"Welke accessoires heb ik naast de barbecue nodig om lekker aan de slag te kunnen?" Is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Omdat dit per merk en soms per model erg kan verschillen, en je zoveel verschillende kanten op kunt, begrijpen we dit helemaal. Daarom hebben we het hieronder voor je uitgelegd. Zo kom je er achter wat de meest verkochte basis accessoires zijn, wat de mogelijkheden tot uitbereiding zijn, en wat essentieel is voor jou!

Buiten het feit dat ik denk dat dit een van onze langste blogposts wordt, hoop ik veel duidelijkheid te kunnen brengen in wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een kamado. Ik heb per merk een lijstje gemaakt van accessoires. Deze beginnen bij het meest essentiële en heb ik verder uitgewerkt naar het punt waarbij je barbecue helemaal compleet is en je er alles op kunt doen. We begrijpen dat deze keuze per persoon verschillend is en proberen enkel aan te geven wat voor ons absolute musts zijn! Soms gebruiken we ook items van andere merken dan de kamado zelf, gewoon omdat deze voor ons fijner werken 😉

We hebben het advies verdeeld in de 4 merken en 4 artikelen:

Welk merk accessoires?

In principe adviseren we accessoires die te maken hebben met maatvoering, zoals het hitteschild, gietijzeren rooster, pizzasteen en een hoes van het merk kamado zelf. Dus heb je een Monolith, neem je deze accessoires van Monolith. Heb je een Kamado Joe, neem je dit van Kamado Joe. Dit in verband met de pasvorm en het feit dat deze accessoires op elkaar in zijn gespeeld. Wanneer je het leuk vindt kun je ook de rest van de accessoires van het merk zelf nemen maar dit hoeft natuurlijk niet. We kijken hierin naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Eerst benieuwd naar de verschillen tussen Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard en Monolith? Klik hier!

monolith-kamadogrill-egg-LeChef-bbq-kamado

Monolith

Dit merk heeft 5 verschillende modellen op de markt gebracht met als kleinste model de Monolith Icon. Hierna komen de Monolith Junior Pro 2.0, Classic Pro 2.0, Classic Basic en de LeChef Pro 2.0. De Classic’s zijn gelijk aan een Large model en de LeChef aan een XL. De Pro 2.0 serie is de opvolger van de 1.0 serie. Hierbij zijn verschillende innovaties gedaan om de kamado nog meer te verbeteren. Meer over de verschillen tussen de modellen lees je hier!

Inbegrepen accessoires bij de modellen

Icon: Heel RVS rooster en asopvang schep

Junior Pro 2.0 & Classic Basic: Heel RVS rooster, platesetter en asopvang schep

Classic Pro 2.0 & LeChef Pro 2.0: Smart Grid System (bevat 2 halve maan RVS roosters, 2 halve maan druippannen en 2 halve maan platesetters), kolenmand, asopvang schep, rooster lifter en chip feeder voor houtsnippers.

Belangrijkste accessoires voor de Monolith

Gietijzeren rooster

Dit accessoire maakt het verschil wanneer je een sappige steak aan het bereiden bent. Mocht je al een Classic Pro 2.0 model hebben met een Smart Grid System werkt dit super! Met dit systeem zou je het gietijzeren halve maan rooster op het laagste punt kunnen leggen waardoor je iets op hogere temperatuur kan afgrillen. Het gietijzeren rooster wordt heter dan RVS waardoor de suikers in je vlees eerder karameliseren. Dit zorgt voor een mooie korst op je vlees! Liever een heel gietijzeren rooster voor de ICON of Junior? Die vind je hier.Monolith-gietijzeren-rooster

Gietijzeren plancha

Zoals hierboven uitgelegd straalt gietijzer veel meer warmte uit dan RVS. Hoe meer contact je vlees maakt met het gietijzeren oppervlak hoe meer suikers er zullen karameliseren. Dit is dan ook de reden waarom wij vinden dat een plancha wel tot een van de must-haves behoort. De gietijzeren planchaplaat van Monolith is aan twee kanten te gebruiken. Grill bijvoorbeeld garnaaltjes op de vlakke kant en een heerlijke steak op de geribbelde kant. De plaat is los te gebruiken, kun je plaatsen naast een ander rooster of plaatsen in het Smart Grid Systeem.

Rooster lifter

Aan het Smart Grid Systeem zitten handvaten om het complete systeem er gemakkelijk uit te halen. Ook krijg je bij aanschaf van een Monolith Classic Pro 2.0 of Lechef Pro 2.0 een handige roosterlifter voor het RVS rooster. Het gietijzeren rooster is er niet heel gemakkelijk uit te halen. Deze is een stuk zwaarder. Wanneer je van niveau wil wisselen wanneer de kamado aanstaat sta je voor een uitdaging. Zelf heeft Monolith geen grid lifter, maar Big Green Egg wél. Daarom dat we deze blog ook begonnen zijn met: wij kijken vooral naar de functionaliteit van accessoires, soms vinden we deze van een ander merk fijner. Wij vinden dit accessoire super handig! 

Thermometer

De temperatuur van je gerecht is het allerbelangrijkste bij barbecueën. Met de Thermapen MK4 krijg je in slechts 3 seconde de temperatuur te zien op de tiende graag nauwkeurig. Hij heeft een verlicht display, een 360 graden automatisch draaibaar scherm en is waterdicht. Mocht je van de slimme technologie zijn, en alles met je telefoon willen doen, is de CookPerfect misschien iets voor jou.

Hoes

Een glimmende Monolith in je achtertuin ziet er heel machtig uit. Deze wil je natuurlijk graag glimmend houden. Met de ademende afdekhoes van Monolith kan je kamado in principe heel het jaar door buiten staan. Dagelijks krijgen wij berichten van mensen die hun kamado een tijdje niet gebruikt hebben en bij het openen zien dat er schimmel aan de binnenkant zit. Hoe kun je dit voorkomen? Door altijd de luchtschuif aan de onderkant en je topvent aan de bovenkant iets te openen onder de hoes. Op deze manier kan er nog voldoende lucht door je kamado heen stromen. Af en toe luchten zonder hoes werkt ook erg goed! Mocht je zijtafeltjes hebben kun je deze demonteren wanneer je weet dat je hem langere tijd niet gaat gebruiken. Deze kun je dan ergens binnen opbergen.

topvent-monolith-classic-pro-hoes-luchten-schuiven-open

Een goed kookboek

Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is Het Ultieme Kamado boek hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort!

  • Uitverkocht
    Sale!
    Sale!

    Gietijzeren rooster halve maan Monolith

    Voor perfect grillen

  • Uitverkocht

    Het ultieme kamadoboek

    90 recepten van BBQ rookie naar volwaardig kamado chef

  • Uitverkocht

    Hoes Monolith

    Beschermt tegen regen, sneeuw en vuil

Houtskool, aanmaakwokkels en rookhout

Dit zijn absolute essentials, zonder kun je eigenlijk niet van start. Onze favoriete houtskool voor in de kamado is de Smokin’ Flavours gamhar restaurant houtskool. Een alternatief indien deze niet leverbaar is de Quebraco van Grill Fanatics. Aansteken doe je het makkelijkste met aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours.

Wanneer je van het rookhout een assortiment neemt met cederhouten planken om lekker een product zoals vis, vlees of kaas op te leggen, rooksnippers (appel bijvoorbeeld) voor kort roken van bijvoorbeeld een ribeye en wat rookchunks (de rode wijnvaten chunks of whisky vaten chunks zijn echt super en origineel qua smaak) om een lange low&sessie te doen ben je prima compleet om te starten.

Schoonmaakopties & onderhoud voor de Monolith

Schoonmaakborstel

De 3-in-1 schoonmaakborstel van Smokin’ Flavours is onze favoriet. Mocht je liever een borstel van hetzelfde merk willen dan is de borstel van Monolith zeer geschikt. Een RVS en gietijzeren rooster kun je regelmatig even schoon borstelen tijdens het barbecueën. Zo voorkom je dat je er een grote klus aan hebt bij de volgende sessie. Met deze borstels kan dat gemakkelijk.

Care spray

Bij gietijzeren producten is het erg belangrijk om het olielaagje te onderhouden. Na gebruik en schoonmaak kun je deze behandelen met de Cast Iron Care Spray. Op deze manier voorkom je dat de items gaan roesten en kun je er langer plezier van hebben. Deze spray gebruik je voor de gietijzeren roosters maar ook voor de topvent van Monolith. Ben je toch net iets te laten met preventief onderhoud en is er roest op je gietijzer ontstaan? Lees dan HIER hoe je dit weer er af krijgt. 

Nice to have bij de Monolith

Fireplate Plancha

Met de Fireplate plancha van Monolith tover je de kamado om tot heuse teppanyaki plaat! Monolith is de enige kamado die dit accessoire in het assortiment heeft. Wat dacht je van een heerlijk stuk zalm, krokant gebakken op de huid, en daarnaast lekkere gewokte groente? Want ja, dit kan tegelijkertijd omdat er een ronde uitsparing in de plaat zit die dient als wokhouder. Mogelijkheden genoeg dus! Fireplate-PlanchaMonolith-Teppanyaki-plaat-Monolith-Junior-bbq-

Pizza accessoires

Wanneer je pizza’s gaat bakken in de kamado wil je natuurlijk een echte krokante Italiaanse bodem. Wanneer je de pizzasteen in combinatie gebruikt met de platesetter (hitteschild) dan kun je de temperatuur hoog genoeg opvoeren om dit te bereiken. Wanneer je vers gemaakte pizza uit de kamado komt strooi je er nog een beetje rucola en cherrytomaatjes over, en snij je hem gemakkelijk in gelijke stukken met het pizzames. Deze snijdt écht door je garnituren heen, in tegenstelling tot dat botte pizza wiel wat je normaal gesproken gebruikt. 😉

Roterend spit en spit accessoires

Een vers gegrild kippetje van het spit staat esthetisch al goed in de tuin, maar dit doet ook wat met smaak natuurlijk. Het vet van je gevogelte, rundvlees of varkensvlees smelt door de temperatuur van je houtskool. Waar normaal gesproken al deze smaak verloren gaat wordt jouw stuk vlees alleen maar lekkerder omdat hij zichzelf gaat bedruipen! Loopt het water al in je mond? Nee? Wat dacht je van shish kebab spiezen óp je spit. Want je Monolith heeft ook een spiesenset die op je spit past. LetzQ is een ander merk wat eventueel op je Monolith past. monolith-lechef-grillen

Wok set

De mogelijkheden met een kamado zijn eindeloos! Dat je deze niet alleen als barbecue kunt inzetten wordt wel duidelijk wanneer je voor de wok set gaat. Deze set bestaat uit een wok gemaakt van carbon staal, een wokhouder, pollepel, spatel en een zogenoemde spider. Benieuwd hoe dat wokken in de kamado er aan toe gaat en wat je er allemaal mee kunt doen? We hebben een livestream van bijna 2 uur opgenomen die je hier kunt terugkijken.Monolith-wok-set-kamado-bbq

Accessoire houder Classic & Basic Monolith

Hier is altijd veel vraag naar geweest in kamado land. Een handig rek waarin je al je roosters, deflectorstenen en pizzastenen in kan zetten. Ideaal voor het opbergen wanneer je de kamado in een buitenkeuken hebt staan. Niet alleen voor de Monolith te gebruiken, maar ook voor andere kamado merken. 

  • Uitverkocht

    BBQ Borstel 3-in-1 Smokin’ Flavours

    Grill Eat Clean Repeat

  • UitverkochtThe Bastard care spray

    Cast iron care spray The Bastard

    Voor onderhoud van je gietijzer

  • Uitverkocht

    Pizzasteen met houder Smokin’ Flavours

    Italian or American style?

Dutch Oven van Combekk

Deze gietijzeren allrounder is op alle fronten inzetbaar. De Dutch Oven is ideaal voor stoofschotels, stamppotten, soepen en eenpansgerechten. Het gietijzer verdeelt de warmte over de hele pan en de zware deksel houdt het vocht binnenboord. Of gebruik hem zonder deksel en geef al je ingrediënten die unieke smaak. In beide gevallen blijft je suddervlees heerlijk sappig en mals. Benieuwd? Kom over 4 uur maar terug…

Bij een Dutch Oven is het belangrijk om te kijken of je wilt werken met geen, een of meerdere emaille lagen. Zonder emaile heb je eigenlijk onbewerkt gietijzer wat veel smaak afgeeft maar ook snel aanbakt en veel onderhoud nodig heeft. De Dutch Oven van The Bastard is hier een voorbeeld van. Met meerdere emaille lagen zoals de Dutch Oven van Big Green Egg heb je eigenlijk geen onderhoud meer, deze werkt super fijn. De Dutch Oven van Combekk heeft een emaille laag en geeft je gerechten een lekkere smaak. Best of both worlds dus! Deze is er in 3 kleuren en 2 maten.

combekk-dutch-oven-lobster-min-2-1

Skillet

Onmisbaar tussen jouw barbecue accessoires. Wanneer je samen met een stuk vlees of vis nog wat aardappeltjes wil bakken, verwarm je dit gietijzeren pannetje naast je gerecht op het rooster. Laat het pannetje eerst even warm worden en zorg dat je hem altijd vastpakt met hittebestendige handschoenen. Wél hetzelfde verhaaltje als hier boven. Ook deze heb je met géén, één of meerdere emaile lagen. Het skillet van Smokin’ Flavours is een fijne betaalbare pan die is voorbehandeld (preseasoned). Wanneer je deze pan goed onderhoudt doormiddel van deze tips, dan kun je er erg lang plezier van hebben. Het skillet is er in de maat 20 cm of 25 cm en heeft een handvat. Combekk heeft ook skillets. Deze zijn er in 3 kleuren en 2 maten en beschikken over een uitstekende antiaanbaklaag van emaille.

  • Uitverkocht
    -25%
    -25%

    Dutch Oven Black 28cm Combekk

    100% recycled cast iron

  • UitverkochtSmoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    Je meest veelzijdige bbq tool

  • UitverkochtSmoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • Uitverkocht

    Tang met houten handvat Monolith

    Stevig uitgevoerd

Accessoire packs

Advies geven zit in ons DNA. Bij voorkeur doen we dit in persoon in de showroom of een workshop. Op afstand kan het ook via een van onze vele livestreams of we zitten klaar voor je achter de mail, chat of telefoon. Binnen onze keuzehulpen geven we advies over welke accessoires handig zijn bij welke type BBQ. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken kies je een pakket en bestel je deze mee met je BBQ. Je kunt dan direct aan de slag. Je kunt ook alle accessoires los bekijken.

  • Uitverkocht

    Accessoire essentials pack kamado

    Tof pakket met diverse accessoires

  • Uitverkocht
    -4%
    -4%

    Accessoire essentials pack Monolith Classic

    Alle accessoires die je wilt hebben

  • Uitverkochtpizza-accessoires-smoking-flavours-pack

    Accessoire essentials pack pizza

    Maak je perfecte pizza

youri van den boom

Geschreven door:

Tijdens zijn horeca periode is de passie van Youri aangestoken. Hij waakt over de showroom, is altijd bereid om al je vragen te beantwoorden geeft maar al te graag een workshop. Zijn favoriete uitspraak is 'grill on!'.

Bekijk team BBQ