Alles wat je moet weten over shortribs

Wat zijn shortribs?

Shortribs zijn spareribs van een rund. Er is echt niets mooiers dan na een barbecue- sessie van enkele uren een mooi bot zonder moeite uit normaliter stug vlees te trekken. Het vlees is dus eigenlijk stug en zit vol bindweefsel, maar door de langzame bereiding wordt het heerlijk zacht. Zeker een keer proberen!

Herkomst van shortribs

Shortribs zijn spareribs van een rund. Er is echt niets mooiers dan na een barbecue- sessie van enkele uren een mooi bot zonder moeite uit normaliter stug vlees te trekken. Het vlees is dus eigenlijk stug en zit vol bindweefsel, maar door de langzame bereiding wordt het heerlijk zacht. Zeker een keer proberen!

Veel voorkomende runderrassen gebruikt voor shortribs

Er zijn verschillende runderrassen waarvan shortribs worden gesneden. Enkele veel voorkomende rassen zijn Angus, Hereford en Wagyu. Deze rassen staan bekend om de hoge kwaliteit van het vlees en de marmering in het vlees. De marmering zorgt voor een extra sappige en smaakvolle short rib. Een goede vetmarmering is zeker bij een short rib zeer belangrijk voor het eindresultaat!

Smaak van shortribs

Shortribs hebben een heerlijke smaak die zich goed leent voor bereiding op de BBQ. Het vlees is mooi gemarmerd en bevat een combinatie van vet en vlees. Dit zorgt voor een sappig en mals stuk vlees met een rijke en volle smaak. Omdat het vlees aan het bot zit, krijgt het ook extra smaak van het bot.

sticky-fingers-shortribs-saus-guru-pitmaster-kamado-recept-116

Shortribs bereiden op de BBQ

Short ribs bereid je low & slow, het vlees heeft veel smaak van zichzelf dus daar mag een sterkere soort rookhout tegenover, zoals Mesquite of Eik. Door de langzame bereiding krijgt het vlees de tijd om te garen en breekt het bindweefsel langzaam af en worden de smaken goed opgenomen. Gaar de short ribs tot 65 graden en pak ze vervolgens met butcher paper of aluminiumfolie in. Gaar ze vervolgens tot net onder de 90 graden en pak ze weer uit. Gaar ze uitgepakt door naar 95 graden en lak ze regelmatig in met een lekkere BBQ saus.  

Advies van de chef

Ga je shortribs bereiden, kies dan een ras met veel intramusculair vet, deze smelt weg en zorgt voor heerlijk mals sappig vlees aan het einde van je bereiding. Qua rubs vind ik zelf de Beef Bark van Saus.Guru erg lekker bij de short ribs, combineer deze met een dunne laag van de Black mojo en je hebt waanzinnig lekkere ribben!

Shortribs in ons assortiment

  • Shortribs-close-1

    Runder shortribs

    • Ca. 750 gram
    • Online op voorraad

Shortribs recepten van de BBQ

Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ? Van langzaam gegaard tot shortribs in hooi. Onze chefs hebben de lekkerste recepten voor je uitgeschreven!

Bulgogi Style Shortribs

Het beste van twee werelden: een ultiem stukje barbecuevlees gecombineerd met de lekkerste smaken uit de Aziatische keuken: Bulgogi. Houd je van pittig? Dan is dít jouw recept! Je kan de marinade namelijk zo pittig maken als je zelf wil. En houd je niet van pittig? Dan voeg je toch geen extra chili toe? Simple as that. Babekyuhaja!

Bulgogi Style Shortribs kamado bbq recept eindproduct bulgogi style short ribs (1)-min

Short Rib Sandwich

Short ribs, één van de stukken vlees die iedere barbecueër in ieder geval een keer geprobeerd moet hebben. Ze zijn nog niet zo populair als spareribs maar dat zal vast niet lang meer duren. Zeker niet nadat je dit recept gemaakt hebt. Want de combinatie tussen de tonen van vanille, koffie en zwarte bessen uit de glaze gaan perfect samen met het vettige en scherpe van de Gorgonzola kaas. Nou, waar wacht je nog op? Aan die barbecue want het is best een lange bereiding!

Shortribs traag gegaard

Short Ribs is een mooi en zeer lekker gerecht wat wel de nodige tijd in beslag neemt voor de garing. Waarom? Het suddervlees van oma was na een kwartier om en om bakken al goed. Maar als je wilde dat het lekker uit elkaar viel, dan moest het de rest van de middag in de pan liggen sudderen. Voor short Ribs geldt hetzelfde: neem de tijd en het wordt beloond!

shortribs-hooi-dutch-oven-bbq-recept-kamado-IMG_5660

Shortribs in hooi

Wat is er nou lekkerder dan de deksel van je Dutch Oven af halen en deze heerlijk sappige short ribs zien garen. De geuren van het vlees, knoflook en donker bier komen je tegemoet. Hooi brengt een vernieuwende smaak aan het vlees dat eeuwen geleden al werd toegepast in bereidingsprocessen. Hierdoor ontstaat een unieke geur en smaak combinatie.

Stel je vraag aan ons