemd zitten. Wanneer je de spit as houder gebruikt (te zien in de video hieronder) wordt het rijgen een stuk gemakkelijker!

In de BBQ

Schuif de houtskool met de pook naar achteren en plaats het lekbakje daar waar nu geen houtskool ligt. Bevestig de spitring en de motor. Leg de sinaasappel chunk op de gloeiende houtskool en plaats het spit. Laat ca. 2 uur garen totdat de gyros een kerntemperatuur van 67 °C heeft bereikt. Haal het spit uit de kamado en snijd dunne plakjes van de gyros. Meng de barbecuesaus erdoor voordat je de gyros serveert, of serveer de saus over de gyros op de pita met de frisse sla. Een combinatie van een hete saus en een BBQ knoflooksaus is natuurlijk fantastisch!

Tegelijkertijd een pita maken?

Afhankelijk van je BBQ kun je ook tegelijkertijd de pita bakken tijdens dat het spit ronddraait. Dit is juist zo leuk van het spit, dat je het nog steeds kunt combineren met andere technieken. In de livestream laten we bijvoorbeeld zien dat je nog prima groentjes kunt bakken tijdens dat het spit draait. Voor de pita leg je een halve maan plaat op je vuurring of op een RVS rooster en je bakt hier de pita om en om op. Bijvoorbeeld een halve steen van je hitteschild of de halve maan conveggtor steen van Big Green Egg. Je kunt een kant-en-klare pita afbakken, maar ook je eigen deegje gebruiken natuurlijk (recept hiervoor staat in het boek)!

Bewaartip

Heb je nog kipgyros over? Bewaar het voor de volgende dag of doe het in de diepvries. Bak de (ontdooide) gyros dan even op in een koekenpan zonder vetstof.

Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek

Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.

Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop


 

Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream

Heb je al een spit of benieuwd wat je er allemaal mee kan? Kijk vanavond om 20u gratis naar de nieuwe livestream over het spit in de BBQ! We leggen verschillende technieken en gerechten uit. Wist je bijvoorbeeld dat je prima technieken kunt combineren? Tegelijkertijd grillen + spit, of een broodje bakken + spit, we laten het zien! We gaan aan de slag met een pita gyros, chickenwings 🐔 met spek en ui, een vis 🐡 met gebrande prei en als uitsmijter een fantastische picanha 🥩 Brazilian style🇧🇷!

Een rotisserie is een geweldige toevoeging aan je kamado. Door vlees, vis, gevogelte en zelfs bepaalde groente- en fruitsoorten aan het spit te rijgen en deze te plaatsen, roosteren de ingrediënten mooi en gelijkmatig boven de gloeiende houtskool. We laten je verschillende bereidingen zien en ook nog wat handige extra accessoires voor je spit.

Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!

Zowie Tak

Geschreven door:

Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

Bekijk team BBQ