In een wereld vol high-tech grills en fancy accessoires, is er één kookmethode die terugvoert naar de wortels van het koken: Caveman Style. Vergeet al die toeters en bellen; met Caveman Style heb je geen speciale gadgets nodig, alleen je grill en de gloeiende kolen. Maar wat houdt deze primitieve techniek precies in? We begrijpen dat het best spannend kan zijn om een mooi stuk vlees zo in de kolen te leggen, maar we beloven je: dit is echt lekker! In deze video legt Thomas je alles uit!

Wat is Caveman Style?

Caveman Style, zoals de naam al doet vermoeden, is een kooktechniek die teruggrijpt naar de basis. Het vereist geen geavanceerde accessoires of ingewikkelde apparaten. In plaats daarvan draait het allemaal om de eenvoud van direct koken op gloeiende kolen. Deze techniek vindt zijn oorsprong in het eeuwenoude gebruik van open vuur, waar voedsel direct in het vuur werd geplaatst om te garen.

De bekendste toepassing van Caveman Style is het poffen van groenten zoals knolselderij, bieten, zoete aardappel, ui en prei. Door de intense hitte en korstvorming aan de buitenkant worden de natuurlijke suikers gekarameliseerd, terwijl alle sappen behouden blijven.

Hoe werkt het caveman style?

Zorg eerst voor een gelijkmatig gloeiend kolenbed in bijvoorbeeld een kamado, OFYR of Braai. Stel de kamado in op ongeveer 250 graden Celsius, waarna de groenten of vlees direct op de kolen worden geplaatst. Het is belangrijk om regelmatig te draaien en te keren voor een gelijkmatige garing van je product. Zorg er ook voor dat je de schuif van de kamado en de dome volledig open zijn. Let op: Ook tijdens de bereiding!

Voor vlees geldt dat het in contact komt met de intense hitte van de houtskool, waardoor het direct dichtschroeit en een unieke karamelisatie ondergaat. Door de snelle bereidingstijd blijft het natuurlijke vocht behouden, waardoor het vlees sappig blijft. Pas als al het vocht is verdampt dan zal het vlees verbranden, dus wees niet bang dat je je vlees verpest als je het tussen de kolen legt.

Waar moet je op letten bij caveman style

Vóór het plaatsen van het vlees, geef de kolen een zachte bries met een föhn of wapper met een krant. Hierdoor verwijder je de as van de kolen en laat je de gloeiende hitte duidelijk zichtbaar worden. Kies bij voorkeur voor mager vlees of vlees met een mooie marmering. Een dikke picanha met een dikke vetkap is bijvoorbeeld minder geschikt, omdat het vet snel kan verbranden en voor overmatige rookontwikkeling kan zorgen. Een sappige rib-eye met een klein vetrandje daarentegen is perfect geschikt.

Het is belangrijk om het vlees gedurende 1-3 minuten (afhankelijk van de dikte) op de kolen te laten liggen voordat je het omdraait. Hierdoor voorkom je dat kolen aan het vlees blijven plakken. Dit principe is vergelijkbaar met het grillen op een gietijzeren rooster: laat het liggen totdat het niet meer plakt. Wanneer je het vlees omdraait, leg het dan niet terug op dezelfde plek, maar op een andere plek met gloeiende kolen.

Wil je bijvoorbeeld een dikke tomahawk steak op deze manier grillen, is het raadzaam om deze eerst low & slow te garen tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius en vervolgens caveman-style af te grillen. De ideale dikte van het vlees is tussen de 2 en 3,5 centimeter. Als je dit proces omdraait, kan dit leiden tot onbedoelde luchtstromen en een mogelijke backdraft, vooral bij dikker vlees. In dat geval is de reverse-sear techniek een betere optie.

Vergeet niet om goede handschoenen te dragen en maak gebruik van een lange BBQ tang, om het vlees veilig te pakken. Laat het vlees na het grillen goed rusten. Door de intense hitte tijdens het grillen is dit nog belangrijker dan bij regulier grillen. Haal het vlees altijd van het vuur bij een iets lagere kerntemperatuur, omdat het vlees nog zal doorgaren tijdens het rusten.

Waarom verbrandt mijn vlees niet?

Het lijkt misschien tegenstrijdig om vlees rechtstreeks op gloeiende kolen te plaatsen zonder dat het verbrandt. Dit komt doordat de zuurstoftoevoer naar de kolen wordt beperkt wanneer het vlees er bovenop wordt gelegd, waardoor de infrarood gloed wordt gestopt. Hierdoor is de hitte rondom het vlees heter dan direct onder het vlees, wat verbranding voorkomt.

THOMAS LEGT JE ALLES UIT OVER CAVEMAN STYLE IN DEZE VIDEO

Personeel-charlotte

Geschreven door:

Charlotte laat iedereen graag kennis maken met de nieuwste recepten en zet de kennis van onze chefs om naar de tofste artikelen, recepten en tips voor jouw outdoor cooking adventure! Zij heeft een passie voor reizen en experimenteert dan ook graag met internationale recepten op de BBQ.

Bekijk team BBQ