Twijfel je over een tweede kamado? Of over je eerste en welke maat dat dan moet worden? Iemand stelde de vraag of een compacte kamado meerwaarde heeft naast een large. Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Mijn BBQ setup thuis

Nu ben ik wel een beetje bevoorrecht dankij mijn rol bij Big Green Egg want in de tuin staan 2x large, 2x minimax en 1x mini.. ja ik ben een echte vakidioot. De twee large modellen staan in het BBQ hok en de rest staat buiten. Nu speel ik veel op 2 large tegelijk maar als je voor de keuze staat om wat te gaan uitbreiden zou ik bepaalde dingen op een rijtje zetten, zoals budget maar ook moet het mobiel zijn.

Hieronder benoem ik een compacte kamado. Dit kan de Big Green Egg MiniMax zijn, een Kamado Joe Junior of bijvoorbeeld The Bastard compact. Qua diameter van het rooster (33cm) en formaat komen deze een beetje op hetzelfde neer. Uiteraard bestaan er veel meer merken, dit is alleen even om de compacte kamado een definitie te geven.

Eigenschappen van een compacte kamado

Een compacte kamado pak je wat makkelijker op en neem je wat sneller mee als je bijvoorbeeld een huisje gaat huren of naar de camping gaat, dat is een groot voordeel.
De compacte kamado heeft wel wat minder grill oppervlakte en je zit dichter op de houtskool wat weer een voordeel kan zijn maar ook weer een nadeel. Een nadeel is dat als je de compacte kamado naast de large gaat gebruiken je de meeste accessoire niet kan gebruiken van de large, dus je zal dan weer bijvoorbeeld accessoires moeten aanschaffen zoals een conveggtor / plate setter en een gietijzeren rooster. Big Green Egg heeft een handig inklapbaar onderstel, zodat je hem toch op werkhoogte kunt gebruiken.

Wat betreft het ontsteken duurt dit even lang, want het aanmaakblokje zal niet eerder opgebrand zijn bijvoorbeeld, het opwarmen zelf zal wel wat sneller gaan in de compacte kamado omdat de ruimte gewoonweg wat kleiner is maar heel veel scheelt het niet. Wat betreft houtskool gebruik is mijn ervaring dat er ook niet heel veel verschil in zit (uiteraard kan er minder houtskool in de compact).

Bereidingstechnieken

Een lange kooksessie zoals een pulled pork maken gaat eigenlijk best wel goed op de compacte kamado, als je de juiste houtskool neemt dan zal die ook makkelijk de eindstreep halen, maar dan moet je natuurlijk niet te veel gaan kijken in je kamado want dan verlies je weer warmte. Ook zit je bij de compacte kamado wat dichter op je houtskool maar dus ook dichter op je convEGGtor / plate setter, dat betekent ook dat je wat meer stralingswarmte hebt dan ten opzichte van de large. Belangrijk om rekening mee te houden met slow cooking.

Je kunt zelfs een pizza of broodje bakken met de compacte kamado. Je vraagt dan wel het uiterste van de kamado, het is dan slim om even na te denken waar je hem neer zet in verband met de stralingswarmte onder de kamado. Tegenwoordig komen er steeds meer accessoires beschikbaar voor de compacte kamado. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke hele kip op een spit?

Twee kamado’s naast elkaar

In een large of XL kamado kun je tegenwoordig veel bereidingen tegelijkertijd doen. Ieder merk heeft wel een oplossing met halve roosters, zodat je op de ene helft je steak kunt grillen en op de andere helft indirect je groentjes kunt garen bijvoorbeeld. Steeds meer mensen kiezen om naast hun grote kamado een tweede, compacte kamado aan te schaffen. Dit zodat je ook verschillende bereidingen kunt doen op verschillende temperaturen, een kamado is namelijk (grofweg) altijd dezelfde temperatuur. Slowcooken van vlees en grillen van groenten als sidedish doe je bijvoorbeeld op verschillende temperaturen. Daar bieden twee toestellen uitkomst. Bovendien kun je dan ook écht indirect koken, slowcooken op een halve indirecte kamado werkt namelijk minder goed. En wanneer je die tweede kamado toch hebt staan, is het mee kunnen nemen op reis natuurlijk zo gedaan!

Conclusie

Ik besef me ineens dat ik best wel wat negatieve puntjes opnoem maar dat is zeker niet negatief bedoeld, de compacte kamado is een super modelletje en zal hem nooit uit mijn buitenkeuken verwijderen, behalve om hem mee te geven aan mijn zoon als die weer een verhuisklus heeft in het buitenland of als ik zelf eens een huisje huur ergens in Europa. Het is een vreselijk lekker top grill machientje, die lekker kittig reageert op temperatuur instellingen. Ook als tweede kamado heeft hij veel meerwaarde om prettig op verschillende temperaturen buiten bezig te zijn, of met direct en indirect. Zo kun je op je grote kamado een groot stuk vlees slowcooken en op de compacte kamado je bijgerecht maken of je groentjes grillen. Of wanneer je met meerdere gangen bezig bent is het ook echt een uitkomst. Om hem echter als primaire kamado continu te gebruiken zonder een groter model, dan denk ik dat je toch al snel ruimte te kort komt bij wat meer uitgebreide gerechten. Overigens staat op deze website ook een goed artikel over het kiezen van de juiste maat van je kamado.

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Geschreven door:

Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

Bekijk team BBQ