Een van de leuke aspecten van onze workshops is dat we heel veel vragen krijgen over diverse gerechten en de bereiding ervan. Een van die gerechten is het razend populaire broodje pulled pork! Pulled pork is een geweldig en bovendien goedkoop gerecht, vol van smaak wat je aan een grote groep mensen makkelijk kan voorschotelen. Neem een goed stuk varkensschouder of varkensnek (procureur) en gaar het lekker langzaam. Lekker roken voor een volle, diepe smaak op wijnvaten chunks (dit zijn stukken rookhout van wijnvaten waar jarenlang wijn in gerijpt heeft en daardoor een fantastische smaak afgeven). Uiteraard op een geroosterd broodje met een goede koolsla.. ik krijg er nu alweer zin in! Een basistechniek.

Bereidingswijze

 • Smeer het stuk vlees in met de rub en laat deze minimaal 24 uur marineren.
 • Injecteer het voordat je het gaat bereiden met appelsap, bier of ander heerlijk vocht. Dit voorkomt dat het vlees droog wordt.
 • Breng de kamado met hitteschild naar de 90 graden. De luchtschuiven staan hiervoor bijna helemaal dicht.
 • Zodra de kamado 90 graden is, gooi je er 4 stukken wijnvaten chunks in zodat er heerlijke rooksmaken in het vlees kunnen trekken. Deze hoeven niet nat gemaakt te worden voor je ze in de kamado gooit. Plaats het hitteschild terug en zet hierop de druippan met daarin appelsap. Deze zorgt voor een goed vochtgehalte in je kamado tijdens het garen en vangt alle vleessappen op.
 • Smeer tijdens het garen het vlees regelmatig met minimaal een half uur ertussen in met de Memphis Sweet & Smokey Barbecue Saus.
 • De kerntemperatuur van het vlees zal zeer snel stijgen naar de 60 graden waarna hij vervolgens zelfs een aantal uur daarop kan blijven hangen. Beter bekend als ‘de zone’. Juist hierdoor zal het vlees botermals worden!
 • Gaar het vlees totdat het een kerntemperatuur heeft van 88 graden en haal het vervolgens uit de kamado.
 • Pak het stuk vlees helemaal in met aluminiumfolie en laat hem minimaal 30 minuten rusten.
 • Zodra je hem uit de folie halt moet je het vocht bewaren wat eruit komt. Hiermee kan je het vlees bevochtigen bij het pullen.
 • Trek hem vervolgens voorzichtig uit elkaar. Dit kun je het beste doen met meat claws. Hoe langzamer je dit doet des te mooier blijft de structuur van je pulled pork.
 • Je kan hem eventueel ook nog aanmaken met de BBQ saus.

Lekker op geroosterd broodje met koolsla en daarbij een mooi bruin speciaalbier.

Extra tip: maak het een dag van te voren

Dit gerecht kan makkelijk 8 tot 14 uur in beslag nemen. Natuurlijk is het leuk om de wekker om 06:00 ‘s ochtends te zetten om op een zondagmiddag rond 19:00 hopelijk aan tafel te gaan, maar je kunt dit ook prima een dag ervoor maken.

Pak het vlees hiervoor ook in de folie wanneer je het uit de kamado haalt, maar in plaats dat je hem gaat pullen, koel je hem terug om vervolgens een dag later weer langzaam in de folie op te warmen. Zo weet je precies wanneer het klaar is. Handig wanneer al je vrienden of familie op bezoek komt!

De wijnvaten chunks zijn ook echt de moeite om een keer te proberen! Eikenhouten vaten uit de Bordeaux waarin alle smaak van de wijn met daarbij het bezinksel en wijnkristallen is getrokken voor een unieke rookbeleving!

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ