Een plaatselijke brouwer kwam onlangs met een mooi kersenbier aanzetten. Een beetje zoet, niet te zuur en prachtig van kleur. Naast lekker opdrinken een kersenbier die goed was te combineren met de varkenswangen die in de vriezer lagen te wachten. Nadat de dutch oven een middagje zachtjes stond te pruttelen op de barbecue, serveerde ik de stoof met lekkere dikke frieten. Tevreden? Absoluut.... een stoof die hier vaker op tafel gaat komen!

Aan de slag

We gaan de barbecue uiteindelijk opstoken tot 180 graden Celsius indirect, maar gaan eerst direct grillen. Het grillrooster gaat er op en we voegen een kersenhout rookchunck toe tussen het gloeiende houtskool.

Om iedere varkenswang zit een vlies wat eerst verwijderd dient te worden. Een scherp (uitbeen)mes kan hier goed bij helpen. Misschien geen makkelijk of leuk werkje, maar wel noodzakelijk voor een goed resultaat. Haal je vlees bij de slager om de hoek? Vraag dan aan hem ze te ontvliezen. Hierna voorzien we het vlees van een lekkere rub. De Fik Erin Braairub nr 2 hierbij is een aanrader. Leg de varkenswangen op het grillrooster en grill ze kort om en om tot lichtbruin. Het vlees gaat even apart op een bord of braadslede.

Varkenswangen grillen

Voorbereiding

Snipper drie uien, snij de knoflook fijn en bind de verse takjes tijm met wat slagerstouw bij elkaar. Steek tussen het bosje tijm de kruidnagels. Dit voorkomt het zoeken straks als deze kruiden er uit moeten. Iedere varkenswang mag in vier stukken gesneden worden.

Ingrediënten varkenswangen stoof

Grillen

Het grillrooster gaat van de barbecue en schakel over op indirect door de plate setter te plaatsen. Zet de Dutch oven op de plate setter en sluit je barbecue. Daarnet grilde je de varkenswangen op ongeveer 250 graden Celsius. Door de plate setter zal de keteltemperatuur dalen en die gaan we afregelen op 180 graden Celsius.

Stoven

Is de Dutch Oven al goed warm? Doe de boter er dan in en bak de gesnipperde ui glazig. Voeg knoflook toe, gevolgd door de varkenswangen. Bak de gesneden kanten van het vlees lichtbruin. Giet dan rustig de flesjes kersenbier in de pan zodat de varkenswangen net onder liggen. Leg het bosje tijm in het bier, de laurierblaadjes, kaneelstokje en de Amsterdamse uitjes er bij en dan het deksel er op. Laat dit ruim een uur zachtjes pruttelen.

Kersenbier varkenswangen stoof

Laatste uurtje

Na een uur gaan we een extra zoetje aanbrengen en indikken. Doe dit niet te vroeg want dan worden de suikers bitter na te lang stoven maar doe het ook niet op het laatst. Schep een goede lepel kersenjam bij de stoof, besmeer 3 plakken peperkoek met mosterd en leg die er ondersteboven in. Dit mag nog een uur stoven terwijl je tussendoor regelmatig roert. Hou aan het einde van dit uur de dikte in de gaten en proef meteen ook even. Het kan uiteraard zijn dat je stoof iets eerder of later al perfect is. Een kwartier voor het einde mag het bosje tijm, de kruidnagels, kaneelstokje en de laurierblaadjes worden verwijderd. De ontpitte kersen mogen nu worden toegevoegd en mogen nog een klein kwartiertje mee pruttelen.

Varkenswangen stoof

Nog even de friet in de frituur en dan aan tafel!

Varkenswangen stoof eindresultaat

 

Eet smakelijk!

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswangen

  • De Fik Erin Braairub no. 2

  • 3 flesjes kersenbier

  • 3 uien

  • 1 teentje knoflook

  • 4 blaadjes laurier

  • 4 takjes verse tijm

  • 3 kruidnagels

  • 1 kaneelstokje

  • 10 Amsterdamse uitjes zoetzuur

  • 3 plakken peperkoek

  • Mosterd

  • 1 eetlepel kersenjam

  • 250 gram kersen zonder pit

  • Boter

Benodigheden