De ene camembert is de andere niet, dat is belangrijk om te begrijpen wil je dit lekkere dessert serveren. Camembert is, in tegenstelling tot veel andere kazen, namelijk geen beschermde merknaam. Met andere woorden: iedereen mag een kaas maken en daar camembert op plakken. De smaak en kwaliteit kan hierdoor uiteenlopen.

Origineel komt deze schimmelkaas uit, hoe kan het ook anders, Frankrijk. Om precies te zijn uit Normandie, en hier wordt nog steeds de originele kaas gemaakt. Deze regionale kaas is wel wel bescherm en heet “Camembert de Normandie”. Wanneer je deze koopt weet je dus dat je het origineel in handen hebt, op de originele wijze gemaakt met niet-gepasteuriseerde koemelk. Degene die wel eens in Normandie zijn geweest kennen ze vast wel, de vaak bruin gevlekte vriendelijk uitziende koeien.

Met dit recept serveer je een mooi dessert voor je gasten. Er zijn altijd liefhebbers van kaas als laatste gang en dit is dan ook perfect om iets verrassends neer te zetten. Een camembert serveer je normaal gesproken op kamertemperatuur zodat deze zacht is aan de binnenkant, met deze bereiding krijg je hetzelfde smeuïge effect en verbind je alle smaken.

Bereidingswijze

  • Breng de kamado of andere BBQ zonder hitteschild naar de 250 graden. Haal de camembert uit de verpakking en leg hem even op een snijplank. Leg de cederhouten plank in de rode wijn.
  • Snijd de rozemarijn met takje en al in 3en en snijd de knoflooktenen in 8 partjes. Maak op je snijplank een ronde waaier van ontbijtspek zodat je hem straks kunt om wikkelen.
  • Meng de vijgenjam of chutney met een scheutje witte wijn of rose.
  • Steek de knoflooktenen verdeeld in de camembert en besmeer de bovenkant met het vijgenmengsel. Leg de camembert in het midden van je waaier en vouw deze dicht. Steek de stukjes rozemarijn verdeeld over de camembert door het ontbijtspek heen.
  • Haal de cederhouten plank uit de rode wijn en leg de camembert erop. Leg de plank op het gietijzeren rooster en laat hem ongeveer 20 minuten liggen. Alle smaken in de camembert komen helemaal los en zal ook een zachte cederhouten rooksmaak krijgen.
  • Na ongeveer 20 minuten haal je de plank uit de BBQ en kan je hem aansnijden. De kaas en alle geuren komen je meteen tegemoet! Lekker om er een stukje brood in te soppen! De knoflooktenen zullen nog een heerlijke bite hebben.

Tip. Normaal gesproken hoef je de plank niet nat te maken als je hem voor vis of vlees gebruikt. Laat hem in dit geval even een uurtje in de rode wijn laten liggen voor net een extra smaak dimensie. Leuk ook om te serveren met een goede dessertwijn.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Cederhouten rookplanken 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Western red cedar
    • Online op voorraad
  • Gietijzeren rooster / Cast Iron Grid Big Green Egg

    Gietijzeren rooster (cast iron grid) Big Green Egg

    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • 1 camembert

  • 2 takjes rozemarijn

  • 2 grote knoflooktenen

  • Scheutje witte wijn of rose

  • 1 eetlepel vijgen jam of chutney

  • Ongeveer 10 plakken ontbijtspek

  • Rode wijn

  • Boy Tak

    Geschreven door:

    Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

    Bekijk team BBQ