Chicken lollipops is zo’n gerecht waarbij je aandacht kan besteden aan de bereiding: het snijden van de kip, in de rub zetten en voorzien van een mopsaus. Daarnaast kun je er gasten mee verassen, want lekkere kip aan een botje is toch fantastisch om serveren.

Het makkelijke van de Chicken Lollipop is dat je ,met een handigheidje, een stukje vlees van de drumsticks verwijder en daardoor een schonere houvast hebt tijdens het kluiven. Voor het prepareren van de drumsticks snijden we met een goed scherp mes rondom bij het dunne gedeelte tot op het bot. Dit doen we zo’n drie centimeter vanaf de bovenkant van het bot (foto A) Snij rondom goed door aangezien hier enkele pezen zitten waar soms moeilijk door heen te komen is. Het vlees trekken we nu van het bot en over het kogelgewricht heen. Hier is wat kracht bij nodig om de aanhechtingen los te trekken (foto B). Het botje schonen we nog wat op en duwen het overige vlees naar beneden. Hierdoor komt wat meer bot vrij en blijft de Chicken Lollipop beter staan.

Om te zorgen dat het vel straks mooi knapperig wordt, prikken we er gaatjes in. De vetten onder de huid kunnen hierdoor beter weg en dat komt het crispy effect ten goede. Als smaakmaker gaan we de kip voorzien met een lekkere rub voor kip. Voor een betere en een unieke smaak is het ook mogelijk om twee rubs aan te brengen. Het pittige in de ene rub kan door het zoete in de andere rub in balans worden gebracht. Strooi hiervoor twee dunne lagen over elkaar op het vlees. Breng de rub ook onder de huid aan, zodat het ook echt intrekt in het vlees. Deze voorbereidingen kunnen een dag van te voren worden gedaan, maar een uur voordat de kamado aan gaat is ook voldoende.

Als de kamado op temperatuur is kunnen de lollipops in het rack er op. De platesetter onder het rooster zorgt voor een indirecte hitte van 150 graden. Rustig aan mag de kip garen tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Voordat ze de gewenste 74 graden kern hebben, gaan we met de kwast een barbecue saus aanbrengen. Online zijn er hier meerdere soorten te verkrijgen. Je keus kan afhankelijk zijn van zoet of juist pittig. Voor deze hem ik gekozen voor Blues Hog Smokey Mountain. Als de Chicken lollipops klaar zijn kunnen ze op tafel met de zoete aardappelfrites. Een frisse coleslaw of andere salade maakt het bord helemaal compleet.

 

Bereidingswijze

 • Maak vier drumsticks klaar door 3 centimeter vanaf  de bovenkant alles goed door te snijden. Trek het vlees van het dunne gedeelte af. De lollipop is nu wat hij moet zijn: een schoon bot en mooi vlees aan de onderzijde. Het vlees duwen we vanaf de bovenkant nog goed omlaag.
 • Prik om de centimeter met een scherp puntig mes gaatjes door het vel.
 • Voorzie de kip onder en boven de huid van één of twee lagen lekkere rubs.
 • Zet de Chicken Lollipops goed neer zodat deze vanzelf rechtop blijven staan. Een rekje om de Lollipops in op te hangen maakt het wel een stuk makkelijker. Zoals de Wing rack grill pro.
 • We gaan de kamado klaar maken met het hitteschild tot een temperatuur van 120 graden Celsius. Plaats op het hitteschild een druippan met water. Dat scheelt na het aflakken wat schoonmaak en voorkomt aangebrande saus.
 • Terwijl de kamado op temperatuur komt wassen we de zoete aardappel met koud water af. We laten de schil er omheen zitten. Snij de aardappel op dikte van Franse frites (0,8 centimeter dik). De frites leggen we op een aluminium grillschaal en besprenkelen ze met olijfolie. Als smaakmaker strooien we er Grate Goods Sweet paprika bbq rub. Meng het geheel nog goed door elkaar zodat de olie en de rub aan iedere frites zit.
 • De frites kunnen gelijk met kip op de barbecue. Voor een gelijkmatige garing is het raadzaam om tussendoor de frites door elkaar te mengen op de grillschaal.
 • Plaats je kerntemperatuur meter in de kip zodat je rustig vanaf je terras of vanuit de kamer de garing kunt volgen vanaf je smartphone of tablet. Bij een kerntemperatuur van 70 graden gaan we de kip voorzien van een lekkere barbecue saus. Haal hiervoor het rekje met de Chicken lollipops van de kamado, zodat hij weer dicht kan. Breng de barbecue saus en hang de lollipops terug in het rack of plaats ze voorzichtig terug op het rooster.
 • Als de kip terug op de kamado gaat gaan we door tot 74 graden kern. Als deze temperatuur is bereikt is het raadzaam om ook de temperatuur van de andere lollipops te checken. Hier kunnen wel eens wat verschillen in zitten.
 • Proef de zoete aardappel of deze naar wens is. Haal dan de kip en de frites van de kamado om de borden op te maken.
 • Op de borden kun je wat mayonaise toevoegen bij de frites en er nog een frisse salade bij serveren.
Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ