Stel je vraag aan BBQ expert Peter. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Laat het ons weten! Dit keer gaan we in op iets wat iedereen wel een keer overkomt, namelijk het roesten van een gietijzeren rooster. Speciaal voor dit artikel hebben we bij het BBQ Experience Center een aantal roosters extra laten roesten. Peter geeft antwoord.

Twee soorten roosters

In mijn ogen heb je als je een kamado hebt twee roosters absoluut nodig, dat is een RVS-rooster voor low en slow en een gietijzer rooster voor het betere grill werk. Voordeel van een gietijzer rooster is dat deze de hitte goed vasthoudt en geconcentreerd doorgeeft aan het product/gerecht. Nadeel is dat gietijzer een open structuur heeft en hierdoor wat onderhoud dient te krijgen anders gaat deze roesten, op zich helemaal geen probleem want alles is op te lossen. Maar wat moet je dan doen?

Liefde geven aan je gietijzeren rooster

Eigenlijk zie je het al aankomen of je gietijzer rooster liefde nodig heeft van jouw kant, tevreden gietijzer is donker zwart gekleurd, als dat zo is dan is die in topstaat en hoef je er weinig aan te doen, maar begint het gietijzer lichter te worden van kleur dan dien je eigenlijk gelijk een beetje liefde te geven door deze in te vetten. Maar het gebeurt ook weleens dat je al te laat bent en dat je aan de bak moet gaan om het gietijzer weer roestvrij te maken en dan doe je het beste als volgt.

Roest verwijderen van je gietijzeren rooster

Neem een goede staalborstel en borstel de roest van het gietijzer af en veeg na met een prop papier of een droge doek.
Stook je kamado op naar een temp van tussen de 180 en 200 graden en laat je gietijzer warm worden.
Open je deksel en sluit de onderste luchtinlaat en smeer je gietijzer rooster goed in met plantaardige olie (zonnebloem bijvoorbeeld) of voor het mooiste resultaat met Crisco. Crisco is mijn favoriet omdat deze mooi droog inbakt.
Sluit je deksel en open je luchtinlaat weer zodat je kamado op een temperatuur blijft van tussen de 180 en 200 graden en kijk af en toe of je toegevoegde vet is opgenomen door het gietijzer.
Herhaal dit net zo lang tot je gietijzer in en in zwart is maar niet glimt van klevend vet, heb je dit bereikt dan kan je gietijzer er weer een tijd tegenaan.

Onderhoud aan je rooster

Na het oplossen van het probleem roest is het van belang dat je aandacht blijft geven aan je gietijzeren rooster, iedere keer voordat je hem gaat gebruiken wrijf je als het rooster warm is een beetje olie op het rooster en ga je lekker aan de slag, wrijf hem ook weer in als je klaar bent en sluit je kamado en laat het gietijzer in je kamado als die dooft. Voor mij is dat als zeer regelmatige gebruiker meer dan voldoende om mijn gietijzer goed te houden.

Gietijzeren rooster opbergen

Voor sommige mensen zijn er periodes dat de kamado voor een tijdje niet gebruikt worden en dan dien je je gietijzer goed op te bergen om roest te voorkomen, hoe berg je hem dan op? Gietijzer heeft een hekel aan vocht, dus berg hem droog op, dit kan in de kamado maar ook in de kamado kan het vochtig worden hou daar rekening mee. Maar er zijn meer dingen waar je rekening mee kunt houden om je gietijzer in topstaat te houden.

Nog wat extra tips

  • Gebruik je gietijzer nooit in je kamado als je geen vettige producten er op legt, dus ga je pizza bakken gebruik dan altijd een RVS rooster, dat geld ook als je met pannen aan de slag gaat. Smeer bij minder vettige producten je product of het gietijzer altijd even in voordat je gaat grillen, denk aan groente of vis.
  • Word je gietijzeren rooster toch lichter van kleur behandel hem dan gelijk weer, dit scheelt zo veel werk en uiteindelijk ook veel minder houtskool.
  • Nieuwe gietijzeren roosters zijn pre seasoned dat betekend dat er een minimale behandeling aan is voorafgegaan om deze roestvrij te houden zo lang deze niet gebruikt word en hij lekker droog in de winkel hangt. Warm hem dan ook op en begin gelijk met liefde geven want als je geen liefde geeft kan je ook geen liefde ontvangen.

Op zoek naar tips voor je skillet of Dutch Oven?

Lees dan dit artikel waarin je een aantal aanvullende tips over het onderhoud van je gietijzeren skillet en Dutch Oven kunt vinden.

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Geschreven door:

Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

Bekijk team BBQ