In de blogserie ‘Barbecue technieken’ nemen we je uitgebreid mee in de wereld van barbecue. En dan met name de basistechnieken. We leren je over de meest gebruikte technieken bij het barbecueën. Denk aan warm roken, koud roken, grillen, wokken, reverse sear en noem maar op. In deze blog lichten we stomen als barbecuetechniek volledig voor je uit. Ook dat kan met je kamado. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens doodsimpel! Met deze recepten maak je de lekkerste gerechten met deze techniek.

Eten stomen op je kamado

Je kamado is eigenlijk ideaal om je eten in te stomen. Doordat de dome goed sluit, heeft de stoom geen kans op te ontsnappen. Zorg er wel voor dat je temperatuur niet te hoog gaat worden, maar hij moet wel hoog genoeg zijn om te gaan koken. Om te stomen, breng je een laagje water of bouillon zachtjes aan de kook in een wok of een pan met dezelfde diameter en plaats je het stoommandje er bovenop. Om te voorkomen dat het gerecht aan het mandje blijft plakken, kan je een blaadje sla of een klein porseleinen schaaltje onder het gerecht leggen.

  • Stoommandje-mand-25-cm-2

    Bamboe stoommandje 25cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken
    • Online op voorraad
  • Stoommandje-deksel-25-cm-1

    Bamboe stoommandje deksel 25cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken
    • Online op voorraad

Wat heb je nodig om te stomen?

Wat heb je er voor nodig? Niet super veel eigenlijk. Voor dit recept heb ik de Bastard gebruikt waar ik de carbonstalen wok in het multi-level systeem kan hangen. Maar op iedere soort BBQ kan je deze techniek uitvoeren. Heb je nou geen wok? Geen probleem, je kan dit ook met een paellapan of skillet uitvoeren. En verder heb je een bamboe stoommandje nodig!

Wat kan je allemaal stomen op de BBQ?

Indien je nog niet bekend bent met het stomen op de BBQ, vraag je je wellicht af welke ingrediënten geschikt zijn voor stomen. Easy! In feite kun je vrijwel alles wat je normaal gesproken zou koken ook stomen. Denk aan diverse groenten, vis, schaal- en schelpdieren, maar ook aan gerechten zoals couscous en rijst. Zelfs vlees en gevogelte kunnen op deze manier worden bereid. Het is echter aan te raden om te kiezen voor mals vlees met een kortere bereidingstijd. Voor de echte BBQ-beleving kan je vlees daarna nog even kort te grillen, bijvoorbeeld op je kamado. Varieer ook eens door bouillon of wijn te gebruiken in plaats van water om je ingrediënten een extra smaakvolle toets te geven.

Recepten stomen op je BBQ

Wil je zelf stomen op de BBQ? Probeer dan deze gerechten en kom erachter hoe lekker en makkelijk het eigenlijk is!

Gestoomde zalm

Deze gestoomde zalm is supersnel klaar! In 10(!) minuten heb jij een fantastisch gerecht op tafel staan. De Chinese take-away rub en Tomasu Sweet Sojasaus maken dit gerecht helemaal af. Hoe je hem maakt? Thomas laat het je zien in deze video!

Bekijk dit recept

Gestoomde dumplings uit de BBQ

Chinese dumplingvellen zijn een essentieel ingrediënt voor het maken van heerlijke, authentieke Chinese dumplings. Ze zijn gemakkelijk te vullen met gehakt, groenten of een combinatie van beide en kunnen gestoomd, gekookt of gebakken worden.

Bekijk dit recept

Bao bun met pulled duck

In dit recept een superlekkere bao bun gevuld met eendenborstfilet en dumplings on the side gemaakt op de BBQ! Deze eendenborst ga je nog eventjes verder garen en daarna ‘pullen’ en dan gaan we de bao bun vullen met deze heerlijke eend!

Bekijk dit recept

Tip! Deze producten kun je gebruiken tijden het stomen

Wil je ook gaan stomen op de BBQ? Dan raden wij je deze producten aan!

  • Stoommandje-mand-22-cm-2

    Bamboe stoommandje 22cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken!
    • Online op voorraad
  • Stoommandje-mand-25-cm-2

    Bamboe stoommandje 25cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken
    • Online op voorraad
  • Stoommandje-deksel-22-cm-1

    Bamboe stoommandje deksel 22cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken!
    • Online op voorraad
  • Stoommandje-deksel-25-cm-1

    Bamboe stoommandje deksel 25cm

    • Onmisbaar in de aziatische keuken
    • Online op voorraad
  • O-Gua-Bao-Broodje

    Bao Buns

    • Lekker met Pulled Pork
    • Online op voorraad
  • Dim-Sum-Dipsaus

    Dumpling saus Lee Kum Kee

    • ideaal om dumplings en dim sum in te dippen
    • Online op voorraad
  • Gyoza-vellen

    Gyoza vellen

    • Chinese dumpling vellen
    • Online op voorraad
  • Het ultieme kamadoboek

    • 90 recepten van BBQ rookie naar volwaardig kamado chef
    • Online op voorraad
  • CHEFSCATCH-Organische zalmfilet

    Organische zalmfilet

    • Ca. 260 gram
    • Online op voorraad
Personeel-charlotte

Geschreven door:

Charlotte laat iedereen graag kennis maken met de nieuwste recepten en zet de kennis van onze chefs om naar de tofste artikelen, recepten en tips voor jouw outdoor cooking adventure! Zij heeft een passie voor reizen en experimenteert dan ook graag met internationale recepten op de BBQ.

Bekijk team BBQ