Poutine! The unofficial, official national dish of Qubec. Een mooi fastfood gerecht, wat bij de Canadezen alom geliefd is. Van klein cafe, grot restaurant, een poutine foodtruck tot zelfs de grote en wel bekende wereldwijde fastfoodketens verkopen poutine in Canada. Ondanks dat je niet kunt frituren met de BBQ, kan je toch een hele gave BBQ versie maken van dit zeer smakelijke gerecht.

Poutine is een gerecht met als basis, friet, “cheese curd” en jus. Cheese curd is het stremsel wat je overhoudt als je melk splitst in het proces van kaasmaken. Super jonge kaas, wat je eigenlijk nog geen kaas kan noemen, en mits je het zelf maakt in Nederland niet verkrijgbaar, zelfs de grotere horeca groothandel heeft het niet. Ik heb daarom in dit gerecht gekozen voor een heerlijke aged cheddar, en als je deze cheddar eet, dan vraag je je af wat die oranje plakjes zijn bij de grootgrutter……

Poutine, letss go!!

  1. Neem 300 gram vastkokende aardappelen en snijd deze in friet. Om straks bij het bakken stevige aardappelen over te houden, onttrek je gedurende 2 uur het zetmeel uit de aardappel, door de gesneden friet op koud water te zetten, geheel onderwater.
  2. Stel je bbq in op 180 tot 200 graden, met directe hitte.
  3. Rub je secreto met jou favorite kruidenrub. Steak style rub past goed bij dit gerecht.
  4. Giet de friet af, maak droog en bestrooi met de gerookte paprika poeder en dezelfde rub van de secreto of een variant daarop.
  5. Zet de skillet op het vuur en smelt 25 gram roomboter, voeg de aardappelen toe en laat lekker bakken. Zet de 2e skillet op het vuur, smelt 75 gram roomboter, en voeg de secreto toe. Laat de secreto bakken tot deze op het dikke gedeelte een kerntemperatuur heeft van 62 graden, het mag nog een beetje rose zijn als het uit de pan komt.
  6. Leg de secreto even weg, houdt de hitte in de pan, blus de boter af met de bouillon en bind af met een beetje peperkoek tot het een dikke stevige jus wordt.
  7. Als de aardappelen mooi gebakken zijn doe ze in een schaal om op te dienen, snijd de secreto aan in reepjes, ongeveer dezelfde dikte als de friet en leg deze op de friet.
  8. Snij de garneringen zoals de, cheddar, chilipeper, en lente-ui klein. En garneer het geheel af. Druppel als laatste wat jus over de friet en het vlees.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 400 gram Iberico sectreto

  • 100 gram roomboter

  • 1 pot kruiden rub steak

  • 100 gram aged cheddar

  • 1 chili peper

  • 1 lente ui

  • 20 gram gesneden bieslook

  • 1 el gerookte paprikapoeder

  • 3 el Malabar steak rub

  • 300 gram aardappelen vast kokend

  • 300 ml kippenboullion

  • 20 gram peperkoek

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ