Het bekendste recept met ossenstaart is natuurlijk een heerlijke ossenstaartsoep. In Spanje wordt het echter veel toegepast in een klassiek gerecht met de mooie naam: “Rabo de toro”. Een stoofschotel die vaak bereid wordt tijdens de traditionele stierenrennen door de smalle Spaanse straatjes in Andalusië. Ik adviseer om deze activiteit maar niet te doen en gewoon culinair aan de slag te gaan.

Voorbereidingen

Leg de stukken ossenstaart buiten de koelkast om tot kamertemperatuur te komen. Snij ondertussen de wortels en prei in plakjes en zorg dat deze goed gewassen zijn. Snij de rode peper in dunne halve ringen, de knoflook fijn,snipper de ui en de tomaten mogen in kleine blokjes worden gesneden.

Stook de barbecue op tot ongeveer 250 graden Celsius met het gietijzeren rooster op de fire ring. Terwijl je barbecue en het gietijzer op temperatuur komt, kun je het vlees voorzien van de kruidenrub. Borstel het rooster schoon en leg de stukken vlees op het rooster. Grill ze kort tot ze rondom mooi bruin zijn.


Dutch oven

Haal de stukken ossenstaart van de barbecue en plaats dan de (convEGGtor met) platesetter en grillrooster. Zet op het rooster de Dutch oven om op temperatuur te komen. Laat ondertussen de temperatuur terug zakken tot 180 graden Celsius. Als de barbecue en Dutch oven op temperatuur zijn, dan mag er een scheut olijfolie in de pan. Bak hierin de ui glazig en voeg daarna de knoflook en rode peper toe. Gevolgd door de rode paprika, prei, tomaat en wortel.

Roer en bak het geheel goed door voor zo’n vier minuten. Leg daarna de ossenstaarten in de groente en giet de runderbouillon er bij. Vul aan met Rioja totdat het vlees bijna onder staat. Als laatste gaan de kruidnagels, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en de nootmuskaat er bij. Leg het deksel op de Dutch oven en sluit de barbecue.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • UitverkochtDe-Fik-Erin-braairub-nr3

    Braairub no. 3

  • Uitverkocht

    Dutch Oven Black 28cm Combekk

    100% recycled cast iron

  • Uitverkocht

    RVS tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

Stoven

Check na een half uurtje of de temperatuur van je barbecue rond de 180 graden blijft en de stoof rustig pruttelt. Keer na 1 en 2 uur de stukken ossenstaart om met een tang. In totaal mag de Rabo de Toro 3 uur rustig stoven. Mooi de tijd om de toegepaste Rioja nog eens op het gemakje te proeven. Het kan dus raadzaam zijn een 2e fles op je ingrediënten lijst te noteren.


Na drie uur zal de hoeveelheid wijn in de pan gehalveerd zijn en moet het vlees makkelijk van het bot los komen. Haal dan de Dutch oven van de barbecue en zet deze op een hittebestendige ondergrond. Haal met een tang de stukken ossenstaart er uit. Haal met een pincet de laurier, het kaneelstokje en de kruidnagels er uit. Pureer de rest van de stoof in de pan met een staafmixer tot een egale dikke saus. Hierna mogen de stukken ossenstaart terug in de Dutch oven.


Serveer een stuk ossenstaart en saus met bijvoorbeeld een gegratineerde aardappelpuree, gegrilde babymais, peterselie en een goed glas Rioja!
Disfrute de su comida!

Ingrediënten

  • 1 kg ossenstaart

  • De Fik Erin Braairub no. 3

  • Olijfolie

  • 2 wortels

  • 1 ui

  • 1 rode peper

  • 1 prei

  • 3 tomaten

  • 3 knoflook tenen

  • 340 ml runderbouillon

  • 0,5 liter rode wijn (Rioja)

  • 2 laurierblaadjes

  • 4 kruidnagels

  • 1 kaneelstokje

  • 1 theelepel nootmuskaat

Benodigdheden

  • Dutch Oven

  • Gietijzeren rooster

  • Platesetter / ConvEGGtor

  • RVS rooster

  • Tang

  • Pincet

  • Staafmixer

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ