Poffertjes zijn een lekker gerecht voor jong en oud. Doorgaans worden ze genuttigd met poedersuiker of schenkstroop, maar diverse toppings zijn mogelijk. Sterker nog, veel verschillende toppings maken poffertjes juist lekkerder. Naast bijvoorbeeld de fully loaded fries is er nu ook de fully loaded poffertjes. Een gerecht voor de echte zoetekauw, iemand met grote trek of iemand die indruk wil maken op zijn gasten.

Voorbereiding voor de poffertjes

Stook je BBQ rustig op naar 200 graden Celsius met het rvs rooster bovenin de kamado. Plaats al vrij snel de gietijzeren poffertjespan op het rooster zodat deze goed op temperatuur kan komen.

Meng voor het beslag alle ingrediënten door elkaar met bijvoorbeeld een keukenmixer. Giet met een trechter het beslag in een doseerfles. Je zou het beslag ook met een pollepel in de pan kunnen gieten, maar zo’n fles maakt het een stuk makkelijker.

Poffertjes bakken

Als de gietijzeren pan goed heet is, breng dan voldoende boter aan. Met behulp van de doseerfles schenken we het beslag in ieder kuiltje aan tot aan de rand. Sluit je BBQ zodat het vuur niet te veel oplaait. Mocht de temperatuur gaan oplopen, sluit dan de onderste luchtregelaar. Je zult de BBQ moeten openen om beslag aan te brengen, de poffertjes te keren, de pan leeg te maken en vervolgens aan de volgende ronde te beginnen. Tenzij je zeer snel bent in het keren van de poffertjes, raad ik het volgende aan: controleer na zo’n 30 seconden of de onderkant van het eerder aangebrachte beslag al bruin is. Haal dan met hittebestendige handschoenen de pan van de BBQ en leg deze op een hittebestendige ondergrond. Sluit de BBQ, zodat je nu de poffertjes op je gemak kunt keren

Keer de poffertjes met twee lepels. Door de ene lepel onder het poffertje te steken zal deze, door de bolle vorm en het kuiltje, al grotendeels keren. Met de andere lepel kun je eventueel nog corrigeren. Plaats de pan terug op het rooster en sluit de BBQ weer af. Controleer na 30 seconden of ze goed zijn en leeg de pan gemakkelijk en snel door deze rechtop boven een ovenschaal te legen.

Fully loaded poffertjes

Snijd de wat grotere marshmallows doormidden, snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de walnoten en de chocolade tussen en op de poffertjes in de ovenschaal. Maak indien nodig een tweede ovenschaal op dezelfde wijze.

Plaats de ovenschalen op het grillrooster en sluit de kamado. Haal de schalen eraf op het moment dat de marshmallows mooi zacht zijn en goudkleurig zijn geworden. Om de fully loaded poffertjes hun naam waar te maken, voeg je nog karamel dessertsaus toe en verspreid je wat kersenjam en een paar blaadjes munt eroverheen. Een mooi schaaltje om te delen of voor iemand met grote trek.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in dit recept

  • UitverkochtSmoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • Uitverkocht

    Poffertjespan gietijzer

    Plaats voor 19 poffertjes

  • Uitverkocht

    RVS tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

Ingrediënten

  • Ei, 1 stuk

  • Zure room, 125 ml

  • Melk, 300 ml

  • Poedersuiker, 2 el

  • Zelfrijzend bakmeel, 300 gram

  • Gesmolten roomboter, 40 gram

  • Zout, 1/2 tl

  • Vloeibare boter

  • Marshmallows, 50 gram

  • Banaan, 1 stuk

  • Walnoten, 50 gram

  • Smelt chocolade druppels, 200 gram

  • karamel dessertsaus

  • Munt

  • Kersenjam

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ