Heerlijke steak, een zelfgemaakte saus en een simpele aardappel omgetoverd tot een feestje. De Hasselback aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden, in restaurant Hasselbacken werd deze voor het eerst in dunne plakjes ingekeept en bestrooid met kruiden en olie. Ze zien er niet alleen feestelijk uit maar zijn vooral erg lekker dankzij de knappigere buitenkant.

Bereidingswijze

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de Cast Iron Grid, tot 200 °C. Was de aardappels, dep ze droog en snijd de aardappels om de paar millimeter tot twee derde in. Leg ze in een ovenschaal en schep op iedere aardappel een lepel van de kruidenboter.
  2. Zet de schaal aan de zijkant op het rooster en laat de aardappels ongeveer 45 minuten garen. Bestrijk tussendoor steeds met extra boter, als je boter op is bedruip je het met de boter uit de schaal.
  3. Leg intussen de groenten naar keuze naast het schaaltje met aardappels. Gril ze beetgaar; keer ze af en toe voor een gelijkmatige garing.
  4. Snijd de gegrilde groenten in stukjes en doe ze in een schaal. Besprenkel met wat olijfolie en balsamicoazijn en bestrooi met peper en zout. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat staan tot je overige ingrediënten klaar zijn.
  5. Pel en halveer voor de saus de sjalotjes en snijd ze in halve ringen. Verwarm de boter in de Cast Iron Sauce Pot op het rooster; de schaal met aardappels staat nog steeds aan de zijkant. Voeg de sjalotjes toe en bak ze glazig. Roer de bloem er- door en laat ongeveer 1 minuut garen. Roer dan de mosterd en vervolgens de azijn erdoor. Roer zoveel van de groentebouillon door het sjalotmengsel tot de saus de gewenste dikte heeft en breng op smaak met peper. Haal de Cast Iron Sauce Pot uit de EGG en dek af met aluminiumfolie.
  6. Leg de procureursteaks op het rooster. Gril ze ca. 4 minuten, draai na ongeveer 2 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Keer de steaks en gril nogmaals ca. 4 minuten, draai opnieuw na ongeveer 2 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Houd voor het vlees een kerntemperatuur van 60 °C aan.
  7. Bestrooi de procureursteaks met peper en zeezoutvlokken naar smaak en serveer met de sjalottensaus, hasselback aardappels en gegrilde groenten.

Ingrediënten

  • 4 procureursteaks

  • zeezoutvlokken

  • 4 mooie langwerpige aardappels

  • 75 g kruidenboter

  • diverse groenten

  • extra vergine olijfoli

  • balsamicoazijn

  • Voor de sjalottensaus:

  • 4 sjalotjes

  • 25 g boter

  • 1 el bloem

  • 1 el Franse mosterd

  • 1 tl azijn

  • ca. 500 ml krachtige groentebouillon

  • Geschreven door:

    Ze noemen ons foodies, ‘food freaks’ of zelfs culinaire hedonisten. Maar wat voor label je ook op ons plakt, wij blijven onszelf. Wij halen uit het leven wat erin zit en maken van genieten onze missie. En omdat we onze zintuigen niet voor niets hebben, zetten we ze voor de volle 100% in.

    Bekijk team BBQ