"Welke accessoires heb ik naast de barbecue nodig om lekker aan de slag te kunnen?" Is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Omdat dit per merk en soms per model erg kan verschillen, en je zoveel verschillende kanten op kunt, begrijpen we dit helemaal. Daarom hebben we het hieronder voor je uitgelegd. Zo kom je er achter wat de meest verkochte basis accessoires zijn, wat de mogelijkheden tot uitbereiding zijn, en wat essentieel is voor jou!

Buiten het feit dat ik denk dat dit een van onze langste blogposts wordt, hoop ik veel duidelijkheid te kunnen brengen in wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een kamado. Ik heb per merk een lijstje gemaakt van accessoires. Deze beginnen bij het meest essentiële en heb ik verder uitgewerkt naar het punt waarbij je barbecue helemaal compleet is en je er alles op kunt doen. We begrijpen dat deze keuze per persoon verschillend is en proberen enkel aan te geven wat voor ons absolute musts zijn! Soms gebruiken we ook items van andere merken dan de kamado zelf, gewoon omdat deze voor ons fijner werken 😉

We hebben het advies verdeeld in de 3 merken en 3 artikelen:

Welk merk accessoires?

In principe adviseren we accessoires die te maken hebben met maatvoering, zoals de plate setter (conveggtor), gietijzeren rooster, pizzasteen en een hoes van het merk kamado zelf. Dus heb je een Big Green Egg, neem je deze accessoires van Big Green Egg. Heb je een Kamado Joe, neem je dit van Kamado Joe. Dit in verband met de pasvorm en het feit dat deze accessoires op elkaar in zijn gespeeld. Wanneer je het leuk vindt kun je ook de rest van de accessoires van het merk zelf nemen maar dit hoeft natuurlijk niet. We kijken hierin naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Eerst benieuwd naar de verschillen tussen Big Green Egg, Kamado Joe en The Bastard? Klik hier!

Laten we verder gaan naar Kamado Joe. Dit merk heeft 6 verschillende modellen op de markt gebracht met als kleinste model de Joe Junior. Hierna komen de Classics l, ll en lll en de Big Joe’s ll en lll. De Classic is gelijk aan een Large model en de Big Joe aan een XL. De l, ll en lll zijn opvolgers van elkaar. Ze hebben hetzelfde roosteroppervlak maar hebben nieuwe innovaties.

Inbegrepen accessoires bij de modellen:

Joe Junior: RVS rooster, keramische warmteverdeler (platesetter), aspook en grilltang.

Classic l, ll en Big Joe ll: Divide & Conquer Flexible Cooking System: maak gemakkelijk verschillende hoogtes en combinaties (2 levels), accessoire rek om o.a. pizzasteen en wok op te plaatsen, 2 halve maan RVS roosters, 2 halve maan keramische warmteverdelers (platesetter), aspook, uitschuifbare aslade en grilltang.

Classic lll en Big Joe lll: Divide & Conquer Flexible Cooking System: maak gemakkelijk verschillende hoogtes en combinaties (3 levels), accessoire rek om o.a. pizzasteen en wok op te plaatsen, 2 halve maan RVS roosters, 2 halve maan keramische warmteverdelers (platesetter), aspook, uitschuifbare aslade, grilltang en charcoal basket.

Belangrijkste accessoires voor de Kamado Joe

Gietijzeren rooster

Gemaakt van de beste kwaliteit gietijzer en perfect om vlees en groenten op te grillen. We adviseren om deze in halve maan vorm aan te schaffen. Bij twee stuks kun je samen een heel rooster vormen maar je kunt ze ook los van elkaar gebruiken, bijvoorbeeld in het Divide & Conquer Flexible Cooking System.

Gietijzeren grillplaat halve maan Kamado Joe

Rooster lifter

Ideaal om warme roosters uit je kamado te verwijderen. De Grid Lifter van Big Green Egg is absoluut onze favoriet vanwege de stevigheid (ook bij andere merken) maar deze is op moment van schrijven niet leverbaar. Hierom een alternatief, de Kick Ash Grate Hook! Met de haak kun je de lifter ophangen aan je zijplankjes of buitenmeubel, als je hem even niet gebruikt. De haak is volledig gemaakt van roestvrij staal, erg duurzaam en beschikt over een grote weerstand tegen intense hitte.

Druippan

De grootste functie van een druippan is het opvangen van vet zodat je platesetter niet vies wordt. Daarnaast kun hem ook vullen met vocht/sap om een heerlijke smaak aan je eten te geven en je kunt er zelfs gerechtjes in maken. Wij gebruiken het liefst de halve maan druippannen. Ideaal voor een split sessie barbecue of neem er twee om je gehele platesetter te bedekken bij een low&slow sessie.

Thermometer

De temperatuur van je gerecht is het allerbelangrijkste bij barbecueën. Met de Thermapen mk4 krijg je in slechts 3 seconde de temperatuur te zien op de tiende graag nauwkeurig. Hij heeft een verlicht display, een 360 graden automatisch draaibaar scherm en is waterdicht. Mocht je van de slimme technologie zijn, en alles met je telefoon willen doen, is de CookPerfect misschien iets voor jou.

Een goed kookboek

Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort. Er staan 90 toffe recepten in.

Houtskool, aanmaakwokkels en rookhout

Dit zijn absolute essentials, zonder kun je eigenlijk niet van start. Onze favoriete houtskool voor in de kamado is de Smokin’ Flavours gamhar restaurant houtskool. Een alternatief indien deze niet leverbaar is de Quebraco van Grill Fanatics. Aansteken doe je het makkelijkste met aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours.

Wanneer je voor het rookhout een assortiment neemt met cederhouten planken om lekker een product zoals vis, vlees of kaas op te leggen, rooksnippers (appel bijvoorbeeld) voor kort roken van bijvoorbeeld een ribeye en wat rookchunks (de rode wijnvaten chunks of whisky vaten chunks zijn echt super en origineel qua smaak) om een lange low&sessie te doen ben je prima compleet om te starten.

Schoonmaakopties & onderhoud voor de Kamado Joe

Charcoal basket

Een super handig kolenmandje wat je onderin de kamado plaatst. Dankzij het rooster in het midden van de mand, kan je de houtskool verdelen in een direct of indirect gedeelte. Na elke sessie schud je hem uit boven een vuilniszak om het gruis te verwijderen. De mooie stukken blijven over en hoef je enkel even aan te vullen met nieuw houtskool. Tevens zorgt het mandje voor meer luchtdoorstroming, dus je kamado is sneller op temperatuur én makkelijker te regelen qua temperatuur.

Schoonmaakborstel

Een RVS en gietijzeren rooster kun je regelmatig even schoon borstelen tijdens het barbecueën. Zo voorkom je dat je er een grote klus aan hebt bij de volgende sessie. Met deze borstel kan dat gemakkelijk, hij heeft een grootte oppervlakte en door zijn lengte kun je goed kracht zetten.

Care Spray

Bij gietijzeren producten is het erg belangrijk om het natuurlijke olielaagje te onderhouden. Na gebruik en schoonmaak kun je deze behandelen met de Cast Iron Care Spray. Op deze manier voorkom je dat de items gaan roesten en kun je er langer plezier van hebben.

Nice to have bij de Kamado Joe

Gietijzeren grillplaat

De gietijzeren grillplaat van Kamado Joe is omkeerbaar en heeft een vlakke en een geribbelde kant. Handig om bijvoorbeeld garnituren zoals zeekraal of groenten op te bereiden. De plaat is los te gebruiken of kun je plaatsen in het Divide & Conquer Flexible Cooking System.

Pizzasteen

Leverbaar in 2021, laat je email achter onder het product voor updates. Eventueel alternatief: Pizzasteen The Bastard

Met een pizzasteen bak je echte authentieke pizza’s op de kamado, net of ze zo uit de houtoven van de pizzeria komen. De schokbestendige keramische steen verdeelt de hitte en absorbeert het teveel aan vocht, zodat de pizza perfect gebakken wordt en een knapperige korst krijgt. De pizzasteen wordt geplaatst boven op het rooster in combinatie met een platesetter. Met deze opstelling houd je de directe warmte van de kolen tegen en zorg je ervoor dat je pizza niet verbrand. Natuurlijk kun je er ook andere lekkere dingen op maken zoals brood en koekjes. Schep je gerechten makkelijk in en uit de kamado met een pizzaschep.

Roterend spit van LetzQ of Kamado Joe

Grill bijvoorbeeld een heerlijk kippetje op het originele Kamado Joe Joetisserie spit. De ring is gemaakt uit duurzaam gegoten aluminium, het spit en de vorken uit RVS en kan tot wel 22 kg vlees ronddraaien. Combineer het spit met een grillmand voor de knapperigste frietjes en lekkerste gegrilde groenten. LetzQ heeft ook een spit wat prima past op de Kamado Joe, echter is deze niet van gegoten aluminium en het deksel van de Kamado Joe kun je er niet op vast klikken. Maar dit is nog steeds een prima alternatief waar we al veel mensen blij mee hebben gemaakt.

Joetisserie spit - tijdelijk incl actiepakket € 23,90

Dutch Oven 

Maak de lekkerste gerechten in de rode Dutch Oven Sous-chef braadpan van Combekk. Gemaakt van 100% gerecycled gietijzer en geëmailleerd, hierdoor blijven ingrediënten niet aan de bodem plakken. Deze is te gebruiken op alle warmtebronnen en is er in de maat 24cm en 28cm.

Dutch Oven van Combekk

Deze gietijzeren allrounder is op alle fronten inzetbaar. De Dutch Oven is ideaal voor stoofschotels, stamppotten, soepen en eenpansgerechten. Het gietijzer verdeelt de warmte over de hele pan en de zware deksel houdt het vocht binnenboord. Of gebruik hem zonder deksel en geef al je ingrediënten die unieke smaak. In beide gevallen blijft je suddervlees heerlijk sappig en mals. Benieuwd? Kom over 4 uur maar terug…

Bij een Dutch Oven is belangrijk om te kijken of je wilt werken met geen, een of meerdere emaille lagen. Zonder emaile heb je eigenlijk onbewerkt gietijzer wat veel smaak afgeeft maar ook snel aanbakt en veel onderhoud nodig heeft. Bastard en Big Green Egg hebben beide een dergelijk product in het assoritment. Met meerdere emaille lagen zoals de Dutch Oven van Big Green Egg heb je eigenlijk geen onderhoud meer, deze werkt super fijn. De Dutch Oven van combekk heeft een enkele emaille laag en is in onze ervaring best of both worlds. Deze is er in 3 kleuren en 2 maten.

DoJoe voor de perfecte pizza

Leverbaar in 2021, laat je email achter onder het product voor updates.

De duurzame aluminium DoJoe transformeert de Kamado Joe in een echte pizzaoven! Dit accessoire is ideaal voor zowel beginners als ervaren koks. Door de kenmerkende wigvorm kan je een constante temperatuur van 200 tot 370 graden Celsius handhaven voor urenlang gebruik terwijl je meerdere pizza’s of andere gerechten maakt. In de DoJoe leg je de 2 deflector stenen die je al hebt en daarboven de meegeleverde pizzasteen. Zo krijg je een perfecte korst en garing van de toppings.

Natuurlijk zijn er nog veel meer accessoires.

Ik zit na het lezen nog met een vraag!

Alternative Text

Geschreven door:

Wanneer je aanvullende vragen hebt na je bestelling of in de showroom komt weet je wie Emy is. Ze is er om klanten advies te geven, te helpen met vragen en zorgt voor een geweldige klantbeleving.