Een van de beste manieren om heerlijke sappige en malse kip te krijgen uit je kamado is de ‘Beer Can Chicken’ methode. Origineel komt deze methode van de simpele opzet om een kip op een bierblikje te zetten en zo te garen in de kamado. Het geheim is dat het bier in het blikje gaat stomen en zo de binnenkant van de kip blijft bevochtigen. Zo krijg je een super mals resultaat. Een basistechniek.

In plaats van kip op een blikje kun je ook gebruik maken van een keramische kiphouder. Deze kun je uiteraard vullen met bier, maar ook bijvoorbeeld met prosecco (lekker fris), wijn, cola, ketjap.. eigenlijk alle soorten vloeistoffen. Ook leuk om wat extra kruiden aan de binnenkant van de kip te stoppen, of in de vloeistof. Experimenteer er gerust op los!

Bereidingswijze

  • Maak de kip eerst goed schoon. Mocht er nog bloed uit komen kan je hem spoelen aan de binnenkant
  • Smeer de kip in met olijfolie zodat de rub goed blijft plakken. Rub de gehele kip in. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant! Probeer ook voorzichtig met je vinger onder het velletje te komen. Als je de kip ook onder het velletje met rub insmeert, trekt de smaak nog beter in je kip.
  • Laat hem ongeveer een uur in de koelkast staan zodat de smaak lekker kan intrekken
  • Verwarm de kamado op 200 graden indirect met een plate setter en leg er een sinaasappel chunk in
  • Vul de keramische kiphouder met bier of wijn en voeg stop de rozemarijn en tijm erin
  • Snij de citroen doormidden. De ene helft knijp je uit in de kiphouder, de andere helft gebruiken we wanneer hij klaar is.
  • Zet je kip over de keramische kiphouder en plaats deze op het RVS rooster in de kamado
  • Na ongeveer een uurtje is je kip klaar. De kip moet in de borst 70 graden zijn en in de dijen 75 graden. Smeer hem 15 minuten ervoor even flink in met de Original BBQ saus van Saus.Guru
  • Serveer je kip op een robuuste serveerplank en knijp de halve citroen er boven uit.

Tip!

Verwarm de vloeistof eerst even voor in een pannetje of in de magnetron zodat al tegen de kook aan zit op het moment dat je de kip in de kamado zet. Zo verleng je de tijd waarin je kippetje heerlijk mals wordt door het stomen.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Online op voorraad
  • Beer Can Chicken Sitter keramisch Smokin’ Flavours

    • Crispy and juicy
    • Online op voorraad
  • Braairub no. 2 De Fik Erin

    • All purpose rub
    • Online op voorraad
  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-rozemarijn-gebroken

    Gebroken rozemarijn van Beekum

    • Een frisse, bittere en lichtzoete smaak
    • Online op voorraad
  • Hele scharrelkip

    • Ca. 1,5 kg.
    • Online op voorraad
  • Original-BBQ-Sauce-saus-guru

    Saus.Guru BBQ Saus Original BBQ

    • The Essential collection
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours rooksnippers hickory 1700 ml

    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-tijm-heel

    Tijm van Beekum

    • Een echte mediterrane smaakmaker!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Scharrelkip

  • Braairub no. 2

  • Saus.Guru BBQ Saus Original

  • Citroen, 1 stuk

  • Rozemarijn, 2 takjes

  • Tijm, 4 takjes

  • Knoflook, 4 teentjes

  • Olijfolie

  • Flesje bier naar keuze

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • Rooksnippers hickory

  • Keramische kiphouder

  • Thermapen

  • Druippan

  • BXC-Teampagina-Emy

    Geschreven door:

    Ontvang je iedere week de mailing van ons boordevol recepten en tips? That's Emy. Ze zet de kennis vanuit de chefs om naar toffe artikelen, recepten en tips waar jij thuis mee aan de slag kunt om je gerecht steeds een beetje beter te maken. Ook deelt ze deze informatie via social media en uiteraard op deze website. Emy wil jou online van alles leren!

    Bekijk team BBQ