Heerlijk natuurlijk al die grote stukken vlees van de BBQ. Maar wat eet je daar nou bij? Een bijgerecht van de barbecue natuurlijk! Deze gevulde aardappel bak je eerst gaar op de barbecue waarna je de vulling maakt van de binnenkant. De ‘potato skins’ weer vult met de vulling en daarna afbakt. Zo krijg je een lekkere krokante buitenkant en een heerlijk romige binnenkant. Garneren met de zoet-zoute candied bacon en je hebt een top sidedish!

De barbecue voorbereiden

Maak je barbecue klaar voor indirect garen. Bijvoorbeeld door middel van een Plate Setter of een koude en warme zone. Zorg voor een temperatuur tussen de 180 oC – 200 oC.
Prik wat gaatjes in de aardappels, dit zorgt ervoor dat stoom van binnenuit de schil niet laat scheuren en je later de ‘skins’ weer mooi kunt vullen. Strooi de vuurkruiden op de hete Plate Setter (deze gaan een lekker aroma afgeven aan je aardappels) of als je niet met een Plate Setter werkt strooi je de vuurkruiden op een stukje aluminium folie en zet je deze op de gloeiende kolen.
Leg de aardappels op de indirecte zone en laat ze ongeveer 45 minuten tot een uur garen. Controleer met een vork of de aardappels gaar zijn.

Het maken van de vulling

Zodra de aardappels op de barbecue liggen kun je beginnen met het voorbereiden van de vulling. Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en rasp (als dit nog niet is gedaan) de cheddar kaas. Als de aardappels gaar zijn snijd je ze over de lengte doormidden. Schraap met een lepeltje de gare binnenkant eruit en vang op in een kom. Zorg wel dat je nog een klein laagje aardappel aan de schil laat zitten zodat deze zijn stevigheid behoudt.
Als je alle aardappelhelften hebt uitgehold voeg je hier de crème fraische, cheddar en lente-ui aan toe. Meng het geheel en breng op smaak met zout en Chili Explosion. Schep het mengsel in een spuitzak en vul de uitgeholde aardappels met de vulling. Geen spuitzak voor de hand? Geen probleem! Vul dan de aardappels met een lepel.

Candied Bacon

De ultieme combinatie van zoet en zout! Dát is Candied Bacon. Verhit een gietijzeren skillet op de barbecue. Leg hierin de plakken spek. Meng de bruine suiker en ahornsiroop en kwast dit met behulp van een basting brush over het spek. Draai het spek om en kwast nogmaals in.
Wanneer de spek krokant is gebakken haal je plakken uit de pan met een tang. Let op! Suiker wordt gloeiend heet, doe dit dus nooit met je blote handen. Laat afkoelen en krokant worden op een rekje.

Serveren

Bak de gevulde aardappels indirect nog zo’n 25 minuten op zo’n 180 oC – 200 oC. Breek de Candied Bacon in ‘schotsen’. Haal de aardappels van de barbecue als ze lekker goudbruin gebakken zijn. Steek de schotsen bacon in de aardappels.

Strooi er nog wat lente-ui over en eventueel wat chili explosion flakes. Serveer naast je juicy steak, lamskoteletjes of porkchops en je hebt een heerlijke BBQ maaltijd.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

 • 4 grote kruimige aardappelen

 • 3 eetl. Crème fraiche

 • 2 lente-uitjes

 • 3 eetl. Geraspte cheddar kaas

 • Grof zeezout

 • Santa Maria Chili Explosion

 • 100 gram gerookte spek plakken

 • 4 eetl. Bruine suiker

 • 2 eetl Maple Syrup (ahornsiroop)

 • Anton

  Geschreven door:

  Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

  Bekijk team BBQ