De barbecue is een mooie manier van eten bereiden waarbij je meer smaken kunt toevoegen dan in de oven of op het fornuis. Het gebruik van goede houtskool of rookhout kan veel toevoegen. Bij dit gerecht gaan we geen rookhout toevoegen maar zorgen wel voor heerlijke geuren rondom de barbecue. Het bakken van onder andere brood zorgt er voor dat ze een eind verderop met hun neus omhoog lopen te snuiven en op zoek gaan waar dit vandaan komt. Zorg er dus voor dat je tuindeur op slot is óf je koffiepot vol is. Dit vlechtbrood is makkelijk van te voren te maken en op het moment dat de visite er is af te bakken. Op deze manier serveer je het warm en super vers!

Het deeg

Doe de melk in een maatbeker en laat deze op kamertemperatuur komen. Hierdoor zal straks de gist beter zijn werk doen. Voeg de instant gist en twee lepels suiker toe en roer dit goed door. Laat dit vervolgens een kwartiertje staan. Ondertussen kun je de roomboter in kleine dobbelsteentjes snijden.

Doe in een kom de bloem, de overige twee lepels suiker, een snuf zout, het ei en de melk uit de maatbeker. Meng het geheel goed door elkaar en vorm er een deeg van. Hierna mogen in etappes de blokjes boter aan het deeg worden toegevoegd, zodat dit goed vermengd zit. Om te voorkomen dat het plakkerige deeg tijdens het kneden moeilijk van de handen los komt, druppel je wat olie op je handen .

Zorg dat de boter goed door het deeg gemengd is en maak er dan een bal van. Leg deze in een ingevette schaal en dek deze af met huishoudfolie. Zet de schaal voor een uur op een warme plek zodat het deeg goed kan rijzen.

Barbecue

De barbecue stoken we straks op tot een temperatuur van 180 graden met een platesetter en een pizzasteen op het grillrooster.
Hak ondertussen een handvol hazelnoten en een handje pecannoten klein en zet dit aan de kant.
Om te voorkomen dat straks je gietijzeren pannetje helemaal onder de chocopasta zit, kun je er eerst wat aluminiumfolie in doen. Schep hier 5 eetlepels chocoladepasta in en zet dit heel even op de barbecue om het iets zachter te krijgen. Zo zal het straks makkelijker te smeren zijn.

Brood vlechten

Voorzie je werkblad rijkelijk van een laagje bloem en leg de gerezen deegbal er op. Vlak met een deegroller het deeg uit tot een vierkant ter grote van de diameter van je pizzasteen. Smeer nu het vierkante deeg in met de chocoladepasta en strooi hierna de noten er over heen.
Rol voorzichtig het deeg op. Snij met een broodmes de rol in de lengte in tot drie even grote repen. Snij vanaf 2 centimeter pas in zodat de drie repen aan één kant nog aan elkaar blijven zitten.
Vlecht het brood nu in elkaar door de twee linker repen iets naar links te leggen en de derde rechter reep iets naar rechts. Leg nu de eerste reep over de tweede naar rechts. Vervolgens leg je de derde reep over de middelste naar links. Vlecht tot het einde door en werk de uiteinden mooi weg onder het brood.

Bakken

Voor je met het vlechten begin kun je de rol deeg op bakpapier leggen om het makkelijk naar de pizzasteen op de barbecue te verplaatsen. Als je zoals ik dit niet bij de hand hebt, dan verplaats je de hete pizzasteen met handschoenen naar het gevlochten brood en schuif je het er op.
Plaats de pizzasteen met het brood op de barbecue en doe het deksel er op.
Bak het brood mooi bruin in 15-20 minuten. Omdat de temperatuur wellicht iets boven of onder de 180 graden Celsius zal zitten, is het advies om vanaf 15 minuten een paar keer te checken of het brood goudbruin en gaar is gebakken.
Als de visite de heerlijke baklucht nog niet heeft geroken, dan is dit het moment om ze er bij te roepen en het brood vol trots van ronde baksteen af te halen.
Leg het brood op een snijplank en strooi er voor een mooi effect wat poedersuiker over.
Het is het lekkerste om het warm te serveren met een bakkie er bij!

Ingrediënten

  • 120 ml melk

  • 4 eetlepels suiker

  • 7 gram Instant gist

  • 300 gram Patentbloem

  • 1 ei

  • 1/2 theelepel zout

  • 125 gram roomboter

  • Plantaardige olie

  • 5 eetlepels chocoladepasta

  • Hazelnoten

  • Pecannoten

  • Poedersuiker

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ